Rekordní brněnský přebor škol

Rekordních 32 týmů zamířilo ve čtvrtek 7. prosince do lužáneckého střediska volného času, aby zde odehrálo městské kolo v šachu.

Tak velký počet družstev v Brně nepamatujeme a odráží jen šachový boom, který v poslední době brněnský šach zaznamenává.

A ruku v ruce s kvantitou jde i kvalita: s jistou dávkou malého přehánění jdou slyšet hlasy, že vybojovat si postup v krajském kole je brnkačka, ale skutečným prubířským kamenem je z brněnského kola se vůbec do krajského dostat…

Velký hrací sál byl zaplněn do posledního místečka, a to ještě kategorie prvního stupně hrála v pobočném malém sále.

Na pořadatele jsou kladeny vysoké nároky: zaprezentovat 32 týmů, vybrat startovné, dohlédnout na postavení šachového materiálu – na to vše je pouhých třicet minut a už se musí začít hrát, neboť nejpozději ve 13 hodin musí být konec – žáci spěchají na oběd do školy a ti menší do školní družiny.

Proto si ředitel turnaje a autor tohoto článku v jedné osobě přizval dalších sedm spolupracovníků, z  nichž sice fotograf zachytil jen některé, ale komplet všichni jsou uvedeni v závěrečné VÝSLEDKOVÉ LISTINĚ.

Tak o první stupeň se staral Jaroslav Bureš…

…o druhý stupeň Marie Tancerová (zde na snímku s oběma družstvy ZŠ Milénova)…

střední školy rozhodovala šéfová krajské STK Vladimíra Šťastná.

A turnaj bez jakýchkoli zádrhelů vesele odsýpal.

A jak dopadly výsledky?

V nejmladší kategorii I. stupně ZŠ zvítězila s obrovským náskokem ZŠ Sirotkova. Když píšeme s obrovským, tak je to naprostá pravda, protože docílili neuvěřitelných 35 bodů z 36 možných. Ano, skutečně: V CELÉM TURNAJI DRUŽSTVO PROHRÁLO JEN JEDNU JEDINOU PARTII!

Druhé místo a postup do kraje vybojovala ZŠ Úvoz. Tým skvěle podržel na první desce jediný „elista“ Matěj Benda (osm bodů z devíti možných).

Bronzová medaile připadla ZŠ a MŠ Milénova.

V kategorii II. stupně ZŠ zvítězilo v sedmikolovém švýcarském klání se 24 body. Gymnázium na třídě Kapitána Jaroše.

Druhé Gymnázium Řečkovice bylo jediné, které dokázalo vítěze porazit 2,5 : 1,5. Co je to však platné, když jednak počet uhraných bodů ze všech šachovnic, které bylo rozhodujícím hodnocením, byl „jen“ 21,5, jednak sami prohráli s Gymnáziem Matyáše Lercha.

To skončilo s 18,5 body na třetím místě, když těžilo z dobrých výkonů Adama Janského na první desce (6 bodů).

Kategorie středních škol měla tradičního favorita v Gymnáziu na třídě Kapitána Jaroše, což se nakonec i potvrdilo. Stejně jako ZŠ Sirotkova na prvním stupni i Jaroška v sestavě Filip Nezval, Tadeáš Hladký, Petr Glozar, Vilém Faja, Michael Ulčák a Šimon Tajovský uhrála 35 BODŮ Z 36 MOŽNÝCH, KDYŽ SOUPEŘŮM POVOLILI JEN DVĚ REMÍZY.

Na tomto snímku vidíme druhý celek postupující do kraje, a to Gymnázium Matyáše Lercha…

a třetí místo patří Gymnáziu Bystrc.

Fotogalerie z této soutěže je zveřejněna na Rajčeti.