Červnovým Páskem IM Vojtěch Zwardoń

Letošní Pásci mají svou premiéru v Grand Prix, která bude vyhodnocena v prosinci tohoto roku a do níž se započítává osm nejlepších výsledků z 12 turnajů. Červnové pokračování mělo kvalitní účast a rovněž kvantita byla velmi slušná – 35 hráčů. Ti si to rozdali v 13 kolovém švýcaru tempem 2x 3 minuty + 2 vteřiny / tah, které nyní drtivě převálcovalo klasických 2x 5 minut poměrem 27 : 8! Hrálo se o sedm finančních cen (800-700-600-500-400-300-200) a šest věcných, z toho tři pro vítěze kategorií nejlepší žena, senior a žák do 15 let. A jak to v netradičně nedělním turnaji dopadlo?

Výsledky naleznete tradičně na chess-results, nabízím také pořadí Grand Prix, fotogalerii Břeti Eichlera na Zoneramě a k přehrání jsou také vybrané partie zapsané neúnavným Janem Kalendovským, kterému za tuto aktivitu patří velké poděkování.

Turnaj měl letos již pošesté jiného vítěze, což svědčí o vyrovnanosti těchto turnajů. Poprvé si na BB přišel zahrát IM Vojtěch Zwardoń z Beskydské šachové školy Frýdek-Místek a roli hlavního favorita splnil, když ziskem 10,5/13 v turnaji zvítězil. Neměl to ale vůbec jednoduché, jelikož v 7. kole prohrál s FM Davidem Holemářem (Šachový klub Moravská Slavia) a musel se snažit až do závěrečného kola. V něm si ale po taktické remíze se Šimonem Starým mohl oddechnout a slavit. David toho příliš mnoho nenaspal, ale protože se ráno po probuzení cítil docela svěží, s pomocí „p. Bolta“ dorazil na turnaj a zahrál výborně. V turnaji dosáhl bez jediné porážky 10/13 a 2. místo je za daných okolností a v silné konkurenci určitě úspěchem. Na 3. místě skončil zlepšující se Václav Buchta z Lokomotivy Brno, který dosáhl rovněž pěkného zisku 9,5/13. Na obrázku níže jej vidíme „s ulítnutými včelami“, no příště to na vítězství už určitě vyjde:-).

Zleva Václav Buchta (3), IM Vojtěch Zwardoń (1) a FM David Holemář (2)

Není bez zajímavosti, že také druhá trojice je od sebe oddělena po půlbodech. Čtvrtý totiž skončil minulý vítěz Vít Kratochvíl z Náměště nad Oslavou (9/13), pátý autor těchto řádků IM Neklan Vyskočil z Durasu (8,5/13) a šestý Karel Kredl z Moravské Slavie (8/13).

Zleva Karel Kredl (6), IM Neklan Vyskočil (5) a Vít Kratochvíl (4)

A jak jsme mohli vidět prvních šest hráčů oddělených po půlbodech, tak druhá šestka jest pro změnu vměstnána do jedné velké skupiny hráčů dosáhnuvších 7,5/13. Nejlepší pomocné hodnocení (upravený Buchholz bez hráče s nejslabším výsledkem) měl Oskar Hájek z Podlužanu Prušánky a bral tedy cenu za 7. místo. Osmý skončil teprve 11letý Vojtěch Velím z Moravské Slavie, devátý Václav Šetina, který je čerstvou posilou Náměště nad Oslavou a první desítku uzavřel Jiří Jireš z Durasu. Zbylí dva členové této skupiny Michal Šípek z Jundrova a Šimon Starý ze Starého Města měli smůlu, nicméně i jejich výsledky jsou dobré a třeba pomohou v celoroční Grand Prix.

Zleva Vojtěch Velím (8), Václav Šetina (9),Oskar Hájek (7) a Jiří Jireš (10)

Udělovaly se také ceny v kategoriích. V kategorii žen byla potěšující účast hned pěti účastnic, což je na poměry jev nevídaný. Nejlepší z nich byla nadějná Zuzana Stará (roč. 2011) ze Starého Města, která se ziskem 7/13 umístila na 15. místě. O místo před ní skončil FM František Vrána ze stejného oddílu a bral tak cenu za nejlepšího seniora. A nejlepším žákem do 15 let se stal již zmíněný Vojtěch Velím z Moravské Slavie, který ziskem 7,5/13 uhrál pěkné 8. místo.

Zleva Vojtěch Velím, Zuzana Stará a FM František Vrána

Turnaj byl obohacen účastí polské rodiny Wolakových, kteří dodali turnaji mezinárodní punc. V počtu čtyř se účastnili poprvé a jejich závěrečné poděkování za pěkný turnaj potěšilo. Nejlepším z nich se stal Maciej Wolak (roč. 2008), který ziskem 7/13 obsadil 13. místo. To je určitě pěkný úspěch, jelikož byl s Elem 1536 nasazený až na 33. místě.

Maciej Wolak černými proti Šimonu Starému

Tolik tedy k turnaji, jehož další pokračování jest naplánováno na již tradiční první sobotu v měsíci, tedy 6. července 2024 od 9.30.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *