Memoriál Jiřího Látala – přebor Brna žáků v rapid šachu

Šachový klub Duras uspořádá v neděli 9. června 2024 Memoriál Jiřího Látala, který se bude hrát jako přebor Brna žáků v rapid šachu. Turnaj se uskuteční na osvědčeném Bowlingu Brno v Líšni, jenž je jakousi Mekkou brněnského šachu. Hrát se bude jeden turnaj, ovšem o přeborníka se bude soutěžit hned ve čtyřech kategoriích – U14 (2010 + 2011), U12 (2012 + 2013), U10 (2014 + 2015) a U8 (2016 a mladší). Přeborníci získají poháry, hrát se bude také o medaile a diplomy pro tři nejlepší v každé kategorii. Věcné ceny pak obdrží většina účastníků v celkovém (absolutním) pořadí. Kapacita turnaje je 60 hráčů pro salonek a 40 hráčů pro venkovní terasu za příznivého počasí. V případě deště bez větru je možné dát bez většího rizika pod pergolu dvacet hráčů, tedy za normálních okolností by se mělo dostat minimálně na prvních osmdesát přihlášených hráčů. Přednostní právo účasti mají hráči registrovaní v brněnských oddílech a klubech. Při volné kapacitě se však turnaje budou moci zúčastnit i hráči mimobrněnští, a to podle pořadí došlých přihlášek.

Propozice
Startovní listina
Listina mimobrněnských hráčů
Olexa – Látal

Jiřího Látala (14.11.1921 – 23.5.2007) jsem poznal již jako malý a vždy na mě působil jako člověk ochotný a připravený poradit, zařídit, zorganizovat. Působil na mnoha akcích jako vyhledávaný rozhodčí a byl pro náš klub neocenitelným funkcionářem i člověkem, jakých je jen málo a na které se nezapomíná. Dokázal také spojovat lidi a jeho lidské vlastnosti, všeobecný rozhled a smysl pro humor mně vždy imponovaly. Měl velkou zálibu v divadle a dopisoval si například s Janem Werichem. Vzpomínám si na jednu historku, kterou mi vyprávěl při návratu z šachového turnaje Znojemská rotunda v létě 1989, kde se mi velmi dařilo (skončil jsem jako 16letý mladík v silné konkurenci čtvrtý). Stalo se to někdy v šedesátých letech, kdy se jako rozhodčí vracel rovněž ze Znojma. Ovšem ujely mu všechny spoje, a tak se rozhodl pro stopování. Po chvíli Jiřímu zastavil jezdec na motorce a že ho tedy vezme do Brna, kam měl také namířeno. Jen co nasedl, motorka rychle odrazila a svištěli tak, že slyšel jen hukot v uších. Po zhruba půlhodině dorazili do Brna, Jiří trochu malátně sesedl z motorky a poněkud nesouvisle ze sebe vysoukal: „To už jsme v Brně? Já jsem tak šťastný!“ Jezdec na něho pohlédl a povídá: „Já jsem taky Šťastný, ale Franta a trénuju tady na Le Man!“ Pro vysvětlení se jedná o nejtěžší motocyklový závod, který se od roku 1907 jezdí na britském ostrově Man a jak jistě mnozí vědí, František Šťastný (12.11.1927 – 8.4.2000) je považovaný za našeho nejslavnějšího motocyklového závodníka.

Jiří Látal při oslavě 80. narozenin s Marií Žaloudkovou, jinak přebornicí Čech 1986

O dobré povaze Jiřího Látala svědčí také zajímavá skutečnost, že za svou nejlepší partii považoval efektní prohru s jedním z dávných významných koryfejů brněnského šachu Vilémem Olexou. Na jeho počest pořádá Lokomotiva Brno vánoční turnaj Memoriál Viléma Olexy, kterýžto jest jedním z nejtradičnějších turnajů na Moravě.

1 komentář u „Memoriál Jiřího Látala – přebor Brna žáků v rapid šachu

  1. Memoriál pana Látala je určitě krásný počin. Jako junior jsem si s panem Látalem několikrát zahrál.

Komentáře nejsou povoleny.