O Pohár ředitele GPOA – závěrečný díl JmŠS KP mládeže v rapidšachu (aktualizace)

Závěrečný díl jihomoravského krajského přeboru mládeže v rapidšachu – O Pohár ředitele GPOA se uskuteční v sobotu 11.května 2024 v budově školy GPOA Znojmo, Dolní Česká 33 ve Znojmě.Hrány budou dva turnaje A – mladší žáci (2014 a ml.) a B – starší žáci (2010 a ml.) Pořadatelé umožnili start v B – turnaji i hráčkám a hráčům narozeným v roce 2009 a 2008. Podrobnosti viz propozice. Těšíme se na vaši účast!

Věnujte prosím pozornost aktuální dopravní situaci ve Znojmě (částečná omezení provozu). podrobnosti zde

Startovní listina

6 komentářů u „O Pohár ředitele GPOA – závěrečný díl JmŠS KP mládeže v rapidšachu (aktualizace)

  1. Budou letos pro děti medaile? Loni byl Pohár ředitele GPOA jediný turnaj ze všech GP (i v jiných krajích), kde byly děti oceněny pouze diplomem, což je škoda. A když se turnaj jmenuje „O pohár…“ měli by vítězové nějaký dostat, ne? 🙂 Jako cena jedné medaile je cca 30 Kč a dětem to vždy udělá radost, když se jim poradí nějakou získat… Směska kategorií je velmi diskutabilní… ty 16 tam nemají co dělat, to je jasné. Ideální je vždy rozdělit na 10 (+8), 12, 14 samostatně. Tak si děti zasoutěží nejlépe a nevěřím, že je to tolik práce navíc… Pár kliknutí ve swiss manageru nebo chess results navíc, ale to je tak vše.

    • Dobrý den, děkuji za dotazy. Medaile budou, snažíme se však zajistit ceny pro všechny děti respektive pro většinu zúčastněných, alespoň drobnost. To mi přijde tak spravedlivější, aby i ti vzadu obdrželi nějakou maličkost a nebylo jim to líto :-). Cenový fond se vždy odvíjí od financí. Březnový středoškolský přebor byl díky sponzorům bez startovného, což si myslím jinde ani není… Kategorie – ty jsou jak píšete diskutabilní. V oddíle máme kupříkladu hodně začátečníků v prvním ročníku gymnázia. Bohužel nikde v rámci kraje, vyjma Gillarova memoriálu nemohou startovat HD16 a jsou neprávem opomíjenou skupinou. Osobně si nemyslím, že šestnáctiletý začátečník nějak ohrozí pokročilého čtrnáctiletého hráče. Patnáctiletý není ani pro šachy ztracen, zlepšovat se může hráč, byť mírně v každém věku. V březnovém přeboru středoškoláků- GPOA OPENu naopak ti mladší těm starším řádně „zatopili“. Kategorie HD8+HD10 a HD12+HD14 jsou takto nastaveny KM JmŠS, nejde tedy o pár kliknutí ve swissmanageru. Kategorie mohou být diskutovány i na podzimní schůzce krajské komise mládeže, když je však nezájem, respektive se nikdo k dané problematice nevyjadřuje – to je pak těžké. S vašimi dotazy a k problematice mládežnických turnajů a soutěží se můžete vždy obrátit i jako rodič na Komisi mládeže JmŠS. Vaše připomínky a návrhy mi můžete sdělit i osobně na sobotním turnaji. Těšíme se na účast ! Radek Skoumal

  2. No nechat hrát spolu 8-12 by byla myslím katastrofa. Za mě je nejlepší když je každá kategorie samostatně, takže 10, 12, 14 samostatné turnaje.

    A silně teda nesouhlasím s tím, že by HD16 neovlivnily kategorii HD12. Už teď je HD12 silně rozstřelená. Když se kouknu na pořadí v Brankovicích, tak 5. hráč pořadí je až na 19. místě. Přidáme HD16 a bude to klidně 40. místo. A to myslím není vhodný systém pro sestavování pořadí.

    • Dobrý den, určitě souhlasím. Co to jde, tak rozdělovat. Například společná skupina 8-12 v Brně vnesla do hry velký podíl náhody a nůžky v kategorii 10 a 12 to jen roztáhlo. Chápu tu práci s tím spojenou, ale výsledek je pak značně ovlivněn.

  3. Dle mého názoru je chyba nechat hrát kategorii HD12 spolu s HD16. To jsou úplně jiné kategorie a bojím se, že to může mít vliv na pořadí postupujících.

    Už nechání hrát HD12+14 je hraniční.
    Nedalo by se ty kategorie nějak rozdělit?

    • A myslíte si, že by nebyla chyba nechat hrát spolu kategorie HD08-HD12? I to by určitě ovlivnilo výsledky, protože v kategoriích HD08-HD10 hrají většinou začínající hráči, v kategorii HD12 už hrají „zkušenější“ hráči. Je těžké to spravedlivě rozdělit, ale tento model se používá ve všech rapid turnajích JmŠS pro mládež. To, že pořadatel umožní i start pro kategorie HD16 určitě neovlivní pořadí v kategorii HD12.

Komentáře nejsou povoleny.