Červnová Třetí sobota: Záhadné zmizení dětí brzy objasněno

Červnová Třetí sobota před svou letní přestávkou přilákala do Moravské zemské knihovny 47 milovníků šachové hry.

Přes napínavé momenty v závěru některých partií, jež lákaly hrozny zvědavců (a jednalo-li se o poslední hranou partii v kole, pak i rozhodčího), probíhal bez zádrhelů a rušivých momentů

až do čtvrtého kola, kdy najednou beze stopy zmizely tři děti z Šachové školy Hříbata.

Prostě nenastoupily k partii a po vypršení časového limitu prohrály na čas.

Na další kolo však již řádně nastoupily a vše se záhy vysvětlilo.

Jejich vedoucí mezinárodní mistr Jaroslav Bureš po své brzké „velmistrovské“ remíze se svým jmenovcem Vítem Burešem se rozhodl vzít své svěřence na zmrzlinu, aniž by však o svém rozhodnutí informoval rozhodčího nebo soupeře dětí.

Ti tak museli zbytečně dvanáct minut sedět u svých šachovnic, což se sportovní etikou nemá nic společného.

V sedmém kole po anglicku zmizela hráčka Maryna Havryk (další kontumace) a v osmém nenastoupil další začátečník – vesměs tedy šlo o amatéry, kteří zřejmě pravidla moc neovládají a neví, že odstoupení z turnaje mají nahlásit rozhodčímu.

V turnaji roli favorita obhájil mezinárodní mistr Jaroslav Bureš,

a na druhém místě se umístil ve formě hrající Ondřej Havelka, ale boje o čelo turnaje byly napínavé, a jak to ve švýcaru bývá, rozhodovalo se v posledním kole.

V něm docela dobře rozjetý Vít Bureš překvapivě prohrál s Jakubem Bednářem. Pro pvně jmenovaného to znamenalo pád na třetí místo celkového pořadí, pro Jakuba Bednáře povýšení do řad oceněných.

Vítězové: 1. Jaroslav Bureš, 2. Ondřej Havelka, 3. Vít Bureš, 4. Jakub Bednář, 5.Martin Húsek.

Životní výkon podal Jaromír Krystl, který dosáhl na šesté místo celkového pořadí. To již sice oceněno nebylo, ale pan Krystl dosáhl na cenu za nejlepšího senioru a současně za nejlepšího elistu.

Při neúčasti Michaly Svobodové turnaj neměl žádnou favoritku, a tak se soutěž o nejlepší cenu změnila v souboj mezi paní Rampulovou a paní Fajovou, který dopadl lépe pro druhou jmenovanou.

Na snímku vidíte nejlepšího žáka Josefa Příhodu, nejlepší ženu Alici Fajovou a nejlepšího seniora Jaromíry Krystla.

Jaromír Krystl byl vyhlášen i nejlepším hráčem s národním ELO do 1800, nejlepším s ELO do 1600 Gabriele Carbonai a nejlepším účastníkem s ELO do 1300 se stal Jaroslav Pindej.

Výsledky turnaje naleznete na chess-results.

Seriál má teď tříměsíční letní přestávku, protože Moravská zemská knihovna není v letním období o sobotách otevřena. Účastníci se sejdou až v sobotu 19. října.

Příspěvek byl publikován v rubrice Turnaje se štítky a jeho autorem je Miroslav Hurta. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *