Na M-ČR družstev starších žáků naši zástupci neoslnili

Budova chrudimského muzea se stala v předposledním květnovém víkendu dějištěm Mistrovství ČR šestičlenných družstev starších žáků a současně kulatým šedesátým ročníkem šachových Zaječic. „Otec zakladatel“ tohoto turnaje Jaroslav Hájek je ve svém věku ve stále dobré formě a ve stejně dobré formě je i turnaj.

Posuďte hodnocení akce ve zprávě hlavního rozhodčího: Na startu 60. ročníku šachových Zaječic stanuly 73 týmy s 465 hráči. Letos poprvé byli všichni hráči řádně registrováni, takže žádné družstvo nemuselo být hodnoceno mimo soutěž. Čtyři týmy nastupovaly v pěti, všechny kontumace na šesté šachovnici jdou na vrub této skutečnosti. Turnaj proběhl hladce a bez jediného problému, nevyskytla se žádná námitka. Časový rozpis byl dodržen. Nezbývá než poděkovat zúčastněným hráčům a jejich vedoucí za pohodový průběh mistrovství v duchu fair play a pořadatelům vyslovit obdiv a uznání za skvělou organizaci této mamutí akce.

Bohužel letos se mezi našimi oddíly nenašel nikdo, kdo by se dokázal umístit mezi první desítku či první dvacítku týmů. Jen vzpomínat jsme mohli na loňské vynikající 5. místo Jezdců Jundrov. Většina týmů našeho kraje se umístila zhruba kolem 30. místa. Jistě, ne všechny týmy měly sestavu na lepší umístění a pro ně je dosažený výsledek uspokojující.

Zklamáním je výsledek pátého nasazeného týmu Jezdci Jundrov. Buď se něco pokazilo nebo se šachová bohyně Caissa obrátila k Brňákům zády, ale prohrát s ratingově slabší Plzní v posledním kole vysoce 1,5 : 4,5 znamená ve švýcarském systému krutý pád hodně dolů. Na druhé straně Jezdci byli jediný jihomoravský celek, který do soutěže dokázal postavit i své B družstvo (to skončilo na 58. místě celkového pořadí). Na webu Jezdců Jundrov si můžete přečíst jejich vlastní pohled na věc.

Třicátá první nasazená Lokomotiva Brno skončila na třicátém místě, což je proti nasazení o jedno místo lépe. O mistrovství pečlivě informuje web Lokomotivy Brno.

Naopak se svým umístěním jsou jistě spokojeni v Hustopečích (34. místo celkového pořadí). Nenápadně, ale stále se zlepšující oddíl z břeclavského okresu těží z dobré práce Luboše Kuchynky a jeho spolupracovníků.

Mírně za půlkou, ale přece jen už v poli poražených, skončil na 42. místě Vyškov. Zde se ve velice dobrém světle na první šachovnici předvedla Kristýna Dorazilová, jež získala 7,5 bodu z devíti.O soutěži se hezky píše na vyškovském webu.

 Jak píšedme v nadpisu, na mistrovství naše týmy neoslnily. Spravedlivě však musíme konstatovat, že ani nepropadly. Jen by to chtělo aspoň jedno umístění v první desítce. Možná se dočkáme už příští rok…

Podrobné výsledky najdete na stránkách chess-results.

Příspěvek byl publikován v rubrice Uncategorized a jeho autorem je Miroslav Hurta. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *