KP2A: Žádný klidný rozjezd, ale tuhé boje od začátku!

Favorité z Blanska a Letovic splnili úkol, Rudické béčko určitě pomýšlelo v Jevíčku na víc. Sloup s Lipoveckým béčkem se rozešel po dramatickém průběhu (viz reportáž pana Pokladníka, za kterou mu děkuji), smírně.
ŠK Kunštát – ASK Blansko 2 : 6
Troufnu si tvrdit, že černým koněm soutěže bude právě ASK Blansko. Bude samozřejmě záležet na tom, zda se bude scházet v „plné polní“.
Komentář k zápasu připojuje Zdeněk Libiš: „Před utkáním jsme (Kunštát) museli udělat dvě změny oproti původní nominaci. V utkání nejdříve skončila partie na 6.šachovnici výhrou hráče ASK. Pak jsme se dostali do vedení po výhrách na 8. a 7.šachovnici. Ve zbývajících partiích se projevila ratingová převaha ASK Blansko. Takže k žádnému překvapení nedošlo.
Domácí 1.kolo Hosté
ŠK Jevíčko – Sokol Rudice B 4 : 1
Pro Jevíčko překvapivě dle výsledku jasný výhra, která se nerodila lehce. Pro Rudické béčko jednoznačně ztráta, určitě měli na víc, především elová převaha na zadních šachovnicích nepřinesla očekávané plody.
ŠK Sokol Tišnov – ŠK Letovice B 1 : 2
Vyrovnaný zápas vyhrálo béčko Letovic a komentář přidává Karel Maláska „Utkání bylo velmi zajímavé a těsné, po úvodních čtyřech remízách, vypadal celý zápas velmi vyrovnaně, škoda jen prohry domácího na 7. šachovnici, kde byla partie za domácího hráče vyhrané, nebýt chyby v časovém presu.“
TJ Sloup – ŠK GARDE Lipovec B 3 : 3
Rozsáhlý rozbor průběhu utkání a jednotlivých partií mi poslal pan Martin Pokladník:
„V zápase s milými přáteli z Lipovce jsme se dočkali prvních dvou nerozhodných výsledků už přibližně po 90 minutách hry. Jako první se dohodli na smíru František Baláž s Petrem Krejčím na 3. šachovnici (https://www.chess.com/a/SXVonvxe2RTdg). V Alapinově variantě sicilky se zablokovaným středem tahal bílý nějakou dobu za mírně delší konec, jeho soupeř však hrál velice rychle a po určitých nepřesnostech na obou stranách hra poněkud vyšuměla do vyrovnané pozice, ve které bílý přijal nabídnutou remízu.
Téměř současně byl stejný výsledek zaznamenán na 6. desce, kde se střetli dva hráči s velmi solidním stylem a neodmyslitelné opory obou týmů – Luboš Ševčík a Petr Mikulášek. Mimořádnou vyrovnanost jejich střetnutí (https://www.chess.com/a/2h4ZNDqbL2RTdg) potvrdila i počítačová analýza.
Po prvních dvou dohraných partiích se začalo zdát, že hosté budou mít v zápase navrch – pro domácí to vypadalo lépe snad jen na 4. šachovnici, zatímco na posledních dvou deskách se situace zvrhla v jejich neprospěch. Na 8. šachovnici nakonec zvítězily zkušenosti Jiřího Ševčíka proti mladé dravosti Daniela Opustila, ale jen s dávkou štěstí (https://www.chess.com/a/SV438jXk2RTdg). Domácí hráč nejprve korektně obětoval figuru:

