V brněnských Lužánkách proběhlo Městské kolo Přeboru škol v šachu

V úterý 10. ledna po dvouleté koronavirové přestávce proběhlo dlouho očekávané Městské kolo v šachu. Zrod propozic procházel různými peripetiemi, které tu nebudeme příliš rozebírat, ale v podstatě šlo o to, že za tři roky se u AŠSK a Lužánek obměnili téměř všichni dosavadní spolupracovníci, AŠSK odmítla akci podpořit a Lužánky dokonce chtěly za zapůjčení sálu nájemné, což nikdy dříve nebývalo. A tak se poprvé v historii této soutěže muselo vybírat startovné, což asi nikoho soudě dle hojné účasti nezabilo (byla to jen stovka za družstvo), ale protože nájemné má být v nové sezóně ještě výrazně vyšší, jde o nový trend, kdy i startovné bude mastnější a bude se s ním muset počítat.

Soutěže se zúčastnilo na 140 žáků brněnských škol, což dokazuje, že o mládežnický šach je v Brně stále zájem.

Proto se hrálo jak v hlavním sále, tak v přísálí.

Zajímavé je potvrzení trendu trvající zhruba posledních sedm let, kdy narůstá počet zúčastněných týmů prvního stupně základních škol, a naopak ubývají školy v nejstarší kategorii středních škol, kde Brno dříve kralovalo. Teď se zdá, jako by se závodní šachisté shromažďovali jen do několika vybraných gymnázií – konečně podívejte se sami na výkonnost středoškolských šachistů ve výsledkové listině. Tři školy mají ratingové šachisty takřka v celé sestavě, zatímco u zbytku převažuje výkonnost nula…

U tak početně obsazené akce je důležité, aby probíhala plynule bez zbytečných prostojů a rychle. Když personál Lužánek začne navážet stoly a židle do sálu až v pondělí v sedm hodin ráno (nelze jinak, v pátek večer je v sále ještě taneční kroužek), nemůžete si nic připravit předem a je potřeba, aby ráno všechno odsýpalo.

Navíc polovina účastníků se pravidelně dostaví až za pět minus osm… Přesto byl materiál postaven včas a všichni zaprezentováni (bez nutnosti posílat soupisky předem, ty se odevzdávaly až ráno při prezenci) tak, že v 8:15 bylo rozlosováno a začalo se hrát. Turnaj neměl žádné prostoje, ihned po skončení kola bylo nalosováno další a poslední účastníci odcházeli ve 12:50, když propozice slibovaly ukončení ve 13 hodin.

Recept na bezproblémový průběh je jednoduchý: mít schopného rozhodčího perfektně ovládajícího Swissmanager a mít HODNĚ spolupracovníků: minimálně dva lidi (jeden určitě nestačí), kteří mají dohled nad stavěním a úklidem materiálu, tři až čtyři osoby na dohled v sále, kteří umí na hodinách přidávat čas a dalšího pracovníka na vybírání soupisek, startovného a vypisování potvrzení.

Rozhodčí a pořadatelé jsou vyjmenováni ve výsledkové listině, ale ve svém volném čase pomáhali i další, ať již samotní účastníci jako David Němec, nebo vedoucí a diváci Michal Šípek – a zcela jistě jsme nevyjmenovali všechny.

Čas také šetřily staré analogové sovětské jantarky, na nichž se minuta za nepřípustný tah nastavuje daleko rychleji a snadněji než na jakýchkoli jiných digitálních hodinách…

Zvolený švýcarský systém na sedm kol u devíti družstev není ideální, daleko spravedlivější by bylo hrát systémem každý s každým na devět kol, ale kde na to vzít čas? Turnaj se příliš protahovat nedá, děti musí stihnout se vrátit do svých škol na oběd a i hrací sál se musí uklidit do původního stavu bez zdržování, neboť ve dvě odpoledne tu začínají kroužky. A zkrátit hrací tempo na deset minut by zvýhodňovalo děti, jež hrají rychle bez většího přemýšlení a znevýhodňovalo ty, co o šachu už něco vědí. A tak pořadatelé ponechali v propozicích původní hrací systém jako nejméně špatnou variantu ze všech špatných, tím spíše, že Swissmanager už takový počet družstev losovat umí.

A nyní již přejděme k samotným výsledkům. Ve středních školách pelotonu vévodili tři hlavní favorité, tvoření závodními trénovanými hráči. Hrálo se v podstatě o to, kdo z těchto tří nakonec dostane smutnou nepostupovou kartu (postupují jen první dva)

Vítězem se stal tým několikanásobného brněnského i krajského přeborníka (a v historii i republikového medailisty) Gymnázia na třídě Kapitána Jaroše.

Vítězný tým (viz snímek nahoře) ve složení Šimon Tajovský, Šimon Volák, David Barák, Jan Kratochvíl a Filip Nezval zaznamenalo v individuálních výsledcích spoustu výher, několik remíz a jen jednu jedinou prohru. Famózní výsledek, který znamená, že tým bude jako vždy favoritem i v krajském kole.

Stříbrnou medaili a druhé postupové místo si odváží Biskupské gymnázium (David Němec, Jan Matyáš Dvořáček, Matyáš Hrádek a Václav Buchta).

Stejný počet jako Biskupské gymnázium dosáhlo Gymnázium Matyáše Lercha. Rozhodoval až Sonnenborn-Berger, který tým odsunul až na třetí nepostupové místo. Zbytečné je zpytování, kdy tým o pouhou půlku, která by mohla rozhodnout, přišel…

V kategorii II. stupně základních škol a nižších ročníků osmiletých gymnázií se nejlépe vedlo Základní škole Sirotkova (Tadeáš Hladký, Prokop Šmídek, Tomáš Havel a Adam Janský. Přitom právě toto družstvo si v prvním kole špatně sedlo a jako jediné v celé soutěži bylo na dvou šachovnicích kontumováno. Konec dobrý, všechno dobré, takže až při vyhlašování se žertovalo, že kontumace byla „schválně“, aby se soupeřům dalo trochu „fóra“ a vítězství nebylo tak jednoznačné.

Stříbrnou medaili a druhý postup získala Základní škola Bakalovo nábřeží (Marie Vavřínková, Laura Coufalová, Václav Sedlák a Martin Řepka). Šachový kroužek zde již několik let vede Jitka Vavřínková.

Teprve na třetím místě až za dvěma základkami se ocitlo nejlepší gymnázium, a to na třídě Kapitána Jaroše. Nepostoupilo, ale již nyní můžeme prozradit, že se s ním v krajském kole uvidíme, neboť v souladu s obecným rozpisem obdrželo od pořadatele krajského kola divokou kartu.

U nejmladší kategorie to bylo hlavně o tom, kdo komu pobere víc figurek. Výhodu samořejmě měly děti, které šachy trénují a mají již turnajové zkušenosti. S velkým náskokem zvítězila Základní škola Sirotkova,

na druhé místě ZŠ + MŠ Montessori institut (lídři mistra a vícemistra Mikuláš Hladký a Tobiáš Komárek všechno vyhráli a jen vzájemnou partii spolu rmeizovali).

Stejný počet bodů jako druhý v pořadí dosáhla ZŠ Bakalovo nábřeží, ale horší pomocné hodnocení rozhodlo o posun týmu na třetí (a první nepostupové) místo.

Informace o výsledcích a odkazech na chess-results najdete v přiložené výsledkové listině. Krajské kolo proběhne v Břeclavi 26. ledna.