Jm KP I. – utkání kola bez vítěze, v čele čtveřice týmů

Ve 3. kole jihomoravského KP I. jsme byli svědky tří nerozhodných výsledků, takže se v čele tísní hned 4 týmy se stejným počtem 7 bodů. Naopak na konci tabulky je čtveřice s jedním bodem nebo úplně bez bodů. Podíváme-li se na sestavu týmů před nimi, bylo by příjemným překvapením, kdyby kdokoliv z této čtverky pozici v suterénu opustil.

Asi nejblíže k tomu má záloha brněnské Lokálky. Ve Veselí měli domácí na všech 8 šachovnicích ratingovou převahu, místy až drtivou, přesto nedokázali odpor hostí zlomit. Veselí nad Moravou – Lokomotiva Brno B 4 : 4.

Stejný výsledek přivezlo lokomotivní Áčko z Jundrova. Lokálka vynechala několik hráčů z čela sestavy, ale paradoxně právě skvělý výkon náhradníků jí zajistil ve šlágru kola alespoň bod. Jezdci Jundrov C – Lokomotiva Brno A 4 : 4.

Třetí remíza se zrodila v Lipovci, kam přijel papírově nejvýše nasazený Duras s 5 náhradníky a rázem byli mírnými favority spíše domácí. Garde Lipovec – Duras Královo Pole B 4 : 4.

Daleko od prvního úspěchu nebyl ani prozatím poslední tým Kuřim B. Proti Hodonínu měl ratingovou převahu jen na poslední šachovnici, dokázal ji proměnit v celý bod, ale celkově těsně neuspěl. ŠK Kuřim B – ŠK Hodonín 3,5 : 4,5.

V kuřimském Áčku se ideálně doplňuje juniorská půlka týmu s těmi zkušenějšími. A když hosté z Rudice dorazili jen se třemi hráči základu, nemohlo to dopadnout jinak než výraznou nadílkou. ŠK Kuřim A – Sokol Rudice 6 : 2.

Jako přes kopírák to vypadalo na Universitě. Domácí kapitán píše, „O výsledku bylo rozhodnuto asi již před začátkem zápasu, protože hosté přijeli bez pěti hráčů základní sestavy. Přesto statečně bojovali, respekt si zaslouží především jejich leader na první šachovnici, když dokázal vzdorovat hráči bohatšímu o 467 ELO bodů celých 82 tahů. A několikrát těsně minul cennou remízu.“ Universita Brno B – ŠK Letovice 6,5 : 1,5.

V partii na první desce získal bílý rozhodující převahu už okolo 20. tahu, ale heroický odpor dovedl černého opakovaně téměř k hranici remízy.

Hned několikrát se hostům podařilo zkazit rovnou pozici hrubou chybou. Na druhé desce bílý ucítil taktickou šanci v 15. tahu, ale z omylu ho rychle vyvedlo 16. … Se6.

O něco složitější to bylo na následující šachovnici. Černý nedocenil záludnost tahu 22. Sb1. Zatímco po 22. … Ja5 by se ještě mnoho nedělo, po 22. … e4 se slabost pěšce d5 vyjevila okamžitě.

Na 5. desce se pro změnu podařilo vyrobit hrubku domácím už v 15. tahu. Plánované 16. Dxd4 bohužel nešlo pro 16. … Jf3+.

Pravděpodobně zcela rovnou pozici pokazil bílý na 6. desce. Krokem na scestí byl už tah 33. Dd3. Následující rozhodnutí krále podívat se, jak by to vypadalo v matu (34. Kg1), už nevyhnutně vedlo ke ztrátě partie.

V příštím kole za 2 týdny si to rozdají ve 3 zápasech týmy z přední části tabulky, pro záchranu v soutěži bude klíčový souboj v Rudici. V Letovicích a na Lokálce B jsou velkými favority hosté, ale uvidíme…

ŠK Lokomotiva Brno A – ŠK Hodonín
Sokol Rudice – ŠK Kuřim B
ŠK Letovice – ŠK Kuřim A
ŠK Duras BVK Královo Pole B – VSK Universita Brno B
ŠK Lokomotiva Brno B – ŠK Garde Lipovec
Jezdci Jundrov C – ŠK Veselí nad Moravou

Zpravodaje a partiový sborník si můžete stáhnout na stránce ŠSČR. Výsledky najdete na stránce Chess-Results.