Do Švédska máme daleko.

Do Švédska máme zatím daleko, a to nejen kilometrů. Z mistrovství Evropy družstev mužů a žen, které zde právě probíhá, se on-line do světa přenáší neuvěřitelných 32 partií – prvních 5 zápasů mužů a první 3 zápasy žen.

A rozhodně to není nezajímavá podívaná. Např. dnes je v akci i naše reprezentační čtveřice Navara, Hráček, Babula, Votava bojující s vysoce favorizovanou Francií v nejsilnějším složení Bacrot, Lautier, Fressinet, Bauer. Kdo si jednou zvykne sledovat on-line přenosy několika partií současně (to má tu výhodu, že lze přeskakovat z jedné partie na druhou a nemusí se dlouhé minuty čekat na odvetný tah), snadno začně šachu fandit stejně náruživě jako fotbalu u televize.

Hromadné on-line přenosy partií v sobě tají neuvěřitelný potenciál pro medializaci šachu na internetu, když už se mu to nedaří v televizi a tisku. Dočkáme se někdy on-line přenosu partií z krajských soutěžích družstev včetně např. hlasového komentáře a obrazového doprovodu k jednotlivým partiím? Science fiction? Možná, ale už dnes to není technicky nic nemožného (to by byl šok, kdyby takový přenos skončil po 5 minutách 8 remízami; možná by to byla lepší prevence než tříbodový systém).

Mimochodem vizuálně vypadá přenos ze Švédska úplně stejně jako z našeho přeboru republiky nebo např. z právě skončeného CZECH OPENu v Pardubicích. Jen místo TOPO PLUS s.r.o. je u „producenta“ popisek Swedisch Chess Federation. Jak prosté.

Přímý přenos dnešního zápasu Česko – Francie jakož i ostatních mačů si můžete „naladit“ vždy od 15,00 na stránce pořadatele ME.

Příspěvek byl publikován v rubrice Archiv a jeho autorem je David Ciprys. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.