Ústřední turnaj Orla vyhrává Jan Píštěk z Veselí nad Moravou

Znovuobnoveného republikového mistrovství Orla, které bylo známé z dřívějšího pořádání v Moutnicích u Brna, se na poslední chvíli ujal brněnský Orel Obřany. Poměrně narychlo vytvořené propozice, na nichž jsem se také podílel, stejně rychle putovaly do všech orelských koutů v České republice a výsledkem bylo 19 účastníků, kteří se v sobotu 16.12.2023 sjeli do obřanské orlovny. I za tento počet mohou být brněnští organizátoři v čele s Jaroslavem Hronkem rádi. Turnaj se však odehrál v naprosto pohodové předvánoční atmosféře a na jeho průběh se nyní pojďme podívat blíže.

Hrálo se v obřanské orlovně

Výsledky naleznete tradičně na chess-results a dále nabízím pořadatelský web, bohatou fotogalerii ze stránek Durasu, jenž zapůjčil hrací materiál a také vynikající Lenky Voráčové, která s fotoaparátem dokáže pravé divy.

Po úvodním přivítání jsem všechny účastníky seznámil s pravidly a systémem, tedy turnajem hraným na 9 kol švýcarským způsobem a tempem 2x 15 minut na partii pro každého hráče s tím, že vyhlášeni budou nejlepší muži, ženy, děti (do 15 let) a hráči pořádajícího Orla Obřany. Nasazení, výsledky a pořadí se pak průběžně zobrazovaly na velkém monitoru, takže všichni účastníci vždy přesně věděli, jak si vedou.

Nasazení posledního 9. kola
A po odehraném posledním kole zde již vidíme konečné pořadí

Sympatické bylo, že účastníci neplatili žádný vklad a že se hrálo o tyto pěkné poháry a věcné ceny.

Zleva poháry pro tři nejlepší muže, ženy a děti
Vpravo „dětský koutek“ se sladkostmi a třemi bonboniérami

A jelikož se hrálo podle mezinárodních pravidel FIDE, první nepřípustný tah znamenal přidání jedné minuty soupeři, druhý již prohru partie. Poté si vzal slovo duchovní otec Jůza, který k nám přijel až z dalekého Turnova a všem účastníkům mj. popřál příjemné a klidné vánoční svátky.

Otec Vít Jůza

Skromný příspěvek neméně skromného, ale o to více zasloužilého předsedy místního Orla Jaroslava Hronka vystřídal Ing. Stanislav Juránek coby předseda celé republikové orelské organizace. Mimochodem, v minulosti zastával významné funkce hejtmana Jihomoravského kraje (2000 – 2008) či senátora za obvod Brno-město (2010 – 2016). I on popřál všem účastníkům klidný předvánoční a vánoční čas a také hodně štěstí ve hře, přičemž neopomněl připomenout své šachové účinkování po dlouhých 41 letech. Mimochodem, věděli jste, že coby absolvent brněnského gymnázia tř. kpt. Jaroše musel mít splněnou 2 VT, aby měl v tehdy povinném předmětu šachy jedničku? A to nebyl učitelem jejich třídy nikdo menší, než František Blatný, bývalý československý šachový reprezentant a otec brněnského velmistra Pavla Blatného.

Stanislav Juránek

Turnaje se krom dospělých účastnilo také šest dětí (do 15 let), což byl potěšující fakt. A mezi nimi pak dokonce i tři dívky, shodou okolností všechny z Vyškova – sestry Kristýna a Veronika Dorazilovy a Karolína Kotíková. A protože dospělé ženy nebyly přítomny vůbec, hrály tyto tři dívky o ceny hned ve dvou kategoriích, tedy nejlepší ženy a děti. V turnaji byl ratingovým favoritem domácí Marek Orel, který kdysi válel za mistrovskou Univerzitu Brno. Marek se však k šachu vrací pozvolna po mnohaleté odluce a i když je kvalita jeho hry stále vysoká, herní praxe chybí a to se občas projevuje v pomalejší hře. Společně s ním na vítězství aspirovalo i několik dalších hráčů, především pak Veselané Jan Píštěk s Radkem Hrabalem a již zmíněná nadějná vyškovská mládežnice Kristýna Dorazilová.

Partie 3. kola Kristýna Dorazilová – Marek Orel skončila po boji nerozhodně, dle Marka hrála soupeřka výborně

Průběh turnaje byl velmi vyrovnaný a favorité si své pozice hlídali vzájemnými remízami. Klíčovou partií turnaje se tak stal duel 5. kola Jan Píštěk – Marek Orel, kterou vyhrál vůdce bílých kamenů a spolehlivou hrou v dalších kolech si ziskem 7,5/9 zajistil zasloužené vítězství v turnaji. Velký boj byl ovšem o druhé místo, na nějž aspirovalo hned pět hráčů. Nakonec se mohl radovat další veselský zástupce Radek Hrabal, který si v posledním kole prošel údolím stínů v partii s otcem Vítem Jůzou, s nímž mohl mít o celou věž méně. Horší čas turnovského hráče však nabádal k rychlé hře, což přineslo chyby a možnosti tedy zůstaly nevyužity. Radek se tak mohl díky zisku 7/9 radovat ze stříbrné pozice. O půl bodu zpět (tedy 6,5/9) zůstala trojice Marek Orel, Kristýna Dorazilová a Zdeněk Uříčář a přesně v tomto pořadí hráči také skončili. Zde o pořadí rozhodla minitabulka vzájemných zápasů, z níž vyšel nejlépe Marek Orel a obsadil tak honorované 3. místo.

Zleva Radek Hrabal (2), Jan Píštěk (1) a Marek Orel (3)

Jak už bylo uvedeno, v ženské kategorii mezi sebou soupeřily tři vyškovské dívky, z nichž byla podle očekávání nejlepší Kristýna Dorazilová (6,5/9), která by mohla mít zajímavou šachovou budoucnost. Druhá skončila její mladší sestra Veronika Dorazilová (4,5/9) a třetí Karolína Kotíková (1/9). Všechny dívky vidíme na snímku níže.

Zleva Karolína Kotíková (3), Kristýna Dorazilová (1) a Veronika Dorazilová (2)

Pořadí v kategorii dětí kopírovalo na prvních dvou místech i pořadí žen, tedy opět Kristýna a Veronika Dorazilovy, které na bronzové příčce doplnil Samuel Náplava z Milotic.

Zleva Samuel Náplava (3), Kristýna Dorazilová (1) a Veronika Dorazilová (2)

Oceněna byla také druhá trojice v pořadí Jiří Natanael Náplava, Alexandr Náplava a Karolína Kotíková.

Zleva Karolína Kotíková (6), Jiří Natanael Náplava (4) a Alexandr Náplava (5)

Zajímavou kategorií byli nejlepší Obřaňáci, kterých se na startu sešlo pět. Nejlepším byl podle očekávání Marek Orel (6,5/9), který hraje šachy za Univerzitu Brno, za Obřany pak stolní tenis a občas běhá. O další místa byl však sveden tuhý boj. Zásluhou výhry v posledním kole se na druhé místo protlačil další obřanský všesportovec Leoš Fojt (5/9), který hraje šachy za Duras a za Obřany podobně jako Marek hraje stolní tenis a běhá. Třetí místo obsadil Ladislav Švihel, který měl již 4,5/7 a v 8. kole si dokonce zahrál na 1. stole. Jelikož však prohrál i v kole posledním, unikla mu stříbrná pozice. Laďa je ale určitě spokojený, protože jeho cílem bylo získat 50% bodů, v což doufal hlavně díky usilovnému hraní na internetu jako tréninku na tento turnaj. Mimochodem, víte že je tento borec republikovým mistrem v dráhovém golfu? Na 4. místě skončil jen vinou horšího pomocného hodnocení Ondra Fojt, který za Obřany také běhá a krom hraní šachů za Duras dělá tomuto klubu i webmastera. A oceněn byl také Radim Till (4/9), který se na turnaj přihlásil teprve při ranní prezenci a nevedl si vůbec špatně.

Zleva Radim Till (5), Ondřej Fojt (4), Ladislav Švihel (3), Leoš Fojt (2) a Marek Orel (1)

Jak už bylo výše uvedeno, turnaj probíhal v klidné a přátelské atmosféře a k vidění byly také některé zajímavé až úsměvné momenty. Jedním z nich bylo i postavení z partie 4. kola Vít Jůza – Jiří Náplava na obrázku níže.

Otec Vít Jůza měl důvod k úsměvu

Vůdce černých měl ještě asi 15 vteřin na hodinách a aby neprohrál na čas, vzal „pro jistotu“ soupeři posledního pěšce dámou z pole b8 tahem 1.-Dbxb7. Mít dvě dámy na šachovnici se nevidí příliš často a ani jednoho ze soupeřů nenapadlo, že osamocený bílý král nemá žádný přípustný tah, aniž by byl v šachu. To jsem viděl již před tímto braním a byl jsem pouze zvědavý, zda tak vůdce černých učiní. A stalo se. Po chvilkovém koukání obou soupeřů jsem partii ukončil prohlášením za remízu s tím, že pozice je v patu. Vůdce černých to vzal sportovně a společně se soupeřem a dalšími diváky se nezapomněl tomuto momentu zasmát:-).

A aby toho nebylo málo, pat se udál ještě v partii 6. kola Samuel Náplava – Stanislav Juránek. Zde nebyl orelský předseda příliš tísněn časem, jelikož měl ještě něco přes dvě minuty na hodinách. I v tomto případě zůstal soupeřův bílý král osamocen a také zde došlo k postavení bez šachu a současně bez možnosti přípustného pokračování. Tak aspoň přijetí popartiové rady, že se pro příště vyplatí šachovat, protože pak patová situace nenastane:-).

Stanislav Juránek stále nemůže uvěřit…

Po závěrečném vyhlášení si vzal ještě slovo orelský předseda Stanislav Juránek, který poděkoval účastníkům a mé osobě coby rozhodčímu za pohodový a dobře zvládnutý turnaj s vírou, že se na tomto místě sejdeme napřesrok znovu a nejlépe v šachovém počtu 64 účastníků:-). To by se při včasné a dobré medializaci jistě mohlo podařit.

Zleva Stanislav Juránek, Neklan Vyskočil a Jaroslav Hronek

Zajímavou informací pak bylo, že se máme jako zástupci ČR utkat v rámci Evropského orelského poháru ve čtvrtfinále se Slovenskem (bude se hrát ve Skalici) a v případě úspěchu pak v semifinále proti vítězi zápasu Rakousko – Francie. Zde by se již hrálo v ČR. Družstva jsou čtyřčlenná s povinnou ženou. Stanislav Juránek následně osvědčil muže činu a na místě ihned nominoval první turnajovou čtveřici Jan Píštěk, Radek Hrabal, Marek Orel a Kristýna Dorazilová, přičemž všichni čtyři s nominací bleskově souhlasili:-).

Máme se tedy nač těšit, tak případně držte palce a v příštím roce opět na viděnou!

Příspěvek byl publikován v rubrice Uncategorized a jeho autorem je Neklan Vyskočil. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.