Zpráva Komise mládeže za rok 2023

Rok 2023 mohl již celý proběhnout bez koronavirových omezení. Život se postupně vracel k normálu, byly obnoveny klasické tréninky šachové mládeže i všechny tradiční soutěže.

S mládeží se teď nejvíce a nejlépe pracuje v Brně. Je zde pět silných mládežnických klubů (Duras Královo Pole, Jezdci Jundrov, Lokomotiva Brno, Moravská Slavia Brno a Šachová škola Hříbata), což je v historii Brna něco nevídaného. Se „zbytkem“ kraje je to podstatně horší – v každém okrese najdeme zpravidla jen jedno jediné mládežnické centrum schopné čelit brněnským mládežnickým týmům: na Blanensku to jsou Boskovice, na Břeclavsku Hustopeče, na Hodonínsku Veselí nad Moravou, na Vyškovsku Vyškov a na Znojemsku Znojmo. Na Brněnsku je to jen Zastávka a Kuřim, kde ovšem v kuřimském případě nastal po dřívějších republikových soutěžích velký útlum. Zatímco tedy v Brně je situace uspokojivá, bylo by třeba šachovou práci s mládeží rozšířit i do dalších míst našeho kraje.

V soutěžích mládežnických družstev působí v Extralize Duras Brno. Po předchozích medailových žních však přišla generační obměna a tým byl rád, když obhájil extraligovou příslušnost – v bojích o záchranu skončil těsně nad sestupovou příčkou. V v I. lize C Lokomotiva Brno a Kuřim se umístily uprostřed tabulky, načež se kuřimský tým rozpadl, děti popřestupovaly do jiných oddílů a vedení klubu už ani družstvo do soutěže nepřihlásilo. Trpký konec ligového působení Kuřimi. V v I. lize D Vyškov skončil na devátém místě, což znamenalo záchranu v soutěži. Na M-ČR družstev starších žáků, které se hraje o jednom víkendu švýcarským systémem na 9 kol a je otevřené všem zájemcům, se nejlepší zástupce našeho kraje Jezdci Jundrov umístil na 6. místě. Na červnovém Mistrovství ČR družstev mladších žáků Jezdci Jundrov skončili rovněž na 6. místě, a zajistili tak pro náš kraj v tomto roce druhé postupové místo. Výběr Jihomoravského kraje se na podzim 2023 zúčastnil ve slovenské Bratislavě soutěže O pohár predsedu Bratislavského samosprávneho kraja, kde – ač nebyl favoritem – zvítězil.

Dlouhodobého Krajského přeboru družstev mládeže se zúčastnilo jen osm týmů (místo obvyklých šestnácti) a to ještě byl Jundrov A vyloučen. Vítězem se stal celek SK Jezdci Jundrov B a postoupil do I. ligy. Vyloučený Jundrov A obdržel od vedoucího soutěže pokutu pouhých 200 Kč. Proti tak nízké pokutě jsem se odvolal k VV JmŠS – vždyť se přece jednalo o nejzávažnější přestupek, nedohrání soutěže – a VV pokutu navýšil na 1000 Kč.

S malým počtem týmů hrající tuto soutěž nemůžeme být spokojeni. Skuteční hráči z dětí vyrůstají jen pomocí vážných partií. Málo dětí hraje tento KP družstev, málo dětí hraje vážné partie vůbec.

U rapidových turnajů se počet zúčastněných dětí vrátil na předcovidovou úroveň. KP družstev mladších žáků byl vzorně uspořádán v Zastávce a hrál se v počtu třinácti týmů (do republikového kola postoupili Jezdci Jundrov a Duras).

Rovněž účast na seriálu KP v rapidšachu se vrátila na stabilní počet 100 – 150 účastníků, na což jsme v kraji zvyklí. Ve Vyškově hrálo 132 mladých adeptů královské hry, za týden poté v Brně na Memoriálu Lubomíra Gillara 155 žáků, v Rajhradě 152 soutěžících, ve Znojmě 100 a v Brankovicích 106 dětí. Stále nás trápí nedostatek pořadatelů z okresů Blansko, Břeclav a Hodonín – i zde by si zasloužili mít jeden turnaj seriálu.