Potom však nenašel nejpřesnější pokračování a výhoda přešla k jeho soupeři, ovšem jen do jeho 18. tahu. Jezdcová vidlička vypadala lákavě, ale tahem …Dc7 nebo …Dd6 bylo možné ji v podstatě vyvrátit:
Tato příležitost však zůstala nevyužita a od té doby to šlo s černým z kopce. Lavina pěšců na královském křídle mu sice dávala určité protišance, při jejich postupu však zapomněl na svou věž, kterou si nechal zbytečně sebrat střelcem.
Zajímavou partii s (bohužel nekorektní) obětí jezdce za útok na královském křídle sehrál na 7. šachovnici Josef Mikulášek se Zdeňkem Hlouškem (https://www.chess.com/a/rhJE5KsC2RTdg). Přes výraznou ratingovou nerovnováhu se bílý soupeře vůbec nebál a jeho útočná hra mohla i po nevýhodné oběti černému dost zavařit – v pozici diagramu stačilo přehodit tahy a místo 33. Dd1 hrát rovnou 33. Vxh7+!:
Černý by pak měl na výběr – připustit věčný šach, nebo po tazích 33. Kxh7 34. Dd1 Dc5+ 35. Kf1 Kh6 36. Dd7 Se7 37. De6 Da3 odevzdat dámu za věž a pokračovat. Přehozením tahů však získal čas k pokrytí bodu h7 věží, což stačilo k odvrácení všech hrozeb a k vítězství.
Domácím se nicméně podařilo bodový deficit dohnat. Nejprve se štěstím skóroval na 2. šachovnici Marek Skočík hrající s Milošem Ševčíkem (https://www.chess.com/a/345NwBSVC2RTdg). Zrychlenou dračí sicilskou rozehrál zkušeně, v dalším průběhu ale poněkud zvolnil a umožnil soupeři dosáhnout pohodlné pozice. Stačil však neopatrný ústup napadenou dámou a odtažný šach 23…Vc4+! vzal bílému všechen vítr z plachet.
Další bod přidal Martin Pokladník z partie s Jiřím Sekaninou na 1. šachovnici. Ve výměnné variantě Aljechinovy obrany (https://www.chess.com/a/p1kcXBkJ2RTdg) vznikla pozice se zablokovaným středem, ve které se nepřirozeně vypadající tah 13. gxf3 ukázal být zajímavým řešením nastalé situace – vyhýbá se nepříliš výhodným výměnám, které by nastaly po 13. Sxf3 Sd4, otevírá g-sloupec pro možné operace na královském křídle a jak se později ukázalo, významně také omezuje prostor pro černé jezdce.
Následné rozhodnutí schovat krále na d2 za zablokované pěšce se sice počítači nelíbí kvůli možnému otevření dámského křídla postupem černých pěšců, k tomu ale v partii nedošlo a průlom na dámském křídle nakonec zorganizoval naopak bílý s využitím harmonického postavení vlastních figur a nemohoucnosti černých jezdců.
Za stavu 3:3 tedy vyrovnaný zápas vrcholil na 4. a 5. desce. Jiří Vašíček v souboji s velmi pevně hrajícím Milanem Ševčíkem (https://www.chess.com/a/xSr724Pg2RTdg) vypotřeboval příliš mnoho času a kvůli nepříznivě se vyvíjejícímu průběhu zápasu musel odmítnout nabídku remízy. Dostal se do pozice, která na pohled vypadala prostorně, proti kompaktnímu postavení černého však neměl mnoho hrozeb a jeho baterie Db3 + Sc4 mu nakonec „vynesla“ jen ztrátu figury.
Sloupský tým tak nakonec zachránil až poslední dohrávající Zdeněk Helebrand, kterému se dobrou hrou na dámském křídle (https://www.chess.com/a/xqcZDTCJ2RTdg) povedlo dostat Davida Ševčíka pod setrvalý tlak. Jeho útok se postupně přesunul na královské křídlo, kde se diagonála h1-a8 bílému stala zející ranou, na které mohl černý střelec řádit zcela bez konkurence. V pozici diagramu stačilo do hry zapojit poslední figuru tahem 27…Se5!, po němž by rozpad bílé pozice byl jen otázkou nepříliš dlouhého času:
Místo toho se černý rozhodl vtrhnout okamžitě věží na první řadu, čímž rozhodně nic nezkazil, několik dalších nepřesností mu však mohlo výhru značně zkomplikovat: 27…Vd1 28. Vxd1 Vxd1 29. Je1 Df5? (dámou ve skutečnosti není třeba ustupovat, střelec je příliš silný) 30. De2 De7?! a nyní by stačilo 31. f3! a bílý by dostal šanci přeskupit své síly. Neuvědomil si však hrozící nebezpečí a po tazích 31. Jg2?? h6? (matit šlo hned tahy 31…Vh1+! 32. Kxh1 Dxh3+ 33. Kg1 Dxg2#) 32. f3? Sc6? 33. e4? umožnil černému korunovat jeho úsilí efektním matovým závěrem:
33…Dxh3+! 34. Kxh3 Vh1+ 35. Kg4 Sd7 mat.
Domácím se tak podařilo mimořádně vyrovnané utkání dovést k celkové remíze. Kvůli způsobu bodování z tohoto výsledku často nebývá nadšený ani jeden tým, v tomto případě je ale potřeba uznat, že využité i nevyužité šance a kousky štěstí byly na obou stranách a celkový stav 4:4 je naprosto férový. Našim lipoveckým přátelům děkujeme za příjemnou návštěvu a napínavou hru a těšíme se na další setkání. 🙂
Poznámka: kromě odkazů v textu by mělo být možné přehrát partie i z „knihovny“ na této adrese: https://www.chess.com/c/2Rxdzy56v

Tolik vyčerpávají rozbor Martina Pokladníka. Výsledky a zpravodaj najdete zde.

3 komentáře u „KP2A: Žádný klidný rozjezd, ale tuhé boje od začátku!

  1. Vážený pane Hniličko,

    se zájmem jsem si přečetl Váš obsažný komentář. Překvapila mne presentace výsledků zápasů jen na základě rozhodnutých partií. Myslím, že dosavadní praxe presentovat výsledky včetně remiz byla bezproblémová. Zastávám názor, že zaběhané postupy by se měly měnit jen tehdy, pokud je nový postup lepší než stávající. V čem vidíte výhody Vámi použité presentace výsledků zápasů?
    Děkuji za odpověď.

    Václav Fencl

    • Pan Hnilička chce být pouze zajímavý. Stejný dotaz byl položen už v průběhu minulé sezony několikrát. Pokaždé to ignoroval a čekal jsem zda i letos bude uvádět výsledky jen na základě rezultátů, zbytek ať si čtenář vypočítá sám 🙂

    • Dobrý den, pane Fencle, výhodu rezultativních výsledků vidím v ušetření místa, místo 4,5:3,5 např. 4:3 šetří hned 4 znaky, ale hlavně, a to je to nejdůležitější, rezultativní výsledek podává více informací o průběhu zápasu, protože výsledek 4,5:3,5 v sobě skrývá tyto rezultativní výsledky 1:0, 2:1, 3:2, 4:3 podle počtu výher a jaký to ve skutečnosti je, se z klasického výsledku 4,5:3,5 nedovíme. Nebo např. klasický výsledek 4:4 v sobě skrývá hned 5 možných rezultativních výsledků 0:0, 1:1, 2:2, 3:3, 4:4. Hezký zbytek neděle.
      PS: Zdravím také Zmateného sledujícího, určitě jsem Váš dotaz neignoroval a odpovídal jsem v podobném duchu. 🙂

Komentáře nejsou povoleny.