Pásky v dubnu senzačně vyhrává Michal Šípek!

Ani čtvrtí letošní Pásci neporušili tradici a turnaj měl opět jiného vítěze. Jeho jméno vidíte v nadpisu článku a my se nyní podíváme trochu s odstupem na průběh čtvrtého letošního klání. Turnaje se zúčastnilo 38 hráčů, kteří v dramatickém hlasování (19 : 18) rozhodli o tempu 3 minuty + 2 vteřiny / tah nad klasickým 2x 5 minut. A že vám ty počty nějak nesedí? Důvodem byla pozdní účast Radomila Matznera, který si přišel zahrát až na posledních pět kol a tedy již nemohl hlasovat. Hrálo se na 13 kol švýcarským systémem, a sice o plných 17 cen! Z nich bylo osm finančních (900-700-600-500-400-300-200-200) a devět věcných pro hráče v pořadí a vítěze kategorií nejlepší žák do 15 let, senior a žena.

Výsledky naleznete tradičně na chess-results, dále si můžete prohlédnout pořadí v GP 2024fotogalerii Břeti Eichlera na Zoneramě.

Dubnový turnaj byl velmi dramatický a vyrovnaný. Ve vedení se dlouho držel FM David Holemář, který razantně odstartoval (6,5/7) a zdálo se, že jej už nic nezastaví. Následně zvolená úsporná remízová strategie ale dala šanci všem pronásledovatelům a když Davida poněkud se štěstím porazil v předposledním kole Václav Buchta, dostal se do půlbodového vedení bojovností nikdy neutuchající Michal Šípek. Za sebou měl ale právě Davida, Karla Kredla a Jiřího Jireše. David s Jirkou své poslední partie vyhráli a protože Michal s Karlem remizoval, došlo na prvním místě k dělbě tří hráčů. Ty muselo rozsoudit pomocné hodnocení, kterým jsou vzájemné zápasy (pokud se týká všech členů skupiny). A protože se kluci mezi sebou utkali, minitabulka vzájemných zápasů přiřkla nakonec vítězství jundrovskému předsedovi Michalu Šípkovi! Jedná se o Michalův velký úspěch, jelikož jsem ze statistik Pásků na BB (od září 2020) vyčetl dosud nejlépe 7. místo (dokonce 3x). Tak upřímně gratuluji! Druhý skončil FM David Holemář z Morendy a třetí Jirka Jireš, který letos úspěšně hájil barvy Durasu v 1. lize východ. Všichni tři hráči docílili 9,5/13 a vidět je můžeme na fotografii níže.

Zleva Jiří Jireš (3). Michal Šípek (1) a FM David Holemář (2)

Bramborovou medaili, a tedy 4. místo, získal Ondřej Havelka ze Sokola Dobrá. Stejně bodů získal také pátý Karel Kredl z Moravské Slavie (oba 9/13), ovšem s Ondrou prohrál. Na 6. místě skončila ziskem 8,5/13 moje maličkost IM Neklan Vyskočil. To lze vzhledem k průběhu turnaje považovat ještě za úspěch, hlavně díky závěrečnému finiši 3/3. Když se zpětně ohlédnu, dařilo se mi až komicky kazit nejen za šachovnicí. Začátkem byla porážka od mladého Vojtěcha Velíma (roč. 2013), s nímž jsem vícekrát přehlédl a ani houževnatý odpor do koncovky mi partii nezachránil. V 11. kole jsem zapsal do programu výsledek partie Pavel Menčík – Martin Lúč 0 : 1, byť skončila nerozhodně. Oba hráči mi ale přišli chybu nahlásit až po skončení 12. kola. Jelikož jsem si nebyl jistý, zda by změna výsledku těsně před koncem turnaje neproběhla bez následků, ponechal jsem s těžkým srdcem výsledek v platnosti
a hráčům jsem se omluvil. Naštěstí by to na 99% nemělo vliv na ceny. No a při vyhlášení jsem nejlepším žákem do 15 let vyhlásil Vojtěcha Velíma místo Andreje Součka, jak uvidíte také na fotografii. Oba si ale nakonec odnesli po jedné věcné ceně. No každý máme, jak se zdá, svoje dny:-).

Zleva IM Neklan Vyskočil (6), Karel Kredl (5) a Ondřej Havelka (4)

Sedmé místo obsadil nadějný Václav Buchta z Lokomotivy Brno, který střídal dobré okamžiky s horšími, nakonec ale myslím pěkné umístění. Na 8. místě vidíme FM Pavla Švandu z Jihlavy, který se stal současně nejlepším seniorem v turnaji (pro 1959 a starší). Na 9. místě skončil můj dřívější svěřenec Vilém Faja (ŠK Vinary), který se na čas od šachu odmlčel, aby se zde vrátil v plném lesku. Umístění v první desítce lze považovat za jednoznačný úspěch! Všichni zmínění hráči uhráli 8/13.

Zleva Vilém Faja (9), Václav Buchta (7) a FM Pavel Švanda (8)

Na další fotografii vidíme hned kvarteto, a sice Tomáše Košuta z Náměště nad Oslavou (10. místo za 8/13), Andreje Součka, hájícího barvy Starého Města (11. místo za 7,5/13), Jindřicha Melicha z TJ Pankrác (12. místo za 7/13) a Luboše Svíženského z Caissy Třebíč (15. místo za 7/13). Na fotografii chybějí Milan Boháček (odjel dříve) a Vojtěch Velím, kterého jsem, jak výše uvádím, omylem ocenil jako nejlepšího žáka.

Zleva Jindřich Melich (12), Tomáš Košut (10), Andrej Souček (11) a Luboš Svíženský (15)

Nejlepším žákem se stal Andrej Souček, nejlepším seniorem FM Pavel Švanda a nejlepší ženou WFM Michaela Svobodová.

Zleva WFM Michaela Svobodová, FM Pavel Švanda a chybně Vojtěch Velím

Potěšitelná byla účast dalších nových hráčů (od září 2020 již 218!) a také celkem tří žen, z nichž dvě byly sympatické cizinky Samia Zemiti z Francie a Ceyda Tunali z Turecka.

Samia Zemiti
Ceyda Tunali

Příště hrajeme z důvodu jiné akce na BB až druhou sobotu v měsíci květnu, tedy přesně 11. května 2024 od 9.30 (přijďte s dostatečným předstihem!). Tak si vyhraďte svůj volný čas a zahrajte si turnaj s příjemným cenovým fondem a snad i motivací pro nově zavedené Grand Prix. V něm bude na konci roku oceněno osm nejlepších jednotlivců a po dvou nejlepších žácích (2009 a mladší), seniorech (1959 a starší) a ženách.

1 komentář u „Pásky v dubnu senzačně vyhrává Michal Šípek!

Komentáře nejsou povoleny.