Zlato z přeborů škol Břeclavska putuje do Drnholce, Dolních Věstonic a Břeclavi, nejvíce medailí do Hustopečí

23 týmů a rovných 100 účastníků (88 chlapců a 12 děvčat) se sešlo v úterý 29. listopadu 2022 v sále břeclavského Domu školství na okresním kole Přeboru škol v šachu – prakticky stejné počty jako při posledním přeboru před covidovou pauzou v roce 2019.

Výsledky kategorie 1. stupeň ZŠ najdete zde výsledkykategorie 2. stupeň ZŠ zde, výsledky kategorie středních škol zde.

Ačkoliv se hrálo v okresním městě s dlouhou tradicí mládežnického šachu, nejvíce družstev přijelo podle očekávání z Hustopečí. Hustopeče braly medaili ve všech třech kategoriích, ale bohužel ani jednu zlatou. Díky vynikající práci učitelů a vedoucích kroužků patří už několik let ke stálicím školního šachu na Břeclavsku školy v Drnholci, Lanžhotě a Dolních Věstonicich. V základním kole na Masarykově ZŠ Lanžhot se utkalo 47 dětí!

V nejmladší kategorii 1. stupeň základních škol se hrálo se systémem každý s každým na 7 kol tempem 2×15 minut na partii. Boje o postup byly vyrovnanější, než ukazuje závěrečná tabulka. Vítězné Dolní Věstonice sice prohrály s druhou ZŠ Hustopeče Komenského, ale ostatní zápasy vyhrály suverénně.

Výborně hrály i školy z Drnholce a Lanžhota a dokonce i pátá ZŠ Břeclav Kupkova mohla mít výrazně vyšší ambice nebýt jediné, ale zato fatální prohry s vítězem 0 : 4.

V kategorii 2. stupeň základních škol se hrálo švýcarským systémem na 6 kol tempem 2×15 minut na partii. Chléb se lámal v posledních 3 kolech, kdy se mezi sebou utkala nejlepší družstva a o přesném pořadí „na bedně“ se rozhodovalo doslova až v poslední partii posledního kola.

V kategorii středoškoláků se sešlo nebývalých 5 škol, které si zahrály systémem každý s každým tempem 2×20 minut na partii.

Všechny překvapili borci z břeclavské průmyslovky, kteří si vzpomněli dna svou někdejší účast v celostátním kole a kolektivním výkonem všechny ostatní doslova převálcovali.

V boji o další medaile těsně převážila vyrovnanost břeclavských gymnazistů nad skvělým výkonem stoprocentního lídra gymnazistů z Hustopečí.

Galerie vítězůkategorie 1. stupeň základních škol

1. ZŠ Dolní Věstonice
2. ZŠ Hustopeče Komenského

Galerie vítězůkategorie 2. stupeň základních škol

1. ZŠ Drnholec
2. Masarykova ZŠ Lanžhot

Galerie vítězůkategorie střední školy

1. SPŠ Edvarda Beneše Břeclav
Z druhého Gymnázia Břeclav zůstal na vyhlášení jen nejlepší hráč Jaromír Herůdek
Podobně i z třetího Gymnázia Hustopeče počkali jen čtvrtý a první hráč
Příspěvek byl publikován v rubrice Mládež se štítky a jeho autorem je David Ciprys. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.