Zahájily dlouhodobé soutěže mládežnických družstev

V měsíci říjnu těsně před začátkem soutěží družstev dospělých odstartovaly mládežnické ligy.

V nejvyšší soutěži, Extralize, náš kraj zastupuje jediný tým, a to Duras Brno. Tým prošel výraznou generační obměnou a v současné sestavě bude mít velké problémy se záchranou. Výsledky to zatím bohužel dokazují – z prvního čtyřkola durasáci odjíždějí se čtyřmi prohrami. Není však ještě nic ztraceno, tvrdý trénink a nadšení mohou ještě mnohé změnit. Škoda jen, že durasovské webové stránky se této nejvyšší soutěži vůbec nevěnují – zatím ani nezaznamenaly, že nějaká nová sezóna soutěží družstev začala…

V I. lize družstev mládeže skupiny C hrají Lokomotiva BrnoJezdci Jundrov. Snímek, na němž vidíte kromě hráčů i kapitány obou týmů Michala Šípka a Honzu Dvořáčka, pochází ze vzájemného derby, jež se odehrálo v nové hrací místnosti Lokomotivy Brno ve funkcionalistické kavárně ERA a která tak byla tímto premiérovým utkáním šachově „pokřtěna“. Jundrov nastoupil bez prvních dvou šachovnic, a umožnil tak Lokomotivě hladké vítězství 5,5 : 0,5. Lokálka tak ještě může snít svůj věčný sen o postupu, zatímco Jezdce čeká bezproblémový pobyt uprostřed tabulky (budou-li se ovšem scházet).

V I. lize družstev mládeže skupiny D nás zastupuje Vyškov. Jeho úkolem je v soutěži se udržet, z tohoto pohledu je velká škoda z těsné prohry 2,5 : 3,5 s relativně slabým Starým Městem C. Vyškovští však pochybení vzápetí odčinili remízou se Starým Městem B, čímž naznačili, že by boje o záchranu přece jen mohly být úspěšné.