Zapomenutý dvojnásobný triumf na Czech Openu

Letní pardubický Czech Open je největším festivalem šachu a her na světě. Ať už v záplavě festivalových soutěží startují stovky účastníků z desítek zemí nebo jen několik nadšenců, je medaile z Czech Openu mimořádně ceněnou trofejí. Ze dvou méně běžných soutěží, z nichž jedna byla hrána jako Mistrovství České republiky (jak si můžete ověřit na příslušné stránce Czech Openu), si letos odvezl titul zástupce našeho kraje!

Foto: Czech Open

Tomáš Vrzal z Tatranu Poštorná se stal devátým mistrem ČR v Raindropchess čili dešťovkách a navíc i vítězem nové šachové varianty České šachy – folky. Zopakoval tak své 5 let staré double, kdy v posledním kole dešťovek porazil samotného velmistra klasického šachu Petra Veličku. Přečíst si můžete zde.

Tomáš má pro méně běžné logické hry mimořádné nadání, už jako žák drtil všechny např. v piškvorkách… O pardubickém úspěchu nám napsal:

Jako první jsem hrál zatím nepříliš známé, ale o to zajímavější „České šachy – folky“. Pravidla se pro šachistu dají naučit dokonce do dvou minut. Zvláštností oproti klasickému šachu je to, že na šachovnici není král ani dáma, takže partie nekončí matem 🙂. Úkolem je umístit na šachovnici všech osm pěšců své barvy dřív než soupeř. Pěšec se může umístit na šachovnici jen tehdy, když je toto pole volné a zároveň ho napadají minimálně tři libovolné vlastní figurky (jezdci, střelci a věže). Případně nasazení pěšci se do tohoto napadání nepočítají a nevadí, když na pole míří soupeřova figurka.

České šachy jsem hrál už po druhé. Minulý rok jsem při své první účasti skončil na 2. místě a dokonce jsem jako jediný porazil v posledním kole i tehdejšího vítěze pana IM Pavla Čecha, který tento rok musel plnit povinnosti na MČR v družstvech. Takže jsem zúročil zkušenosti z minulého ročníku a dokonce jsem všechny dokázal porazit v bleskovém tempu, i když nás zas až tak moc nebylo jako na Raindropchess. Výsledky jsou zde.

Druhá a známější šachová modifikace, Raindropchess alias dešťovky, je spojení šachu a karet. Proslavena je i díky několikanásobnému medailistovi tohoto MČR panu GM Veličkovi. Při zahájení hry stojí figury vedle šachovnice na označených kulatých polích. Otáčením hracích karet se figurky, jedna po druhé, jako kapky deště, umísťují na šachovnici. Účelem hry je chycení protivníkova krále. Mně po pěti letech všechno naprosto vycházelo! I když v některých partiích jsem měl co dělat, když mi došel král v prvním nebo v druhém tahu 🙂. Nakonec jsem měl 5,5 bodů ze 7, stejně jako druhý pan Petras, ale s lepším pomocným hodnocením. A i ta naše vzájemná partie skončila remízou. Výsledky jsou zde.

Foto: Czech Open

Jinak v hlavním turnaji v klasickém šachu v kategorií „C“ jsem skončil na 11. místě s 6,5 body z 9 kol, což taky není k zahození, i když to mohlo být lepší, ale zas na druhou stranu i horší 🙂.

Klidně by se to dalo s malou nadsázkou charakterizovat jako „Jednou … maximálně dvakrát … za pět let“ 🙂. Určitě jsem hodně spokojený za takový „šachový modifikovaný double“, který se taky cení…

Příspěvek byl publikován v rubrice Turnaje a jeho autorem je David Ciprys. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.