KPIIB – 1. kolo

V KPIIB hraje letos jen osm týmů, a tak se odehrály jen čtyři zápasy. První fotografie nás zavádí do znojemského gymnázia, které ve svých prostorách hostilo brněnskou Lokomotivu. Domácí patřili k favoritům, a to se nakonec i potvrdilo.

Za hosty dokázali bodovat jen Pavel Lapúník (vlevo) s Jakubem Molíkem

a Dominik Hrůza (vpravo) s Pavlem Vejlupkem.

Remízu dokázala udržet ještě na první desce mladičká Anita Vaceková se zkušeným Liborem Dvořákem, ale na ostatních deskách začala exhibice domácích.

Převahu jezdce nad nehrajícím střelcem uplatnil Luboš Hemala (vlevo) nad Janem Kalendovským, jenž z tohoto utkání také pořídil partiový zápis a svou partii velice stručně okomentoval.

Dravost mládí Filipa Čtveráčka (vpravo) slavila úspěch nad vyšším ratingem Milana Šlégla

a to stejné se dá napsat i o vítězství Michala Relicha nad Janem Gorčákem.

Autor tohoto článku (vpravo) držel dlouho v partii s Richardem Nekulou pěšce víc, ale hájení pěšce stálo více času, než bylo zdrávo, a v časové tísni přišla hrubá chyba, po níž musel sklonit svého krále i on. GPOA Znojmo – Lokomotiva Brno 5,5 : 2,5. Stručný komentář k utkání můžete najít na znojemském webu pod příznačným titulem Vykolejili jsme Lokomotivu.

O něco málo ratingově silnější Jundrov D zajížděl do Ivančic, které hrají v centru volného času na kraji města (obě fotogradie jsou odtamtud).

Moravská Slavia D dorazila do Střelic ve značně prořídlé sestavě (ze základní sestavy nastoupili jen čtyři hráči), což umožnilo překvapivou těsnou výhru domácích 4,5 : 3,5.

O kuřimském derby v  klubu Kotelna píše na webu Kuřimi kapitán céčka Jan Číhal následující: „První kolo letošního ročníku KPII sk B svedlo proti sobě Céčko a Déčko Kuřimi. Oba kapitáni nepostavili zdaleka to nejlepší, přesto bylo Céčko favoritem. Po hodině hry vedeme 2:0, když se na posledních deskách prosadili Myšák a Jura. Za chvíli přichází obligátní dotaz od Slávka, zda může nabídnout remis. Po krátké obhlídce souhlasím, takže je stav 2,5:0,5. Ostatní partie jsou v přibližné rovině a nikde se nic zásadního neděje. Krátce před polednem se skóre výrazně posunulo, když nejprve vyhrál Tadeáš a vzápětí i já, ale soupeři kontrovali překvapivě na prvních deskách, když Tom Kříž porazil Vašíka a Tom Keprt Honzu Košatu. Naštěstí pro nás je zápas rozhodnut a čeká se na poslední partii. Mirek i Radovan postupně přenechávají výhodu soupeři, aby se nakonec domluvili na remíze. Céčko potvrdilo svoji převahu a vyhrává 5:3, ale pokud Déčko zlepší docházku, bude nebezpečné pro každého soupeře.“

Podrobné informace o soutěži najdete jak na stránkách chess-results, tak na webu soutěží ŠSČR, kde najdete i soutěžní zpravodaj a partie ve formátu *.pgn, zpracované Janem Kalendovským.

Kvůli mládežnickému mistrovství Moravy proběhne další kolo až za tři týdny v neděli 5. listopadu.