Bleskovky Zdeňka Páska v prosinci – v lesku Davidovy 50 vítězí Jakub Roubalík

Po 13 měsících se na Páscích opět slavilo. V prostorách salonku Bowlingu Brno, který mají díky velkorysé podpoře majitele Vlastíka Chládka všichni šachisté k dispozici, se odehrál letošní poslední díl bleskových Pásků. Zatímco v říjnu 2022 zde oslavili významná výročí František Vykydal (90), Rostislav Stříbrný (70), autor těchto řádků Neklan Vyskočil (50) a Eva Kulovaná (35), letos se přidal jeden z nejpovolanějších tohoto turnaje – FM David Holemář.

David se narodil 18.11.1973 a významné životní jubileum se rozhodl oslavit na turnaji, který je jeho srdeční záležitostí. Bleskovek Zdeňka Páska se účastní již od jejich počátku v roce 1999. Je nejčastějším žijícím účastníkem i jeho nejčastějším vítězem a konkrétně zde na Bowlingu Brno měl od počátku v září 2020 až do nynějšího prosincového klání nejnižší průměr umístění z hráčů, kteří odehráli alespoň 50% turnajů – 2,41 ze 17 turnajů! To je skutečně vynikající bilance, když si uvědomíme, že pro takové číslo je i při často silné konkurenci nutné končit vždy okolo medailí.

Výsledky naleznete tradičně na chess-results, fotogalerii na Zoneramě Břeti Eichlera a k dispozici jsou také partie zapsané Janem Kalendovským, které byly ještě doplněny některými hráči.

David na akci pozval mnohé své kamarády, kteří přijali jeho pozvání a celý turnaj se hrál v pohodové atmosféře. Na prvním místě je nutno zmínit Vlastíka Chládka, který má neocenitelnou zásluhu na konání šachových akcí v tomto krásném prostředí, a to od extraligových profesionálů až po dětské turnaje. Bohužel se akce nemohl zúčastnit, neboť jeden z jeho psů měl větší zdravotní problémy a jejich předání manželce se konalo až někdy okolo poledne. Vlastíkovi však i v jeho nepřítomnosti náležel dlouhý a zasloužený potlesk.

Vlastík Chládek v předsálí salonku BB, na obrazu je vidět bowling

Další významnou a skromnou osobností je Jan Kalendovský, jinak největší československý šachový historik a spisovatel. Střetáváme se na Páscích docela pravidelně a vždy je připraven zapsat vybrané souboje do sešitu, které pak přehrává do ChessBase, abyste si je pak mohli vy, čtenáři, pohodlně přehrát. Někdy Honza o Páscích sám napíše, stejně jako o jiných šachových akcích, především pak v Brně. A co možná nevíte – nedávno byl navržen na cenu města Brna. I když tuto významnou a prestižní cenu zatím neobdržel, šachová obec dobře vnímá jeho neocenitelný šachový přínos, a to nejen pro šachové Brno.

Jan Kalendovský při zápisu partie Urbanec – Melich

Na úvod přišel šachisty pozdravit také Standa Věchet, který se statečně a snad i úspěšně pere se zákeřnou nemocí a který stále aktivně hraje. A v neposlední řadě pak také tvůrce boskovického šachového vzestupu Pavel Hubený, který po nedávném skonu jeho maminky (92 let) přišel zase tam, kde je mu dobře – mezi šachisty.

Pavel Hubený bílými proti Michalu Snášelovi

K zakousnutí byly tři plata obřanských minichlebíčků a k pití (resp. k přípitku) několik lahví francouzského šampaňského. Ty mimochodem obětavě rozlévaly dvě sympatické dámy Jana Přibylová (Rendova manželka) a Pavla Pešková, maminka od srdnatě bojující 12leté Sáry. Dělo se tak za všeobecného veselí mezi 5. a 6. kolem, kdy bylo během hry slyšet několikeré bouchání zátek:-).

Zleva Jana Přibylová a Pavla Pešková, před nimi větší část cenového fondu

Dále byla na akci prezentovaná knižní novinka a současně Davidova literární šachová prvotina – To se nehraje! aneb Šachy nejsou nuda! Knížka, kterou je možno pořídit za 399 Kč a jenž byla nedávno vydána nakladatelstvím Grada nákladem 1000 ks, byla v době konání turnaje prodána již zhruba z poloviny. Jedná se o historky za šachovnicí, sesbírané od hráčů všech úrovní, z těch nejznámějších např. od Davida Navary, Viktora Lázničky nebo Jany Jackové. Jedná se o velmi povedené a vtipné dílko, které se i přes 272 stran dá přečíst jedním dechem. Davida jsem potkával v Moravské zemské knihovně, kde mj. sbíral materiály o tom, jak takovou knížku vůbec napsat. Už během psaní, průběžně obohacen o některé historky, jsem Davidovi říkal, že se mu podařilo trefit díru na trhu a že bude mít úspěch. Konečně, posuďte sami. Nabízím recenzi od GM Roberta Cveka, knížku pak můžete objednávat zde.

