Fórum

Navigace fóra

Jak dohrát sezónu 2019/20

Citovat

Antonín Továrek - Třeba to fórum k něčemu nakonec bude: Rozvíjí se debata, jakým způsobem dokončit či ukončit soutěže 2019/2020. Vypadá to, že od 25.5. nám věrchuška povolí hrát zase jinak než online. A v krajských soutěžích zbývá buď dohrát dvě kola (KP1) nebo už je hotovo.

Citovat

Antonín Továrek - Jste pro a) aby se v červnu dohrála zbývající kola soutěží b) nedohrávalo se a stav po devátém kole se vzal za konečný? c) anuloval se ročník? Dejte vědět svůj názor, ať Krajský šachový svaz ví, jak rozhodnout. 🙂

Citovat

Pavel Šťastný - Elegantním způsobem skončily soutěže družstev ve stolním tenisu na okrese Břeclav. Dvě kola se neodehrála a sestoupila pouze ta družstva, která už neměla ani teoretickou šanci se zachránit a naopak, právo postupu do vyšší soutěže získala všechna družstva, která měla teoreticky šanci postoupit. Příští ročník budou tedy některé skupiny "nafouknuté" nebo jich bude víc. To by mohla být inspirace pro JMŠS. To "nafouknutí" krajských soutěží by mohlo mít podobu např. zvýšení počtu družstev na 12. Já nepochybuji, že na okrese Břeclav to "bafuňáři“ zvládnou, protože jednají velice operativně. Tato doba žádá rychlá a nebyrokratická řešení. O JMŠS a STK takové mínění nemám. V šachových soutěžích se "musí" rozhodnutí o struktuře soutěží činit dva roky předem, hlavně aby bylo vše pünklich podle řádů a směrnic (já tomu přístupu říkám požírání paragrafů). Domnívám se, že tentokrát byse mělo rozhodovat daleko rychleji, opearativněji. Měl by se sejít VV a STK a o struktuře (rozšíření) soutěží 2020/21 rozhodnout ihned, jakmile to bude možné.

Citovat

Nápad je to zajímavý, ale při naší struktuře soutěží si neumím v praxi představit "nafouknutí". Co když Vám vyjde do skupiny třeba 15 týmů? Soutěž by musela být výrazně delší a kde vzít termíny, kterých už teď je nedostatek?

A právě se dívám do tabulky naší KPI - jen tak od oka, postoupit může prvních šest družstev a zbývajících šest družstev může teoreticky sestoupit, takže by příští rok musela být KPI kompletně jiná. Z druhé ligy by mohla sestoupit pouze čtyři družstva, takže z KPII by muselo postoupit osm týmů... Mám dojem, že by to úplně zničilo strukturu soutěží...

A ještě dodatek k rychlosti rozhodování. Samozřejmě se vše řeší, ale těžko být rychlý, když nemáme ani zdání, jaké podmínky (a nařízení) budou v červnu panovat... Jediným rozhodnutím, které se dá přijmout okamžitě a s "jistotou" je okamžitě zrušit všechny soutěže :-D.

Citovat

Mikulas19 - Za mě a) dohrát, b) ukončit je jenom o trochu méně spravedlivé, c) anulace je dost tragická a nesportovní. Zvlášť přihlédneme-li k tomu, že KP2 jsou už dohrané, většina okresů taky a v soutěžích, jichž se rozhodnutí KŠS o postupech týká (tj. KP1, KP2, vyšší okresy) je odehráno 90% kol a v 7 z 11 těchto soutěží už skončilo nebo je postupující jasný.

Za této situace je anulace ročníku prudce nefér a i kdyby se tak rozhodly celostátní ligy, tak to pro mne není důvod přijímat neférové hodnocení "shora". To už radši po vzoru extraligy nafouknout KP1 na 14-16 týmů (a hrát to např. na 2 skupiny a finále). Omlouvám se za trojitý příspěvek, ale odvyknul jsem si, že entery automaticky zveřejní rozepsaný text. 🙂

Citovat

Pavel Šťastný - Já jsem ale osobně přesvědčen, že mimořádná doba žádá mimořádné „činy“. Ostatně v krizových dobách drtivá většina veřejnosti jaksi instinktivně tíhne k vládě silné ruky a poptává rychlá a operativní řešení. Dovedl bych si docela dobře představit, že STK a VV už mají na stole několik alternativních řešení, oslovují zainteresované oddíly, „šachové veřejnosti v kraji je potom předloží k elektronickému hlasování a potom „bouchnou do stolu – takhle to bude! (bez mimořádné VH). Ostatně – jak „říkám“ – STK na Břeclavsku rozhodla o „PRÁVU NA POSTUP“ . Všichni zainteresovaní byli uspokojeni, není důvod k nějakým stížnostem. Nikde ovšem není napsáno, kolik družstev tohoto práva skutečně využije. To by si „naše“ STK měla také jaksi předem zjistit…

Mnoho let mám možnost srovnávat bafuňářsko-organizační dění dění v „našem“ JM šachovém hnutí a okresním děním ve stolním tenisu. Symbolem pro ně je pro mě rychlost, s jakou lítá ping-pongový míček z pálky na stůl a na soupeřovu pálku v porovnání s časovým intervalem, který je potřeba mezi přesunem bílé a černé figury na šachovnici ve vážné partii. Termíny přihlášek do jednotlivých soutěží jsou v obou případech o prázdninách. Loni se např. ukázalo, že počet zájemců o stolní tenis na Břeclavsku „dramaticky“ stoupl – nic snazšího. Soutěž se IHNED rozšířila ze čtyřstupňové na pětistupňovou…. „My“ mám v KPII „polštář“ spočívající v šesti družstvech, která by tuto soutěž mohla hrát už v příští sezóně.

To je ale právě ten kardinální problém, který tomuto operativní opatření „u nás“ brání. STK a VV „nemá oprávnění“ učinit takový krok už od „této sezóny“, ale až od té příští.

Citovat

O tenisových soutěžích mnoho nevím, přesto mě napadá, zda je možné a vhodné srovnávat dva odlišné sporty s různou členskou základnou a především jejich okresní a krajskou úroveň. V okrese se většinou všichni znají, není problém se setkat a případně domluvit. V případě kraje je anonymita podstatně větší a v extrémním případě se může stát, že to co v okrese vyřešíte "po sousedsku" u piva, budete v kraji řešit u soudu... V kraji také hrají výraznější roli třeba dojezdové vzdálenosti, výsledky které mohou ovlivnit dotace/sponzory, atp. Toto vše většinou v okrese zanedbáváme.

Mimochodem, naše okresní šachové soutěže se také rozhodují na jedné předsezónní schůzi. Máme obětavého vedoucího, většinou se všichni rychle domluví a dokonce ani není třeba "bouchat do stolu". A to vše dokonce i přesto, že nemáme žádné oficiální okresní funkcionáře. Přesto si neumím úplně představit, že by takto fungoval kraj nebo svaz...

Citovat

Pavel Šťastný - Když svoje chaotické texty zhustím: Ptám se ("někoho"), zda (kdyby to bylo všeobecně přijatelným řešením současné situace), je STK a VV s to rozhodnout, aby se např. soutěže KPII rozšířily na 12 účastníků už od této sezóny (2020/21)? Mám za to, že naše "legislativa" to neumožňuje, zatímco stolní tenisté jsou rychlejší, operativnější a ten rok navíc k takovému rozhodnutí nepotřebuji. Toť vlastně vše.

Citovat

Nejsem odborník na legislativu, ale když nikdo neodpovídá... Vzhledem k tomu, že se uvažuje příští ročník extraligy rozšířit na 14 týmů, tak myslím, že toto možné je. Problém "dvouletého" rozhodování je v tom, že jeden ročník kvůli počtu postupů a sestupů ovlivňuje i ten následující. Proto by byl například problém zredukovat od příští sezóny KPI na 10 družstev, protože se zvedne počet sestupujících více, než bylo očekáváno na začátku sezóny a družstva neměla možnost se na to připravit. Naproti tomu rozšíření by problém být neměl, protože postup může družstvo odmítnout a nikdo tak není poškozen.