V Olomouci skončil Turnaj přátelství

Závěrečnými koly skončil dnes v moderních prostorách olomoucké Přírodovědecké fakulty Palackého univerzity 24. ročník Turnaje přátelství, pořádaného ve vzájemné spolupráci Agenturou 64 a Brněnskou šachovou školou. Formát třídenních trojkol je tradiční a vhodný především pro mládež – a to nejen z Olomouckého (turnaj se hraje jako otevřený krajský přebor mládeže), ale i účastníky z Moravskoslezského, Zlínského a Jihomoravského kraje, kteří to sem mají blízko. Pořadatelé sice museli zrušit zamýšlený turnaj seniorů, kam se přihlásilo jen pět zájemců, ale osmdesátka účastníků přesvědčivě dokazuje, že o turnaj zájem je.

Každý turnaj se hrál v samostatné výukové učebně, po sehrané partii chodily děti na rozbor.

Zde vidíme přímo v akci při rozboru mezinárodního mistra Richarda Biolka mladšího,

zde kandidáta mistra Martina Beila, jinak také šéfa zlínské mládežnické výpravy.

Na turnaj také zavítala řada hráčů z našeho kraje, z nichž někteří sem jezdí pravidelně – jako třeba Daniel Švagr z Jezdců Jundrov,

Zdeněk Zlámal z brněnského DM Klášterského

Jakub Škňouřil z Hustopečí

a kuřimský Vašek Šetina..

Mládežnickou výpravu Lokomotivy Brno vedl autor těchto řádků a její nejúspěšnější členkou se stala Anita Vaceková, jež mile překvapila a s pěti body se v B turnaji umístila na dobrém desátém místě,

zástupci „ukrajinské diaspory v klubu“ Stanislav Krasovskyi

a Artem Holoborodko,

Hanuš Horák a Matyáš Peška

a Sára Pešková.

Bareš, Vaculík, Richvalský

Hladce, plynule a bez jakýchkoli zádrhelů turnaj doplynul ke svému konci. Akce – jak jsme již zmínili v úvodu článku – se hrála jako krajský přebor Olomouckého kraje, takže se začalo vyhlašováním krajských přeborníků a tak jako u nás i zde vzhledem k malému počtu dívek nastala situace, že některé účastnice braly více medailí, neboť se staly vítězi hned v několika věkových kategoriích. Nás ale bude zajímat vyhlášení vítězů jednotlivých turnajů. V A turnaji vyhrál Jakub Vaculík (momentálně hrající za pražský DDM, ale jinak odchovanec místního Olomouckého kraje) před Jáchymem Barešem z pořadatelské A64 Grygov a Patrikem Richvalským ze Zlína-Malenovic. Jediný zástupce našeho kraje Václav Šetina skončil s 2,5 body na 13. místě.

Vojtěch, Řezníček, Boháček

V B turnaji přesvědčivě zvítězil s velkým náskokem 8 bodů Marcel Řezníček z ŠKTP Hrabyně. Jeho pronásledovatelé Ladislav Vojtěch (Spartak Velká Bíteš) a Jan Andrej Boháček (ŠK Zlín-Malenovice) měli o celé dva body méně. Nejlepší zástupce našeho kraje Anita Vaceková dosáhla s pěti body na desáté místo celkového pořadí.

Kavanová, Valenta, Špaček

C turnaj byl velmi vyrovnaný, o čemž svědčí skutečnost, že první místo dělilo se 6,5 body hned sedm hráčů. Buchholz rozhodl, že vítězem se stal Antonín Valenta (ŠK Sulimov) před Anežkou Kavanovou (TJ Náměšť nad Oslavou) a Michalem Špačkem (A64 Grygov), který na medaili dosáhl bez jakékoli výkonnosti jako třicátý nasazený, takže by právem mohl obdržet čestný titul „skokan turnaje“. Nejlepší hráč Jihomoravského kraje Jakub Škňouřil (ŠK Hustopeče) dosáhl s pěti body na celkové 9. místo.

Nezbývá pořadatelům než poděkovat za hezký turnaj a pro zvídavé čtenáře uveřejnit odkaz na stránky chess-results, kde najdete další podrobnosti o všech třech turnajích.

Příspěvek byl publikován v rubrice Turnaje a jeho autorem je Miroslav Hurta. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.