Před začátkem turnaje David zavzpomínal na 16 kamarádů, kteří nás v nedávných letech opustili (František Vykydal, Daniel Marko, Jiří Kubíček, Stanislav Staněk, Jiří Řehůřek, Milan Kratochvíl, Dáša Zamarská, Jiří Zapletal, Dalibor Číp, Tomáš Kacálek, Jan Píše, Josef Spodný, Honza Uhmann, Karel Švihel, Pavel Karhánek a Milan Markovič) a které uctili všichni hráči minutou ticha. Nečekaně a trochu smutně dlouhá řada našich kamarádů, s nimiž jsme se ještě nedávno potkávali na turnajích i za šachovnicí.

Turnaj se hrál na Davidovo přání na 13 kol švýcarským systémem. Bowling Brno stanovil jako účastnický strop 50 hráčů, což pár dní před turnajem bylo naplněno. Pak však několik hráčů onemocnělo nebo nemohlo vzhledem k nepříznivým klimatickým podmínkám přijet, čímž se konečný počet ustálil na 42 hráčích. Ti si v dramatickém hlasování určili poměrem 23 : 19 jako hrací tempo 2x 5 minut, které již potřetí v řadě porazilo moderní 2x 3 minuty + 2 vteřiny / tah. Hrálo se o 21 cen, tedy na své si přišla přesně polovina hráčů. Díky vybraným vkladům se hrálo o osm finančních cen v hodnotách 1.000-800-700-500-400-300-300-200, dále o devět Davidových lahví, jednu stylovou pitnou cenu v dřevěném obalu od šéfa Morendy Michala Vávry a tři ceny od BB. Ceny byly doplněny dvěma výtisky Davidovy nové knihy, které obdrželi vítěz turnaje a jeho poslední účastník jako cenu útěchy.

Cenový fond

Turnaj rozhodoval Radek Skoumal ze Znojma, který se sám nabídl a kterému tímto děkuji za obětavost. Mohl jsem se tak více věnovat organizaci a vlastní hře, byť zvolené tempo nepatří zrovna k mým oblíbeným.

Radek Skoumal

Na startu se i vzhledem k této významné události sešla pestrá směsice hráčů, která se zde neschází každý den. Hlavním favoritem byl Jakub Roubalík z Moravské Slavie, jehož hlavní motivací byla prý Davidova kniha:-). Čáku na první místo si ale mohlo reálně dělat ještě dalších 5-6 hráčů.

Průběh turnaje však dával za pravdu papírovým předpokladům, když téměř neomylný Kuba Roubalík ztratil v prvních deseti kolech pouhé dvě remízy s Lukášem Řehůřkem a se mnou. V posledních třech kolech ale povolil a po prohře s Matějem Tajovským byl rád, že závěrečnými dvěma remízami došel na kýžených 10/13. Jeho hlavní pronásledovatel Vít Bureš totiž vzájemnou partii prohrál, a tak musel uhrát o půl bodu více. To si však Kuba pohlídal již zmíněnou závěrečnou remízou (s WGM Evou Kulovanou), a tak nakonec přece jen mohl kýžené vítězství oslavit. Odměnou mu byla finanční prémie 1.000 Kč a vytoužená kniha:-). Druhý Vítek Bureš (rovněž Moravská Slavia) zaslouží uznání, 10/13 a stříbrná pozice je v tak silném turnaji určitě velkým úspěchem. Také o třetím místě, jinak již s odstupem jeden a půl koňské délky, musela rozhodnout vzájemná partie. Tu měl lepší autor těchto řádků IM Neklan Vyskočil z Durasu, na Ondru Havelku (Sokol Dobrá) tak zbyla trochu nepopulární brambora. Myslím ale, že 4. místo je při takové konkurenci pro Ondru pěkným úspěchem.

Zleva IM Neklan Vyskočil (3), Jakub Roubalík (1) a Vít Bureš (2)

Na 5.-9. místě skončila hned pětice hráčů s 8/13. Nejlepší pomocné hodnocení měl Matěj Tajovský z Durasu, který, jak již bylo uvedeno, jako jediný dokázal porazit vítěze. Šestý skončil Ladislav Urbanec (nereg.),

Zleva Ladislav Urbanec (6), Ondřej Havelka (4) a Matěj Tajovský (5)

sedmá WGM Eva Kulovaná (Caissa Třebíč), která ženský vrcholový šach už spíše opouští, nicméně v rychlých disciplínách byla vždy velmi dobrá. Osmé místo obsadil Jakub Ryšánek z Valašského Meziříčí, rovněž myslím pěkný úspěch. Na a devátý skončil teprve dvanáctiletý pardubický talent Jiří Bouška (2222 Polabiny), který reprezentuje ČR na vrcholných mládežnických akcích v Evropě i ve světě.

