K zamyšlení a diskusi – návrh Stanislava Messerschmidta na úpravu stanov ŠSČR

Na konferenci Jihomoravského šachového svazu jsem vystoupil s požadavkem na změnu Stanov ŠSČR (článku 8, bodu 2):

Na konferenci vysílají své delegáty krajské šachové svazy a celostátní spolky podle následujících zásad:

  1. Krajské šachové svazy v počtu jeden delegát z každých 300 registrovaných osob, minimálně však tři delegáti za každý krajský šachový svaz
  2. Celostátní spolky vysílají každý 2 delegáty„

Je k zamyšlení, jestli daný klíč je spravedlivý a jestli nenastala doba, daný bod změnit.

Ke příkladu:

  1. Karlovarský svaz má 303 členů a na konferenci má 3 delegáty, Jihomoravský svaz má 1496 členů a jenom 4 delegáty?!
  2. Při počtu delegátů na konferenci by měli stanovy taktéž reflektovat práci jednotlivých krajských svazu tj. roční nárust počtu členů (Karlovarský kraj +1 člen, Jihomoravský svaz +81 členů, Pražský svaz +134 členů za období od 31.10.2022 do 31.10.2023)
  3. Spolky ( korespondenční šach. Sdružení problémistů) – nevím počty členů spolku, no jsem přesvědčen, že jich moc nebude. Stačilo by, aby na konferenci vysílali jenom jednoho delegáta.

Chci, aby se naši členové k dané problematice vyjádřili a v případě kladné odezvy, zavázali naše delegáty na konferenci ŠSČR k podnětu na změnu předmětného bodu. V případě kladného stanoviska, jsem připraven navrhnout nový klíč na počty delegátů.

Dr. Messerschmidt, Orel Ořechov

Příspěvek byl publikován v rubrice Ostatní a jeho autorem je Milan Boháček. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

3 komentáře u „K zamyšlení a diskusi – návrh Stanislava Messerschmidta na úpravu stanov ŠSČR

  1. …až se o takovém návrhu bude na celostátní konferenci hlasovat, jak asi budou hlasovat delegáti Karlovarského (Libereckého, Jihočeského…) kraje?? Já myslím, že jim současný stav vyhovuje…

  2. Nevyrovnanost počtu mandátů na počet volitelů je v nepřímé demokracii celkem běžné. Nejznámější příklad je USA a volba prezidenta, ale podobný systém má i EU (tuším, že Česko má 1 europoslance na 500 000 obyvatel, Malta pak asi 1 europoslance na 100 000 a Německo zase 1 europoslance na 850 000 obyvatel). Prosím, neřešme tady politiku.

    Spíš mě zajímá, co se změní změnou počtu delegátů?

    • Dobrý den, pane Havelko, co se změní? Dostanou se na konferenci noví lidé s jiným pohledem na šachové hnutí, kteří budou zastupovat určitou kvantitativní skupinu členů. Ke příkladů: budu přehánět spolek korespondenčního šachu 50 členů, problémisti 50 členů – počet delegátů 4, JmŠS zastupuje cca 1500 členů – počet delegátů 4. To si myslíte, že je to OK? Taky mě zajímá obměna delegátů na konferencích ( můj odhad 90% stejní lidé). A přešlapu bylo hodně. Jenom noví lidé přinesou nový pohled , kam má směřovat šachové hnutí . „Starého psa novým kouskům nenaučíš.“.

Komentáře nejsou povoleny.