Říjnové Pásky poprvé ovládl Roman Závůrka

Seriál tradičních Bleskovek Zdeňka Páska (již od roku 1999!) pokračoval také v říjnu a sešla se početně nadprůměrná účast 27 hráčů. Hrálo se švýcarským systémem na 13 kol a po delším čase v hlasování zvítězilo tempo 2x 5 minut před moderním 2x 3 minuty + 2 vteřiny / tah. Stalo se tak poměrem 15 : 12, k čemuž výrazně pomohla jednotně hlasující 8členná znojemská výprava.

GPOA Znojmo bez Heřmana Holzera

Výsledky naleznete na chess-results, fotogalerii na Zoneramě Břeti Eichlera a k přehrání jsou také vybrané partie zapsané Janem Kalendovským.

Salonek BB, nejblíže partie Messerschmidt – Smištík

Salonek Bowlingu Brno nabídl opět výborné prostředí pro hru a pro deset nejlepších pak bylo připraveno šest finančních cen (700-600-500-400-300-200) a čtyři věcné.

Turnaj neměl vyloženého favorita a o vítězství mohlo usilovat až deset hráčů. A protože favorité se vzájemně často hlídali remízovými výsledky, byl každý rezultativní výsledek zásahem do boje o prvenství. Z těchto soubojů nakonec vyšel nejlépe prostějovský Roman Závůrka, jehož pevný obehraný repertoár platil a nakonec z toho bylo premiérové vítězství bez jediné porážky s výborným výsledkem 10,5/13! Romanovi tedy možno pogratulovat a zřejmě na něj v příštích turnajích bude zaměřena větší pozornost. Bez porážky turnaj absolvoval také FM David Holemář z Moravské Slavie, jinak historicky nejčastější účastník i vítěz těchto turnajů. David uhrál 10/13 a obsadil samostatné druhé místo. Třetí místo pro sebe v dramatickém finiši nakonec uzmul Laďa Urbanec, který uhrál 9/13.

Zleva FM David Holemář (2), Roman Závůrka (1) a Ladislav Urbanec (3)

Stejný počet bodů nasbíral také nováček našich turnajů Jakub Ryšánek z Valašského Meziříčí, měl ale smůlu, že vzájemnou partii prohrál. Na 5. místě se krčí moje maličkost IM Neklan Vyskočil, když jsem se tentokrát úplně nesrovnal s hracím tempem a dosažených 8/13 je ještě lichotivých. Mimochodem, poklona mým soupeřům Romanu Závůrkovi a Karlu Kredlovi, kteří se mě nepokusili shodit na čas. U Romana se jednalo o střelcovku s jeho jediným pěšcem, kterého na začátku jeho běhu blokoval můj král, tedy jasná remíza. A u Karla jsem to ve věžovce se dvěma pěšci méně už vnitřně vzdával, když vtom přišla hrubá Karlova chyba, po níž jsem vyměnil věže a můj krajní volňas měl vydlážděnou dálnici do dámy. Měl jsem ale už jen pár vteřin a sotva bych si stihl dámu postavit. Na mou nabídku ke smíru ale Karel reagoval kladně, za což mu patří mé uznání. Naproti tomu jsem dal remízu mému kamarádovi a našemu předsedovi Martinu Hyršovi i přes jeho překročený čas, když jsem uznal, že vzniklá koncovka se nedá vyhrát. Tedy myslím pěkné příklady šachového gentlemanství, které k tomuto turnaji tak nějak historicky patří. Šestý skončil nejvýše nasazený Milan Smištík z Moravské Slavie, který to opět střílel nahoru dolů a remizoval jen dvakrát! Jeho bodový zisk 8/13 byl shodný s mým, jen o něco horší pomocné hodnocení.

Zleva Milan Smištík (6), Jakub Ryšánek (4) a IM Neklan Vyskočil (5)

Sedmý skončil můj jihlavský kamarád FM Pavel Švanda (také 8/13), jinak také velký fanoušek keltské hudby a skupiny Jethro Tull a mimochodem sám občasný zpěvák a hráč na kytaru. Na 8. – 11. místě se ziskem 7,5/13 seřadili hned čtyři hráči a na jednoho z nich tedy musel vyjít černý Petr. Prvním pomocným hodnocením jsou vzájemné partie. Ty však nastupují pouze tehdy, pokud se spolu utkali všichni členové dané skupiny. To v tomto případě neplatilo, a tak muselo rozhodnout druhé kritérium, jímž byl Buchholz bez hráče s nejhorším výsledkem. Toto hodnocení posadilo na 8. místo Karla Kredla z Moravské Slavie, devátý skončil bystrcký Renda Přibyl, jenž měl nedávno vynikající výsledek na Memoriálu Oldřicha Šípka a poslední cenu za 10. místo bral Standa Messerschmidt z Ořechova.

Zleva Karel Kredl (8), FM Pavel Švanda (7), René Přibyl (9) a Stanislav Messerschmidt (10)

Smůlu měl nakonec Pavel Strašil z Litovle, tak snad na nás nezanevře:-). Zmíním ještě dva velmi dobré výsledky mladých hráčů, tedy 7/13 znojemského Viléma Zahumenského (roč. 2010), který byl podle Ela nasazený až jako č. 26 a své nasazení dokázal přeskočit o plných 13 míst! A výborný výsledek (6/13) zaznamenala také Sára Pešková (roč. 2011) z Lokomotivy Brno, jejíž partii z posledního 13. kola proti znojemskému Heřmanu Holzerovi zapisuje neúnavný šachový publicista a zpravodaj Jan Kalendovský.

Tolik tedy k říjnovým Páskům. Termín příštího klání bude ještě upřesněný, neb původní sobota 4.11.2023 jest ohrožena více šachovými akcemi a rovněž je problém zajistit rozhodčího s programem Swiss-Manager. Vše se ale včas dozvíte na tomto webu a prostřednictvím e-mailů. V každém případě ale v listopadu opět na viděnou!