Zleva Jiří Bouška (9), Jakub Ryšánek (8) a WGM Eva Kulovaná (7)

Dále tu máme trojici na 10. – 12. místě, která dosáhla 7,5/13. Jelikož se tato trojice neutkala mezi sebou, musela rozhodnout další pomocná kritéria, tedy Buchholz bez hráče s nejslabším výsledkem, Buchholz a Sonnenborn. Nejlépe na tom byl Petr Skácelík z Moravské Slavie, následován Mírou Benešem z Kroměříže a Pavlem Masákem (Jezdci Jundrov).

Zleva Pavel Masák (12), Miroslav Beneš (11) a Petr Skácelík (10)

Další skupina dosáhla 7/13 a čítala málo vídaných osm hráčů! Mezi nimi pak i dva velcí favorité. Na 13. místě skončil Renda Přibyl z Bystrce, 14. místo obsadil druhý nasazený hráč Milan Smištík z Morendy (!), patnáctý skončil hustopečský FM Ivan Markovič, bratr nedávno zesnulého Milana Markoviče,

Zleva FM Ivan Markovič (15), René Přibyl (13) a Milan Smištík (14)

šestnáctý Lukáš Řehůřek (Bystrc Oilers) a sedmnáctý oslavenec FM David Holemář (Moravská Slavia). A jak že je to možné? Inu, když slavíte, dáváte remízy snad všem kamarádům a výher je tak logicky poskrovnu.

A když David odmítl za černé v pozici na diagramu remizovat věčným šachem s Jiřím Bouškou [1.Jf7+ Kg8 2.Jh6+! gxh6?? (2.-Kh8!=) 3.d6+ Kg7 4.Db7+ Kg6 5.Df7+ Kg5 6.Df5 mat], byla na jinak čistém vysvědčení i jedna menší kaňka. Aby byl výčet sedmibodových úplný, nesmím zapomenout na Sašu Tikovského,

Zleva Alexandr Tikovský (18), FM David Holemář (17) a Lukáš Řehůřek (16)

Marka Pešu (oba Duras) a Michala Snášela z Kuřimi. Zvláště pro Marka s Michalem se jedná o cenné úspěchy, gratuluji! Na 21. – 25. místě skončili hráči s 50% ziskem, v pořadí Milan Boháček (Slavia Boskovice), Zdeněk Tomeš (Duras), Michal Vávra, Arnošt Zeman (oba Moravská Slavia) a Jan Vojta (nereg.). Ceny však mohli získat pouze dva z jmenovaných, a to ještě díky tomu, že Michal Snášel přenechal svou cenu dalším hráčům v pořadí. To Zdeněk Tomeš, v domnění, že nic nevyhrál, si pro změnu užíval velkého stolu Durasu v přilehlé restauraci. Na fotce nevidíme ani Milana Boháčka, který si ale cenu tuším přebral. Vidět tak jsou Marek Peša, Michal Vávra, který si odnesl stylový klobouček a poslední osobou na fotce je Karel Glacner, který stoprocentně využil možnosti získat cenu útěchy za poslední místo. Tomu také podřídil svou taktiku, když svůj jediný bod získal kontumačně (po 11. kole odstoupil Lubomír Janíček, díky čemuž turnaj dohrálo 41 hráčů). Podle Davidových slov měl z knížky ohromnou radost, budiž mu tedy přáno.

Zleva Michal Vávra (23), Karel Glacner (42) a Marek Peša (19)

Tolik tedy k turnaji, který byl po čase zase něčím výjimečný. Od ledna 2024 se k dosavadnímu modelu nově přidá celoroční Grand Prix, do něhož se započítá osm nejlepších výsledků, které budou hodnoceny samostatným bodovým systémem. Při posledním turnaji v prosinci 2024 se vyhlásí pořadí jak prosincového klání, tak i celkového Grand Prix, za něž budou předány samostatné ceny. Tento model přichází od Vlastíka Chládka, kterému se nedá jinak než poděkovat o poklonit za jeho neutuchající podporu všem šachistům a snahu o ještě větší zatraktivnění jednoho z nejtradičnějších podniků na brněnské šachové scéně. A kdy že se bude hrát? Trochu netradičně až druhou lednovou sobotu, tedy 13. ledna 2024. Ta první jest totiž obsazena jinou komerční akcí. Tedy na závěr všem šachistům příjemný zbytek posledního měsíce v tomto roce a v lednu opět na viděnou!