Jm KP I. – těsné výsledky, nadělovala jen Lokomotiva

Ve 2. kole jihomoravského KP I. se do čela tabulky dostala Lokomotiva Brno A po drtivém vítězství nad zálohou Kuřimi. Přitom úvod lokomotivního dvojzápasu proběhl značně improvizovaně až hekticky. Domácí kapitán Šimon Volák píše, „Samotný zápas probíhal bez komplikací. Hostům z Kuřimi B jsme dovolili jen dvě remízy. Nepříjemné však bylo, že nám v naší hrací místnosti – v kavárně ERA – 10mim před začátek kola řekli, že zde budou mít zájezd a že se musíme přesunout do nějaké jiné místnosti. Naštěstí nám nabídli jejich „Kinokavárnu“, která je asi 15 min pěšky. Tak jsme přemístili i s materiálem tam a asi v 10:20 začal zápas. Chtěl bych ještě jednou poděkovat hostům z Kuřimi, že nepožadovali zkrácení našeho času, i když jsem jim to nabízel.“

Za dobrotu na žebrotu, s plným časem hosté uhájili jen 2 remízy. Ale vlastně mohli odjíždět spokojeni – proti minulému kolu se zlepšili o 100%, tehdy uhráli jen jednu remízu 🙂. Lokomotiva Brno A – ŠK Kuřim B 7 : 1.

Pravděpodobně nejblíže k úspěchu měli hosté na 4. desce. Po hodně riskantním 20. … f5 měl bílý cestu k výhře otevřenou, ale trochu bloudil, až tahem 30. Vb6 odevzdal figuru a mohl se vzdát.

Velká bitva probíhala v Hodoníně. Domácí papírově nikdy nepatřili výše než do středu tabulky, ale když se jim daří, jsou z nich nemilosrdní kati favoritů. Tentokrát odjeli z Hodonína s nepořízenou Kuřimáci. ŠK Hodonín – ŠK Kuřim A 4,5 : 3,5.

Stejný osud potkal i nejvýše nasazený tým Durasu. Část domácích borců zamířila na prvoligový duel do Frýdku-Místku a tak ve vyrovnaném zápase slavili úspěch hosté. Duras Královo Pole B – Veselí nad Moravou 3,5 : 4,5.

Zbylé 3 zápasy vyhráli favorité. Patrně nejvíce se zapotili jundrovští Jezdci s Lokálkou B. Ta má mimořádně vyrovnanou sestavu a její čas určitě přijde. Lokomotiva Brno B – Jezdci Jundrov C 3,5 : 4,5.

Těžká partie se hrála na 3. desce. V dámské koncovce získal navrch černý. Chladnokrevným 40. … b3 mohl jít za vítězstvím, ale strach z věčného šachu a pravděpodobně i časová tíseň ho donutily „povolat dámu k obraně“ 40. … Db5, kde se však octla mimo hru. Po 43. e6 to vedlo k remíze, zatímco, kdyby dáma zůstala na e-sloupci, patrně by černý vyhrál.

Hrozné harakiri spáchal bílý na 4. desce. Po 24. tahu stojí špatně, ale ještě se drží. Rozhodně by nikdo nehádal, že dostane za dva tahy mat 🙂

Podobně vyrovnaný tým jako Lokálka mají i Letovice, ovšem jediná rána kapitána zápas nevyhrává. ŠK Letovice – Garde Lipovec 3 : 5.

K poslednímu zápasu v Rudici zaslal obratem domácí rozhodčí partie a hostující kapitán krátký komentář: „Zasloužené vítězství, které mohlo být i vyšší. Velmi zajímavá partie se hrála na první šachovnici, opticky to vypadalo, že černý je vyhraný, ale nestalo se tak. A na páté šachovnici jsem si byl tak jist svým vítězstvím, že jsem ztratil ostražitost a dostal věčný šach…“

Na první šachovnici byl černý asi opravdu vyhraný. Po odevzdání pěšce v 17. tahu se pozice bílého neustále zhoršovala. Tahem 36. Dxb7 však zavětřil slabost černého krále a hostující lídr se nechal chytit. Tahem 37. … De3+ postavil svou nejsilnější figuru do autu a po dobrání věže už nešlo zabránit věčnému šachu.

Zmíněná pátá deska opravdu vypadala pro hosty výtečně, stačí se podívat na pozice po 22. nebo 30. tahu. Někde to tam muselo být…🙂

Na sousední 6. desce se hrála svižná partie, v níž bílý vsadil vše jednu útočnou kartu a nepočítal materiál. Po 26. e6 musel už jen doufat, že černý šlápne vedle – a vyšlo to! Černý (asi jako mnoho jiných v jeho situaci) vyhodnotil jako hlavní hrozbu braní na f7, ale ouha, po 27. e7!! má král ucpanou únikovou cestu a mat je neodvratný.

V příštím kole za 2 týdny budou mít favorité opět možnost prokázat svoje kvality. O postupových ambicích nejvíce napoví duel Jundrova s Lokomotivou.

Jezdci Jundrov C – ŠK Lokomotiva Brno A
ŠK Veselí nad Moravou – ŠK Lokomotiva Brno B
ŠK Garde Lipovec – ŠK Duras BVK Královo Pole B
VSK Universita Brno B – ŠK Letovice
ŠK Kuřim A – Sokol Rudice
ŠK Kuřim B – ŠK Hodonín

Zpravodaje a partiový sborník si můžete stáhnout na stránce ŠSČR. Výsledky najdete na stránce Chess-Results.

1 komentář u „Jm KP I. – těsné výsledky, nadělovala jen Lokomotiva

  1. Je smutné, že Lokomotiva už několik let bojuje s hrací místností. Můžou jen poděkovat mladým hráčům z Kuřimi, že jim nechali plný čas. A co tak pozoruji, tak s hrací místností má problém víc brněnských týmů a některé kvůli tomu zanikly nebo k tomu nemají daleko. Dlouhodobě reprezentativní místnost mají snad jen v Jundrově. Bohužel, bez peněz to nejde.

Komentáře nejsou povoleny.