Vítězem březnové Třetí soboty Ladislav Urbanec, uspěla i výprava ze sousedního Olomouckého kraje

Šestapadesát příznivců královské hry zavítalo v sobotu 16. března do prostor Moravské zemské knihovny.

Sešli se, aby zde odehráli tradiční turnaj v rapidšachu

s tempem 2 x 12 minut a přídavkem pět vteřin za tah.

Počet hráčů pravidelně překračující půl stovku dokládá oblíbenost této tradiční akce.

Na tomto místě se však autor tohoto článku musí dotknout záležitosti nesmírně trapné, o níž by bylo nejlépe pomlčet.

V zájmu objektivní pravdy se však musíme o této politováníhodné události zmínit.

Počet příchozích účastníků byl ve skutečnosti o dva více.

Ještě během prezence se však dostali do vzájemné fyzické potyčky.

Rvali se jako koně.

Když byli od sebe odtrženi, byli s odkazem na články 11.1 a 12.9 Pravidel FIDE z turnaje vyloučeni.

Oba články si můžeme připomenout:

11.1 Hráči budou jednat tak, aby nepoškozovali dobré jméno šachové hry.

12.9 Rozhodčí má volbu uložit tyto tresty (…) 12.9.9 vyloučení ze soutěže.

Protože oba hráči byli vyloučeni ještě před začátkem turnaje, nefigurují ani ve výsledkové listině, ani ve fotogalerii této reportáže.

Pak však již turnaj probíhal bez komplikací a zdárně dospěl ke svému konci.

V devítikolovém švýcaru hned čtyři hráči dosáhli na čele tabulky shodně 7,5 bodu, a tak muselo přijít ke slovu pomocné hodnocení, což bylo:

1. počet výher, 2. Buchholz bez nejslabšího výsledku.

To vyznělo nejlépe pro tradičního účastníka Třetích sobot Ladislava Urbance, na druhém a třetím místě se umístili zástupci Olomouckého kraje Roman Závůrka (SK Prostějov) a Petr Matoušek (Sokol Přemyslovice), taktéž častí návštěvníci těchto turnajů.

Čtvrté a páté místo obsadili Vladimír Dvořák (SK Prostějov) a Michaela Svobodová (Jezdci Jundrov), jediná žena, jež dokázala proniknout mezi nejlepší muže.

Ta byla tak po zásluze vyhlášena nejlepší ženou turnaje. Nejlepším seniorem se stal rovněž již oceněný Vladimír Dvořák (SK Prostějov), cenu pro nejlepšího žáka si vybojoval Ondřej Pospíšil z Lokomotivy Brno.

Nejlepším v kategorii ELO ČR 1601 – 1800 se stal Pavel Blažek (ŠK 64 Brno), 1301 – 1600 Milan Hladký (Lokomotiva Brno) a 1001 – 1300 Josef Doležal (Lokomotiva Brno).

Výsledkovou listinu najdete na stránkách chess-results.

Další turnaj seriálu se koná v sobotu 20. dubna, srdečně zveme všechny příznivce.

Příspěvek byl publikován v rubrice Turnaje a jeho autorem je Miroslav Hurta. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

5 komentářů u „Vítězem březnové Třetí soboty Ladislav Urbanec, uspěla i výprava ze sousedního Olomouckého kraje

  1. A já zas prosím pana Kavalíra, který beze studu odhalil svou totožnost a projevil nulovou reflexi ke svému chování, aby na žádné naše akce nechodil. Do žádných turnajů ho nepřijmeme. Nechť si své fyzické „férové souboje“ provozuje mimo šachové hrací místnosti.

    • A za co se mám stydět pane Hurto? Povězte? Někdo mě zbaběle napadne v turnajové místnosti, protože si chce něco dokázat. A jsme vyloučeni oba! Nebudu tam brečet. Tak jsem si tedy vše vyřešil venku jak se to dělat má. Já jsem byl stejně rozhodnutý na tento turnaj už nejít, když vám chybí objektivita! Měl byste se nad sebou zamyslet pane Hurto!

    • Není snad pravda, s někým se omylem srazím a on mě zcela psychopaticky napadne, začne se mnou nečekaně smýkat…tak si to vyřeším sám venku! A za co se mám stydět pane Hurto? Povězte? Někdo mě zbaběle napadne v turnajové místnosti, protože si chce něco dokázat. A jsme vyloučeni oba! Nebudu tam brečet. Tak jsem si tedy vše vyřešil venku jak se to dělat má. Já jsem byl stejně rozhodnutý na tento turnaj už nejít, když vám chybí objektivita! Měl byste se nad sebou zamyslet pane Hurto!

  2. A druhý kůň to zkusil ještě jednou venku a skončil na zádech než ho zachránili kolemjdoucí. Aspoň si bude pamatovat, že si má začít s někým na koho ve férovém souboji aspoň trochu stačí.

    • Já mohu jako dlouholetý účastník tohoto i dalších turnajů říci, že naopak druhý účastník této potyčky pan Věžník Michal, se už několikrát projevil velmi nevhodně – asi 3x jsem ho viděl po prohře například shodit zlostí figurky na zem a to pomíjím následnou spršku vulgarit, které si u toho mumlá pod vousy; pokud prohraje, tak často není schopen ani podat soupeři ruku a od partie vztekle odchází. Prostě jeho chování je nesportovní už dlouhodobě a vždy mu vše procházelo. Doufám, že už se tam neobjeví, protože on je ten agresor, ale nikdy mu nikdo nic neřekne. Já prosím za všechny slušné hráče pana Hurtu, aby zakázal vstup na naše turnaje především panu Michalovi Věžníkovi. Děkuji

Komentáře nejsou povoleny.