Nejvíce medailí z přeborů škol Břeclavska putovalo do Hustopečí

Podle očekávání si nejvíce medailí (jednu zlatou a dvě stříbrné) odvezli z okresního kola Přeboru škol na Břeclavsku žáci a studenti z Hustopečí. Příjemným překvapením jsou dvě medaile (stříbrná a bronzová) pro Mikulov.

Překvapilo i výrazné překonání loňské účasti (23 týmů). Letos se v úterý 30. listopadu 2023 v sále břeclavského Domu školství sešlo 29 družstev se 129 hráči na soupiskách (118 chlapců a 11 děvčat).

Výsledky kategorie 1. stupeň ZŠ najdete zde výsledky kategorie 2. stupeň ZŠ zde, výsledky kategorie středních škol zde.

V nejmladší kategorii 1. stupeň základních škol se hrálo se systémem každý s každým na 7 kol tempem 2×15 minut na partii. Stejně jako loni soutěž ovládla malá škola z Dolních Věstonic, kde děti trénuje někdejší přední okresní hráč Jan Votava. Ve vyrovnaném týmu hned tři borci neprohráli ani jednu partii a to ještě toho nejlepšího nechali s chřipkou doma. Druhé místo obhájila ZŠ Hustopeče Komenského pronásledovaná ZŠ Lanžhot. Mimochodem na této škole si v základním kole zahrálo 45 dětí! Ostatní školy měly výraznější výkonnostní odstup.

V kategorii 2. stupeň základních škol se hrálo švýcarským systémem na 7 kol tempem 2×15 minut na partii. O vítězství ZŠ Hustopeče Nádražní nebylo pochyb, ale další týmy byly neuvěřitelně vyrovnané.

O druhé postupované místo se společně se základní školou Mikulov Valtická dělily dva další týmy a rozdíl mezi druhým a sedmým činil pouhou polovinu bodu. Před posledním kolem mohl postoupit kdokoliv z prvních 10 týmů!

V kategorii středoškoláků se sešlo nebývalých 7 týmů, tedy většina okresních středních škol. Hrálo se systémem každý s každým tempem 2×15 minut na partii. Titul suverénně obhájila břeclavská Průmyslovka, která se teď jmenuje Střední škola Eduarda Beneše.

Na druhé místo postoupili z loňské bronzové pozice gymnazisté z Hustopečí a bronzovou medaili si odvezlo Gymnázium Mikulov vedené Ondřejem Fichtlem, potomkem slavného vsetínského mistra a 19 násobného finalisty přeboru Československa Jiřího Fichtla.

Přes problémy s hlavní i záložní tiskárnou se končilo podle plánu za spokojenosti účastníků i pedagogů. Je obdivuhodné, kolik učitelů – nešachistů si každoročně rezervuje čas na tuto soutěž. A pokud jeden pedagog přiveze hned 4 družstva (např. ze ZŠ Lanžhot), je to od něj i obdivuhodný fyzický a organizační výkon 🙂.

Galerie vítězůkategorie 1. stupeň základních škol

1. ZŠ Dolní Věstonice
2. ZŠ Hustopeče Komenského
3. Masarykova ZŠ Lanžhot
Nejlepší hráči na šachovnicích

Galerie vítězůkategorie 2. stupeň základních škol

1. ZŠ Hustopeče Nádražní
2. ZŠ Mikulov Valtická
3. ZŠ Drnholec
Nejlepší hráči na šachovnicích

Galerie vítězůkategorie střední školy

1. SŠ E. Beneše Břeclav
2. Gymnázium Hustopeče
3. Gymnázium Mikulov
Nejlepší hráči na šachovnicích
Příspěvek byl publikován v rubrice Mládež se štítky a jeho autorem je David Ciprys. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

1 komentář u „Nejvíce medailí z přeborů škol Břeclavska putovalo do Hustopečí

  1. Pěkná a užitečná akce. Velký dík všem pořadatelům.

Komentáře nejsou povoleny.