Jm KP I. – v boji o ligu zůstala už jen první trojice

Dvě kola před koncem je jasné, že o dvě postupová místa do ligy se poperou Hodonín, Kuřim a Lokomotiva Brno. Ostatní už je nemohou dostihnout. Na opačném konci tabulky známe prvního jistého sestupujícího – tím je Kuřim B. Největším překvapením 9. kola jihomoravského KP I. byla porážka Durasu v Letovicích. A že Durasáci hrají ještě s oběma Lokomotivami, může jim být na konci soutěže pěkně horko.

PDružstvoHSZ+=BSkV
1ŠK Hodonín98102543.529
2ŠK Kuřim A98012449.534
3Lokomotiva Brno A97112247.033
4VSK Universita Brno B94321539.020
5Jezdci Jundrov C84131333.519
6ŠK Veselí nad Moravou83321233.518
7ŠK Garde Lipovec93241136.018
8ŠK Duras BVK Královo Pole B93151033.516
9ŠK Letovice9225832.015
10Lokomotiva Brno B9216728.513
11Sokol Rudice9117425.58
12ŠK Kuřim B9009022.56

Vedoucí Hodonín se utkal v utkání pravdy s Jundrovem a byl to souboj hodný boje o postup. Na první desce půlmistři půlili, zbylých 7 partií skončilo rezultativně. Hodonín vsítil o jednu branku více a k jistému postupu mu stačí vyhrát jeden ze zbylých zápasů s Veselím nebo Lipovcem. ŠK Hodonín – Jezdci Jundrov C 4,5 : 3,5.

Druzí Kuřimáci hráli vyrovnaný mač s Lipovcem, výhru jim zajistily body na posledních dvou deskách. V týmu hostí podobně jako v minulém kole zazářil Martin Pokladník, který si připsal mimořádně cenný skalp Jiřího Majera. ŠK Kuřim A – Garde Lipovec 5 : 3.

Asi nejtěžší postupovou pozici má Lokomotiva. V posledních dvou kolech hraje se sestupem ohroženým Durasem a s hlavním konkurentem z Kuřimi. Dnes to Lokálce šlo, komentář kapitána domácí University byl lakonický: „Moc není co komentovat. Soupeř byl prostě lepší. Bílými jsme se ještě drželi, ale černými jsme na soupeře nestačili.“ Universita Brno B – Lokomotiva Brno A 3 : 5.

Na druhé desce vše začalo poklidnou zavřenou francouzskou, ale jak to v těchto pozicích často chodí, bílý se dostal k útoku na královském křídle a snaha otupit ostří výměnou dam konec černého jen urychlila.

V opačném směru útočil bílý na 6. šachovnici. Síla jeho střelců ostřelujících dámské křídlo byla obrovská a ve spojení s postupem centrálních pěšců pro černého smrtelná.

Podobným způsobem trpěl černý na poslední desce. Palebná síla bílého střelce ve spojení s centrálními pěšci byla drtivá.

Definitivně se z ohrožených vod zvedlo Veselí výhrou v Kuřimi B. Domácí zřejmě smířeni se sestupem postavili jen 2 hráče základní sestavy. ŠK Kuřim B – Veselí nad Moravou 3 : 5. Komentář najdete na stránkách Kuřimi.

Tvrdým bojem o poslední naději na záchranu byl souboj Rudice s Lokomotivou B. Domácí nastoupili v silné sestavě, ale na Lokálku nestačili a s největší pravděpodobností doprovodí zálohu Kuřimi do nižší soutěže. Sokol Rudice – Lokomotiva Brno B 3 : 5.

I zde na první desce úřadovali bílí střelci. Během 20 tahů byl černý materiálně úplně na dně.

Do čtvrtice vystřílel bílému střelec vítězství na druhé šachovnici. Po neopatrném 25. tahu černého se stal rozdíl v působnosti bělopolných střelců markantní, po brzké ztrátě pěšce už černý bojoval za ztracenou věc.

Pěkný obrat zůstal za kulisami v partii na 5. šachovnici. Po agresivním 26. … g5 zkusil bílý ulovit černou dámu tahem 27. g3 a bohužel se mu to nepovedlo. Kdyby ovšem vložil tah 27. Dc3 s hrozbou matu na h8 a teprve pak 28. g3, dáma byla jeho.

Zmíněné největší překvapení se odehrálo v Letovicích. Ovšem uvážíme-li tradičně prořídlé řady hostí, naopak silnou sestavu domácích a první partiový úspěch domácího lídra, je úspěch Letovic zasloužený. ŠK Letovice – Duras Královo Pole B 5 : 3.

Na první desce získali domácí cennou remízu, ovšem na černém musela zapracovat únava. Většina hráčů mnohem menšího kalibru by v 55. tahu šla automaticky 55. … d2+ a po 56. Kd1 nebo Kc2 donutila soupeře ke vzdání tahem 56. … Jd3. Místo toho zahrál černý tak nějak „na jistotu“ a bílý se hezky vysmekl.

Na sousední šachovnici to Duras do cíle dotáhl. Po 11. … exd4 se bílé figury vyrojily jak vosy z hnízda a konec černého byl rychlý.

Pozoruhodný byl závěr partie na trojce. V časovce bílý vypustil slušnou výhodu a vzniklá koncovka dlouho vypadala skoro na remízu. Až bílý vymyslel záludný manévr koněm a černý návnadu spolkl i s navijákem. Místo bezpečnějšího ústupu králem 60. … Kc5 se nechal zahnat do autu na a3 a to nemohlo skončit jinak než rychlou katastrofou.

Rozmrzele musel z Letovic odjíždět Rudolf Moulis. Vzorově zcentralizoval figury, korektně obětoval střelce a pak místo vítězného 21. Df3 a 22. Ve6 šel do varianty, v níž přehlédl 22. … Sb4 a z výhry byla okamžitě prohra.

Příští kolo se hraje až za 3 týdny, tradičním důvodem je kolize s mamutím mistrovstvím republiky mládeže. Skoro se zdá, že co zápas, to lahůdka. Těmi největšími budou obě derby – slovácké Veselí – Hodonín a brněnské Lokomotiva A – Duras B a samozřejmě i souboj University a Kuřimí.

ŠK Lokomotiva Brno A – ŠK Duras BVK Královo Pole B
ŠK Lokomotiva Brno B – ŠK Letovice
Jezdci Jundrov C – Sokol Rudice
ŠK Veselí nad Moravou – ŠK Hodonín
ŠK Garde Lipovec – ŠK Kuřim B
VSK Universita Brno B – ŠK Kuřim A

Zpravodaje a partiový sborník si můžete stáhnout na stránce ŠSČR. Výsledky najdete na stránce Chess-Results.

2 komentáře u „Jm KP I. – v boji o ligu zůstala už jen první trojice

  1. ŠK Hodonín je obrovským překvapením soutěže KPI. Tedy, minimálně pro mě, coby Hodoňáka. Překvapení obrovské, příjemné, nečekané. V šachu, stejně jako v životě samotném je možné fakt, asi úplně všechno. Logika jak vidno není životně důležitá, ani pro život, ani pro šachy.

    • Petře děkujeme, ale nic není u konce. Ještě nás čekají dva velice těžké zápasy a minimálně v jednom musíme odejít jako vítězové.
      Marek

Komentáře nejsou povoleny.