V listopadovém druhém úterý excelovali sourozenci Hladcí

Po rekordní účasti na OP Brno-venkov škol, rekordní Třetí sobotě a rekordním počtu hráčů na Základním turnaji se i účast na listopadovém druhém úterý přiblížila rekordu.

55 dětí je skutečně hojný počet a do rekordu 60 z listopadu 2014 scházelo jen trošičku.

Viz historický souhrnný přehled účasti a vítězů.

Zřejmě Brno a okolí zažívá v současnosti nějaký zázračný šachový boom.

Všechny pořadatele to samozřejmě musí těšit – když je pro koho soutěže pořádat.

Současně je to i výzva – jak dodržet časový rozpis turnaje.

Vždyť každý ví, že jiný čas zabere usazování ke kolu deseti dětí a jiný čas padesáti dětí.

Pořadatelé z Lokomotivy Brno museli mimořádně řešit problém i v tom, že tentokrát v knihovně neměli k dispozici velký sál.

Tak zvaný „malý sál“ v šestém patře byl zaplněn do posledního místečka.

Vešel se sem B turnaj začátečníků…

ale pro A turnaj pokročilých zde nebylo místa.

Ten se musel přesunout do šachového koutku Eduarda Lendla v prvním patře.

Rozdělení turnaje kladlo vyšší nároky na personální zajištění: o chod A turnaje se starali Markéta Rampulová a Ondřej Pospíšili – ten ještěm loni staroval v A turnaji jako hráč, letos už přesáhl věkový limit, a tak se akce účastnil jako pořadatel.

V hlavní místnosti zůstal autor tohoto článku, který za účinnou pomoc při řešení nepřípustných tahů děkuje Janu Číhalovi, jenž sem zavital s dětmi ze svého tišnovského kroužku.

Někdy se děly neuvěřitelné věci. Takový Matěj Vlasák táhl svým bílým jezdcem z e5 na c7 (nepřípustný tah) a dal šach. Soupeřka neprotestovala, nic nereklamovala, automaticky uchopila krále a odtáhla králem ze šachu, načež Matěj sebral na a8 věž zadarmo a partii (vlastně nepřípustným tahem) vyhrál.

A tak se nakonec vše úspěšně zvládlo a stihlo. Přispěla k tomu i obdivuhodná kázeň dětí i doprovodu – nikdo se nemusel shánět a hledat, děti si k partiím sedaly včas a nikdo se nemusel hledat. Za to musí pořadatelé všem vyslovit velké poděkování.

Jediné, na co pořadatelé v tom kalupu zapomněli, byla fotodokumentace A turnaje, z něhož máme jenom jeden jediný snímek, a to z vyhlášení vítězů. Vše ostatní jsou fotky z turnaje B.

Áčko opanovali sourozenci Hladcí – Mikuláš zvítězil ziskem 4,5 bodu, když oné remízy dosáhl až v posledním kole se sestrou Leontýnou, jež skončila třetí. Mezi sourozence se dokázal vklínit jen Vilém Doušek z pořadatelské Lokomotivy Brno.

V B turnaji zvítězil Jácham Garčic (uprostřed) před Hynkem Kulhavým (vlevo) – oba z Durasu – a Alexandrem Cetlem (vpravo) z Lokomotivy Brno.

Další díl seriálu proběhne 12. prosince a tentokrát by se mělo hrát v hlavním sále.