Ani srpnoví Pásci nezměnili statistiku, tentokrát vítězí Ondřej Havelka

Ani osmý letošní turnaj nepoznal druhého vítěze, a tak není divu, že celkové pořadí Grand Prix jest velmi vyrovnané. Navíc se počítá osm nejlepších výsledků z dvanácti turnajů, takže se pořadí může ještě hodně promíchat. Ale pojďme popořádku.

Výsledky naleznete tradičně na chess-results, tentokrát skromnější fotogalerii na Zoneramě Břeti Eichlera a především pořadí GP.

Turnaje se zúčastnilo 26 hráčů, kteří si jako hrací tempo odhlasovali 2x 3 minuty + 2 vteřiny / tah, tentokrát drtivým poměrem 21 : 5. Hrálo se švýcarským systémem na 13 kol a motivací pak byly finanční ceny ve výši 700-500-400-300-300-200-200 a pět hodnotných věcných cen věnoval Bowling Brno.

Od počátku se rychle rozběhli FM David Holemář a Ondřej Havelka, kteří po vzájemné bojovné remíze měli svorně 5,5/6. Nasazené tempo však dokázal udržet pouze druhý jmenovaný, a tak se nakonec hrálo jen o druhé místo. Ondra totiž nijak netaktizoval a nakonec došel do cíle s málo vídaným vynikajícím výsledkem 12,5/13. Takové vítězství v turnaji zaslouží uznání. O druhé místo bojovali FM David Holemář (Šachový klub Moravská Slavia), autor těchto řádků IM Neklan Vyskočil (Šachový klub Duras Brno) a Roman Závůrka (Oddíl šachů SK Prostějov), kteří měli svorně 9,5/12. V posledním kole ale David nečekaně prohrál s Františkem Hostičkou, když v pozici na diagramu přehlédl soupeřův šach věží a prohrál tak na nepřípustný tah.

Z pozice na diagramu je přitom patrné, že k vítězství asi nebylo daleko. Já s Romanem jsme zvítězili a jelikož jsem měl lepší pomocné hodnocení, připadlo mi cenné druhé místo, Roman skončil třetí (oba 10,5/13).

Zleva IM Neklan Vyskočil (2), Ondřej Havelka (1) a Roman Závůrka (3)

O bod zpět (9,5/13) skončil David, který, jak jsme zjistili po turnaji, by při závěrečné výhře skončil druhý na třetí pomocné kritérium. Tedy David by měl v porovnání se mnou shodných dvanáct soupeřů (!) a třináctí hráči pak měli stejně bodů. Upravený Buchholz i celkový Buchholz by tak vyzněly stejně a v Davidův prospěch by rozhodl Sonneborn, který by měl lepší díky remíze s vítězem. Zajímavá teorie, která však díky Davidově závěrečné porážce nedošla svého naplnění. Pěkným úspěchem je 5. místo pražského hosta Františka Hostičky (hraje ovšem za Sokol Kolín), který získal 8/13 a kromě hlavní ceny obdržel rovněž ocenění pro nejlepšího seniora 65+. Na 6. místě skončil ziskem 7,5/13 teprve 11letý Vojtěch Velím (Jezdci Jundrov), který ovšem víceméně splnil papírové nasazení (jako č. 7).

Zleva Vojtěch Velím (6), FM David Holemář (4) a František Hostička (5)

Na 7. místě se umístil nejlepší ze sedmibodových Tomáš Košut z Náměště nad Oslavou a pro hlavní ceny si ještě došli můj bývalý svěřenec Vilém Faja (ŠK Vinary) a jako devátý můj oddílový kolega Jirka Jireš.

Zleva Tomáš Košut (7), Vilém Faja (8) a Jiří Jireš (9)

Nejlepším seniorem se stal František Hostička (Sokol Kolín), nejlepším žákem do 15 let Vojtěch Velím z Jundrova a nejlepší (jedinou) ženou 12letá Alisa Levchenko z Šachového klubu Moravská Slavia.

Zleva František Hostička, Vojtěch Velím a Alisa Levchenko

Turnaje se zúčastnili další dva noví hráči, a to již zmíněná Alisa Levchenko a Richard Peša z Durasu, který má teprve sedm let a již dokázal hrát rovnocenné partie s dospělými. Ríša uhrál 3/11 a na lopatě měl i svého tátu Marka (viz obrázek níže), leč bleskové úvahy

Partie Richard Peša – Marek Peša, přihlíží Martin Hrádek

dokázaly partii ještě otočit v Markův prospěch (v turnaji Marek získal 7/11 a výborné 11. místo). Celkově se od září 2020 turnajů na BB zúčastnilo již 232 hráčů.

A na závěr ještě pohled na Grand Prix, které při posledním prosincovém turnaji odmění osm nejlepších v hlavním pořadí a v kategoriích senior (1959 a starší), žák do 15 let (2010 a mladší) a žena budou odměněni vždy dva nejlepší. Z přiložené tabulky je vidět, že aktuálně vede Karel Kredl, má ovšem o jeden zápis více než FM David Holemář a IM Neklan Vyskočil. Při zápočtu osmi nejlepších výsledků z dvanácti turnajů je tak třeba vnímat také fakt aktuálního průměru:

  1. Vít Kratochvíl (88,5 / 4 turnaje)
  2. FM David Holemář (86,16 / 6 turnajů)
  3. IM Neklan Vyskočil (85,83 / 6 turnajů)
  4. Ondřej Havelka (84,75 / 4 turnaje). Ondra ovšem od září studuje v Itálii, takže z těchto soubojů zřejmě vypadne.
  5. Jiří Jireš (82,6 / 5 turnajů)
  6. Michal Šípek (80,25 / 4 turnaje)
  7. Karel Kredl (79,57 / 7 turnajů)
  8. Roman Závůrka (76,5 / 6 turnajů)

Hráči z nižším počtem turnajů tak musí ještě zabrat, zvláště Vít už nemůže škrtat. Tedy uvidíme a jak už bylo výše uvedeno, poslední čtyři letošní turnaje mohou pořadím GP značně zamíchat.

Tolik ve stručnosti k srpnovému turnaji. Zářijové pokračování jest naplánováno opět na první sobotu v měsíci, tedy 7. září 2024 od 9.30. Připomínám, že odpoledne se bude hrát 8. kolo Veletržního turnaje (v Brně – Řečkovicicíh), takže pokud zamýšlíte denní dvojboj, pošetřete nějaké síly:-).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *