Pohár bystrcké radnice očima Lukáše Řehůřka

Z pověření ředitele jednoho z nejtradičnějších turnajů v městě Brně Lukáše Řehůřka zveřejňuji jeho komentovaný pohled na tuto šachovou událost. Jeho původní text v odkazu závěru článku Miroslava Hurty jsem lehce upravil a zde navíc (v závěru tohoto článku) dodávám fotografie celkem čtyř ztracených věcí.

Výsledky naleznete na chess-results, článek Jana Kalendovského s vybranými partiemi zde a nabízím také pěknou fotogalerii Lenky Voráčové.

Jubilejní 30. ročník Poháru bystrcké radnice a 2. ročník Memoriálu mého táty, pana Jiřího Řehůřka, se konal v neděli 15. září 2024. V minulých ročnících jsme měli většinou štěstí na pěkné počasí, zato letos se turnaj konal v době záplav v České republice. O místo konání turnaje, kterým je Společenské centrum v Bystrci, jsem ale obavu neměl, protože se nachází na kopci.

Hrací sál Společenského centra v Bystrci

Příjemně mě překvapila vysoká účast na turnaji. I přes deštivé počasí se turnaje zúčastnilo 82 hráčů a hráček. Byl jsem rovněž potěšen kvalitním obsazením, když si přišlo zahrát 7 hráčů s šachovým titulem, z toho byl 1 velmistr a 2 mezinárodní mistři. Novinkou v turnaji bylo změněné tempo hry na 2 x 13 minut na partii s přídavkem 2 vteřin za provedený tah. Protože se jednalo o jubilejní 30. ročník turnaje, rozšířil jsem počet cen na 7 + 7, tedy ceny pro prvních 7 nejlépe umístěných hráčů v turnaji a ceny pro vítěze 7 speciálních kategorií – 3 kategorie podle Ela, cena pro nejlepší ženu, nejlepšího seniora, nejlepšího juniora a nejlepšího hráče z Bystrce.

Turnaj proběhl v pohodové atmosféře, nebylo potřeba řešit žádné spory a díky svižnému tempu v nasazování kol od rozhodčího turnaje pana Miroslava Hurty proběhlo vyhlášení výsledků již kolem 15 hodiny.

Hlavní rozhodčí Miroslav Hurta

Vítězem turnaje se stal Jakub Roubalík z Moravské Slavie Brno se ziskem 7,5 bodu, na druhém místě skončil mezinárodní mistr Jaroslav Bureš ze Slavie Kroměříž a třetí místo obsadil Oskar Hájek z Podlužanu Prušánky.

Zleva Jakub Roubalík (1), IM Jaroslav Bureš (2) a Oskar Hájek (3)
A zde ještě sólo pro vítěze

Na 4. místě skončil Ladislav Urbanec (všichni 7 bodů), pátý Tomáš Košut z Náměště nad Oslavou, šestý domácí René Přibyl z ŠK Bystrc Oilers, já jsem se umístil na 7. místě a největším překvapením z hráčů umístěných v první desítce bylo pro mě 8. místo Pavla Menčíka z Durasu Brno. Ten je letošním přeborníkem ČR v šachové disciplíně s označením bughouse a úplně mě dostalo, když se Pavel při vyhlášení výsledků rozběhl pro cenu vítězi kategorie do Ela 1800.

Pavel Menčík (v červeném) v úspěšném souboji posledního kola proti Radku Wünschovi

Velkým favoritem turnaje byl velmistr Vojtěch Plát, který vyhrál první čtyři kola, pak se mu však přestalo dařit a v konečném pořadí se umístil až na 10. místě.

Chtěl bych poděkovat všem účastníkům i účastnicím turnaje, že přišli na turnaj i přes nepříznivé počasí. Věřím, že napřesrok proběhne 31. ročník Poháru bystrcké radnice za lepšího počasí.

Lukáš Řehůřek

P. S. Ztráty a nálezy – ve Společenském centru zůstaly po turnaji dvě bundy a dva deštníky. Pokud patří některá z těchto věcí Vám anebo znáte jejich majitele, pište anebo volejte na mou adresu: Lukáš Řehůřek – L.Rehurek@seznam.cz; 777 744 405

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *