V Brně skončil dlouhodobý Základní turnaj

Pohledem na závěrečný cenový fond chceme připomenout, že v úterý 26. března byl v Moravské zemské knihovně závěrečným patnáctým kolem Základní turnaj, který se hrál v šachovém koutku Eduarda Lendla od začátku listopadu s výjimkou vánočních svátků a druhých úterků každé úterý od 17 hodin.

Turnaj je koncipován jako nízkonákladový – vybrané startovné se používá na částečnou úhradu nákladů na rozhodčího a na poplatek za zápočet na LOK ČR, a proto i cenový fond je víceméně symbolicky, jak je ostatně i ze snímku patrno.

Akce se tak stává místem setkání šachistů, kteří si přijdou zahrát stopadesátiminutovou vážnou partii víceméně pro samotnou radost ze hry.

I postup rozdávání cen této filozofii odpovídá – preferováni nejsou ti, kteří získají nejvíce bodů, ale ti, kteří mají nejlepší docházku. Podle propozic nárok na věcnou cenu mají ti, kteří odehrají nejméně třináct partií.

A teprve po splnění této podmínky se ceny podle dosažených bodů rozdělují.

Zdá se, že zvolený typ turnaje v Brně táhne – v letošní sezóně se do něj zapojilo 57 hráčů a z tohoto počtu téměř dvacet splnilo podmínku 13 účastí pro zisk věcné ceny.

Šachový koutek býval zaplněn do posledního místečka, o čemž by mohli vyprávět nejen nahodilí návštěvníci, ale i pan Vyskočil, který zde konával individuální tréninky a na požádání musel místo vyklidit – dodatečně mu tím děkujeme za ochotu a trpělivost.

Podrobné výsledky turnaje najdete jako vždy na stránkách chess-results.