Naši zástupci bodovali i na dalších republikových soutěžích jednotlivců. Připomeňme zde M-ČR mládeže v Teplicích, kde 1. a 3. místo v kategorii H10 vybojovali Nikita Filidash a Vojtěch Velim (oba Jezdci Jundrov). Vojtěch Velim zvítězil i na M-ČR mládeže v rapidšachu v září v Harrachově. Na podzimním Mistrovství Moravy a Slezska mládeže v Koutech získal v kategorii do 14 let bronzovou medaili zástupce Jezdců Jundrov Tobiáš Komárek a v kategorii do 12 let Jakub Kala z Moravské Slavie.

Krajský přebor žáků jednotlivců ve vážných partií je již několik let součástí brněnského Veletržního turnaje a spojení s dospělými se plně osvědčuje – děti zde mají řadu příležitostí k sehrání kvalitních partií.

Jihomoravský kraj patří mezi ostatními na první místo v počtu pořádaných letních šachových táborů a rekreačních pobytů. Vzpomeňme na beznadějně vyprodaný tradiční tábor ve Vřesovicích u Kyjova nebo tábor s účastí mládežnické reprezentace zaměřený na trénink v Domašově. Brněnská šachová škola pořádala týdenní tábor v Rajnochovicích a Jaroslav Bureš tábor na v Baldovci u Rozstání. Za zdařilým týdenním šachovým pobytem v Krkonoších stojí nezdolný Jan Gorčák.

Krajské tréninkové centrum mládeže pracovalo pod vedením Radima Majetiče. O práci střediska a jeho financování z prostředků ŠSČR (které však procházejí krajským účetnictvím) jste se mohli dočíst zde. V září ve Vyškově proběhlo krajské tréninkové soustředění.

Loňského školení trenérů 3. třídy se zúčastnilo jen 5 adeptů trenérského řemesla, a proto loni a ani letos žádné školení neplánujeme. Bude-li dost zájemců, uskuteční se školení v roce 2025. Ohledně školení trenérů 4. třídy připomínám, že již několik let probíhá online.

Do projektu Šachy do škol je zapojeno 20 škol, což je výrazný nárůst proti loňským 9..

Komise mládeže koná svou schůzi pravidelně jednou ročně, loni to bylo 14. září online. Kromě toho, že pravidelně na webu informovala o projektech finanční podpory na činnost mládeže, jako je Můj klub, sama nějaké projekty administrovala (Tabulka úspěšnosti mládeže) nebo administrovat pomáhala (Podpora šachových oddílů a kroužků).

Komise mládeže se snaží o maximální informovanost mládežnických oddílů, široké šachové veřejnosti i rodičů dětí. Každá uskutečněná mistrovská mládežnická akce je zobrazena na webu (pravda, někdy s mírným zpožděním – ale na okamžité zobrazování výsledků jsou tu stránky chess-results) samostatným článkem, většinou doprovázeným i fotografiemi. Proto ostatně můžeme tuto zprávu prošpikovat velkým množstvím hyperlinkových odkazů, aby si v případě zájmu mohl skutečně každý připomenout vše, co je v této zprávě zmiňováno. Dlouhodobě zveřejňovaný termínový kalendář mládeže informuje s dostatečným předstihem o všech mistrovských akcích, takže propozice akce pak stačí vyvěsit 2 – 3 týdny před akcí (většinou však je to i dříve). Průběžně také vylepšujeme webové stránky komise mládeže.

Závěrem bych rád vyslovil velké poděkování všem vedoucím dětských kolektivů, mládežnickým trenérům a všem dalším obětavcům, kteří se každotýdenní obětavou prací přičiňují o zdar práce s mládeží v našem kraji.

Příspěvek byl publikován v rubrice Mládež a jeho autorem je Miroslav Hurta. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.