Jm KP I. – Kuřim se propadá, půlmistrem Hustopeče

V pátém kole jihomoravského KP I. se hrálo hned několik „utkání pravdy“. V tom nejdůležitějším prohrálo exligové kuřimské áčko s Hustopečemi a propadlo se až na 6. příčku.

1ŠK Hustopeče55001524.512
2Moravská Slavia Brno C54101323.513
3ŠK Veselí nad Moravou54011222.512
4Jezdci Jundrov C53111023.014
5ŠK Hodonín53111022.016
6ŠK Kuřim A5302922.510
7ŠK Garde Lipovec5113418.09
8ŠK Kuřim B5104318.58
9ŠK Duras BVK B5104318.010
10ŠK Letovice5104316.55
11ŠK Lokomotiva Brno B5104316.010
12VSK Universita Brno B5023215.09

Kuřimáci vynechali polovinu základní sestavy a to se muselo projevit. Hosté z Hustopečí postrádali jen svého lídra IM Bureše a dokázali 7 partií zremízovat. Výhru jim už po několikáté zajistili hosté z Vyškova. Tentokrát to byl Jiří Jireš, který uspěl v jediné rezultativní partii zápasu s Janem Košatou. ŠK Kuřim A – ŠK Hustopeče 3,5 : 4,5. Stručný komentář domácího kapitána si můžete přečíst na stránkách Kuřimi.

Ještě hůře než Kuřim dopadlo doposud vedoucí Veselí. Hosté z Jundrova přijeli v sestavě, která vzbuzovala dojem, že by si „mohli dát říct“ a body ve Veselí zanechat. Ale chyba lávky! Domácí v prozatím nejsilnějším složení nedokázali vyhrát ani jedinou partii, zato tři prohráli a tak celkový rezultát byl krutý: Veselí nad Moravou – Jezdci Jundrov C 2,5 : 5,5.

Oprávněné naděje na výhru měli domácí na první desce. Ještě po časovkách stál domácí lídr s kvalitou víc pravděpodobně na výhru, ovšem černý to nevzdal a aktivní hrou dotáhl partii do remízové věžovky. Partie si můžete přehrát kliknutím na notaci.

Na druhé desce možná domácí borec nevěděl, že mladičný Tadeáš patří ke špičkovým jihomoravským mládežníkům a trochu ho podcenil. Bílý se zmocnil aktivní role hned na začátku a nepustil partii z rukou až do matového konce.

Mimořádně zajímavě se hrálo na 5. desce. Převaha se přelévala z jedné strany na druhou, až se před časovkami zmocnil rozhodující iniciativy černý. Podíváme-li se na partii okolo 37. tahu, neuvěříme, že skončila remízou. Pravděpodobně černý chyboval v kontrolním 40. tahu, kdy měl šachovat dámou, aby mohl zasáhnout věží např. 41. … Vc8.

Na druhou příčku tak postoupil největší favorit – céčko Morendy. Oba týmy byly tak nějak smířeny s rolí outsidera a favorita, ale jak se dočtete v článku na webu Kuřimi, mohlo to dopadnout i úplně jinak… ŠK Kuřim B – Moravská Slavia Brno C 3,5 : 4,5.

Na opačném pólu tabulky se hrály dva veledůležité souboje kdo s koho. V prvním remízovala Universita Brno B s Garde Lipovec 4 : 4. Těsně po skončení poslední partie viděl domácí kapitán utkání takto: „Utkání bylo bojovné, i obě remízy se hrály až do vyčerpání všech možností. Klíčové utkání o ,,šest“ bodů jsme měli a mohli zvládnout lépe. Prohráli jsme, kde se to dalo zremizovat, nevyhráli, kde se to dalo vyhrát. Záchrana v KP 1 se nám začíná vzdalovat“. Po bleskovém přepsání partií byl ještě kritičtější: „Dnes jsme opravdu vyhodili vítězství. Závěr zápasu: Domácí vedou 3:2 a hrají se poslední tři partie: 3. deska – jasná remis, 7.deska – domácí by měl se dvěma pěšci více vyhrát, 8.deska – jasná remis. Byl jsem unavený (ještě ve čtvrtek jsem měl horečku), což se podepsalo na chybě 57. g5? a pak už to asi vyhrát nejde. Ale co, nevadí, remíza bude i tak stačit na těsné vítězství v zápase. A sotva jsme remis podepsali, přišlo na 8. desce hrůzostrašné 47. … Ke5??“.

V první partii měl bílý v 57. tahu ujet králem z hrozící vidličky na krále a pěšce nebo zahrát odvážné 57. Vh6. Po ztrátě pěšce d7 je to již remis. Ve druhé partii se zcela rovná pěšcovka zvrtla po neopatrném výpadu krále vpřed 47. … Ke5, zatímco po všech ústupech vzad by černý partii snadno udržel.

A ještě jedno „pěkné“ přehlédnutí z tohoto zápasu. Bílý získal velkou převahu na dámském křídle a tak se zamiloval do svých spojených volných pěšců, že se ve 44. tahu rozhodl dát dvě figury za věž a s její pomocí nezadržitelně valit do dámy. Ale ouvej, černý místo dobrání střelce dal vidličku na věž a s figurou navíc už bezpečně partii vyhrál.

Druný záchranářský zápas byl stejně bojovný a přinesl po několika neúspěšných pokusech první body nováčkovi z Letovic. Lokomotiva Brno B – ŠK Letovice 3,5 : 4,5.

V posledním zápase se naplno projevila kolize s 1. ligou, která sebrala přední hráče i jiným mužstvům. Ovšem pouze u Durasu jich bylo tolik, že absentující borce nenahradili ani náhradníci a Brňané dorazili do Hodonína jen v šesti se dvěma hráči základní sestavy. Těžko to pak mohlo dopadnout jinak: ŠK Hodonín – Duras BVK Brno B 5,5 : 2,5.

Přiští kolo se hraje až za měsíc 15. ledna a kromě několika záchranářských duelů uvidíme i medailový souboj Hustopeče – Veselí.

ŠK Garde Lipovec – ŠK Letovice
ŠK Kuřim B – ŠK Lokomotiva Brno B
ŠK Duras BVK B – Moravská Slavia Brno C
Jezdci Jundrov C – ŠK Hodonín
ŠK Hustopeče – ŠK Veselí nad Moravou
VSK Universita Brno B – ŠK Kuřim A

Zpravodaje a partiový sborník si můžete stáhnout na stránce ŠSČR. Výsledky najdete na stránce Chess-Results.