Skončily ligové soutěže mládežnických družstev: Duras šestý v Extralize, Lokálka bronzová v I. lize, do KP sestupují Vacenovice

O tomto víkendu proběhly závěrečné boje v mládežnických ligách – na tento termín byly přesunuty z původního dubnového, kdy z důvodu koronavirové epidemie musely být všechny zápasy zrušeny.

V Extralize máme zastoupení jen jedním týmem, a to Durasem Brno. Finále se odehrávalo ve Světlé nad Sázavou…

… a Duras se nacházel na poslední příčce A skupiny – znamenalo to, že sestup nehrozí – a medaile s největší pravděpodobností také ne. Zástupci našeho krajského města se rozjížděli jen zvolna – nejdříve remizovali 3 : 3 s nebezpečnými Klatovy, pak prohráli 1 : 5 s Říčany, aby zakončili sérií výher 3,5 : 2,5 nad Libercem a 4,5 : 1,5 nad pražským PORGEM. Celkové šesté místo znamená posun v tabulce o dvě příčky a potvrzení toho, že tým stále patří mezi republikovou elitu.

Finále I. ligy D se odehrávalo v areálu místního učiliště. Pořadatelé nezapomněli ani na takovou drobnost, jako před každým kolem hráčům připravit drobné nápojové občerstvení a večer připravit posezení pro vedoucí. Pořadatelský tým (na snímku vidíte třeba

zcela vlevo hlavního rozhodčího Ing. Karla Záleského, třetího zleva krnovského šéfa Ing. Karla Handlíře, který se v loňském roce umístil na senzačním čtvrtém místě v soutěži Díky, trenére, a vynikajícím způsobem tak zpropagoval šachy na veřejnosti, a zcela vpravo stojí Vítězslav Daříček, k jehož odchovancům patří i současný velmistr Robert Cvek) má takový věhlas, že na krnovské ligové finále zavítal i současný předseda ŠSČR Martin Petr.

Tuto „krnovskou“ skupinu z našeho kraje hrají jen Vacenovice, které čekal těžký boj o záchranu. Tým nastoupil v nejsilnější sestavě – zde na prvních dvou deskách vidíte Vojtěcha Lukáše Londina a vyškovského hosta Marka Hrušku…

prostředek družstva tvořili Robin Vaněk a Ludmila Tutková…

… a na posledních dvou deskách hráli Štěpán Tutka a Marie Jasmína Londinová.

Celý tým bojoval velice urputně a dokázal být vyrovnaným soupeřem i mnoha silnějším celkům, ale při lámání chleba po třech hodinách hry se projevila vyšší kvalita protivníků. Vacenovice nevyhrály ve finále ani jednou a sestupují, ale prohry 2,5 : 3,5 a 2 : 4 ukazují, že zde křoví rozhodně nedělaly a získané zkušenosti z kvalitních partií půjdou dětem v jejich šachovém rozvoji patřičně k duhu.

Poslední snímek nás zavádí do Poličky, kde se odehrávalo finále I. ligy C. Malého úspěchu zde dosáhla Lokomotiva Brno, která nakonec ve skupině skončila třetí – hráči to však berou spíše jako zklamání, protože velkého cíle – návratu do I. ligy – dosaženo nebylo, a zklamáním je i páté místo Kuřimi, která taktéž mohla usilovat o postup – kdyby jí ovšem nastupovaly přední šachovnice.

Od závěrečných bojů neuplynulo ještě ani 24 hodin, přesto už na kuřimském webu pracovitý Jan Číhal zpracoval o ligových bojích krátký článek a věříme, že i na webech dalších zúčastněných oddílů se informace o víkendových bojích objeví. Pro milovníky statisky připojujeme odkaz na stránky chess-results, kde lze přehledně nalézt všechny ligové mládežnické soutěže.

1 komentář u „Skončily ligové soutěže mládežnických družstev: Duras šestý v Extralize, Lokálka bronzová v I. lize, do KP sestupují Vacenovice

  1. Je velkou chybou , že v Krnově neproběhlo vyhlášení výsledků a nenašla se alespoň malá cena v podobě třeba diplomu pro vítěze! Pro družstva na prvních třech místech to bylo velkým zklamáním.

Komentáře nejsou povoleny.