Jm KP I. – v prvním kole se dařilo favoritům

V dnešní slunnou podzimní neděli odstartoval krajský přebor I. třídy výhrami favoritů, jediný neúspěch utrpěl exligový Ořechov s Veselím. Ratingový průměr nejlepších osmiček dlouhodobě klesá. Letošních 2006 je o chlup více než loni (2001), ale výrazně méně než v předchozích dvou sezónách (2027, 2032). Rekord soutěže před 8 lety byl dokonce 2091. Nejlepší sestava Durasu B má 2099, loni měl Duras 2123. Dlouhodobě se Duras spíše zachraňuje než útočí na postup, takže favority bychom měli hledat spíše v Kuřimi, možná v Ořechově, na Universitě, či ve Vyškově a Veselí… Letos to opět vypadá na mimořádně vyrovnanou soutěž. Nejnižší průměr mají tradičně Kuřim B 1904 a Lokomotiva Brno B 1922, ovšem dolů se jim chtít nebude… V sestavách najdeme jednoho mezinárodního mistra (loni také 1) a 4 mistry a 2 mistryně FIDE (loni 2 + 2).

O vyrovnanosti soutěže může napovědět hned úvodní derby mezi celky z Kuřimi. Zatímco loni to bylo vraždění neviňátek (0,5 : 7,5), letos Áčko vydřelo body jen nejtěsnějším rozdílem. ŠK Kuřim B – ŠK Kuřim A 3,5 : 4,5. Pohled kapitána B-družstva najdete na stránkách Kuřimi.

Podobně těžce doloval body hlavní papírový favorit Duras B v Lipovci. Garde Lipovec – Duras Brno B 3,5 : 4,5.

Domácí Luboš Ševčík poslal několik fotografií: „Tady jsou hrdinové dnešního zápasu – 132 tahů a téměř 6 hodin hry…“

„Tentokrát druhá strana hrací místnosti a urputný boj na nejvyšší šachovnici.“ 

A ještě celkový komentář: „Neuvěřitelně dramatický a dlouhý zápas se hrál v Lipovci. Po téměř 6 hodinách hry byli šťastnější hosté, když domácí průběžný stav 1 : 2 otočili zásluhou Lukáše Slouky a Jirky Sekaniny na 3 : 2 a v tu dobu při pohledu na dohrávající šachovnice málokdo tipoval, že si 3 body odvezou hosté… Ale jak to tak u královské hry bývá, velmi důležitým faktorem bývá čas a s ním se dnes dokázali lépe popasovat hráči Durasu…“

Stejně vyrovnaný souboj probíhal na Universitě. Domácí mají mimořádně silné přední šachovnice a to jim dnes zajistilo vítězství. Universita Brno – Jezdci Jundrov C 4,5 : 3,5.

Na třetí desce byl černý pod tlakem a pochopitelně se snažil otupit jeho ostří výměnami. Ovšem vyměnit „dobrého“ střelce v 31. tahu a nabídnout výměnu dam o 3 tahy později byl patrně fatální omyl. Koncovka s horším střelcem proti tak zkušenému soupeři nemohla dopadnout jinak než prohrou.

Pozoruhodná Pircovka se hrála na čtyřce. A kupodivu to nebyl černý, kdo po 10 tazích stál pasivně. Když k tomu přidáme klasickou „rošádu přímo pod kola útoku“, byl bílý po dalších několika tazích pod matem.

Další z favoritů Ořechov podlehl v nemilosrdném souboji se 6 rezultativními výsledky borcům z Veselí. Jejich sestava má tradičně velmi podobnou sílu zepředu i zezadu, a to z nich dělá mimořádně nebezpečného soupeře, který může zaskočit každého. Orel Ořechov – ŠK Veselí nad Moravou 3 : 5.

Souboj Lokomotivy se Sloupem možná něco napověděl o záchranářských ambicích. Oba týmy (zejména hosté) dorazily prakticky s tím nejlepším, co na soupiskách mají. Borci z Moravského krasu byli favority. Na prvních 5 deskách měli ratingovou převahu 4 :1, přesto od nich vstávali poražení 1 : 4… Lokomotiva Brno B – TJ Sloup 5 : 3.

Z tohoto zápasu dorazily 2 neuvěřitelné partie, snad je zápis správný. V první se přesvědčíme, že všechny věžovky jsou remízy. Kromě našich, ty jsou prohrané :-). Bílý byl po většinu partie na koni a ve věžovce s pěšcem víc kráčel vítězství vstříc. Až do tahu 54. Vg5??, po kterém přišlo f5! a věřte nevěřte, za bílou věží zapadla mříž na doživotí!

Snad ještě neuvěřitelnější je druhý závěr. Pokud černý po tahu 53. Kf6 nepřekročil čas, vzdal se možná zbytečně. Po 53. … Df8+ 54. Ke5 totiž mohl udržet věčný šach tahem 54. … Df3. Tato obrana by nefungovala, pokud by bílý místo 51. Va7 zahrál Vb7. Pak by byl černý opravdu kaput.

K mači spřátelených týmů ve Vyškově napsal domácí kapitán bezprostředně po zápase: „Ex ligové mančafty, ale sestavy byly plné mládežníků. Oba myslíme na budoucnost 🙂 Myslím, ze dnes v celku bezpečné vítezství.“ A skutečně, podíváme-li se na poslední 3 desky, bojovali tam výhradně mládežníci od 14 do 19 let. A dvojice odchovanců na 2. desce nebyla o mnoho starší. ŠO MKS Vyškov – ŠK Hustopeče 5,5 : 2,5.

Obratem přišly z Vyškova i partie s tímto komentářem: „Za dnešní výkon si v našem týmu zaslouží cenu Žena kola Kristýna Dorazilová. Snad se jí bude dařit i nadále! U soupeře hrál dobře snad jen Matyáš Hrádek, který nedotáhl skvěle rozehranou partii k bodu. Jako správní kapitáni jsme s Lubošem skončili vzájemný souboj úderem dvanácté. Tím jsme udělali první (půl)body svého mančaftu v nové sezoně a splnili tak cíl “neskončit s nulou”.

Na partii se podívejme. Patnáctiletá slečna začala podle svého zvyku aktivně až agresivně. Svého stejně starého soupeře záhy zmáčkla a brzy na to i zamáčkla 🙂

Na první desce hledali borci své šance na opačných křídlech. Více ze hry měl bílý, ale není-li v přepise partie chyba, mohl černý „tah před smrtí“ udržet hratelnou pozici – 28. … Sxb5 (místo 28. … axb5) 29. Dxb5+ axb5 30. Vxa8+ Kd7 31. Va7+ Ke8 32. Vxe7+ Kxe7.

Na dvojce to bylo tak trochu obráceně, Po 20. tahu stál bílý jako bůh, snad mohl dát 21. Vb1, aby vyhnal černou dámu od nepřímého krytí bodu d5… Černý by si tak snadno nerošl a nedostal se jako zázrakem za pouhé 3 tahy do zcela normální pozice.

Když jsme u toho mačkání a stání jako bůh, podařilo se to i Vlastimilu Rozumkovi. Těžko říct, kde o svou výhodu přišel, snad se příliš lekl matu a měl v 53. tahu zahrát Vd1 místo Ve2…

Nakonec krátký komentář a foto od očitého svědka Stani Vémoly: „Na utkání jsem přišel později, ale viděl závěr poslední hrané partie mezi dvěma Vlastimily Rozumek – Urban. Bílý měl v partii navrch, ale 2 minuty do konce ho hodně omezovaly, tak 43. tah místo g4? nezahrál vyhrávající Vh1 s následným Dh4 a hrozbou matu!!“ Je to tak. Po 43. Vh1 může černý zkusit třeba 43. … Da5 44. Vd5 Dxa2+ 45. Kg3 – a teď babo raď!

Příští kolo se hraje až za 3 týdny, tradičním důvodem je 28. říjen. První tři souboje napoví o mistrovských ambicích, zbylé tři o záchranářských.

ŠK Kuřim A – Jezdci Jundrov C
ŠK Veselí nad Moravou – Universita Brno B
ŠK Duras Brno B – Orel Ořechov
ŠK Hustopeče – Garde Lipovec
TJ Sloup – ŠO MKS Vyškov
ŠK Kuřim B – ŠK Lokomotiva Brno B

Zpravodaje a partiový sborník si můžete stáhnout na stránce ŠSČR. Výsledky najdete na stránce Chess-Results.

1 komentář u „Jm KP I. – v prvním kole se dařilo favoritům

  1. V přepise partie Čermák – Marković není překlep. Ivan mohl dobrat střelcem a po pár výměnalch by se asi mířilo k remíze.
    Kde jsem naopak při přepisu udělal překlep, je partie na 6.desce Nerud – Dorazilová. V hlavičce jsem udělal chybu a přehodil barvy. Prosím tedy v souhrném bulletinu opravir. Děkuji 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *