Jm KP I. odstartoval, obě klubová derby skončila debaklem béček

V dnešní, nejprve deštivou, ale později prosluněnou podzimní neděli odstartoval krajský přebor I. třídy. Ratingový průměr nejlepších osmiček nám dlouhodobě klesá. Letos činí 2001, loni byl 2027, předloni 2032. Rekord soutěže před 7 lety byl 2091. Nejlepší sestava Durasu B má 2123, loni měla Morenda C 2126. Průměry přes 2100 už nemá nikdo další. Loni to byly celkem 3 týmy. Těžko říct, kde hledat favority, pravděpodobně se můžeme těšit na obvyklou mimořádnou vyrovnanost. Nejnižší průměr mají Kuřim B 1831 a Lokomotiva Brno B 1891. V sestavách stejně jako loni nenajdeme žádného velmistra, jen jednoho mezinárodního mistra (loni 4) a 2 mistry a 2 mistryně FIDE (loni 4 + 2).

Oba kluby se dvěma týmy – Lokomotiva i Kuřim, měly na pořadu vzájemné derby a v obou se Áčko se svou zálohou příliš nepáralo. Lokomotiva A pustila Béčku jen dvě remízy – vycházející juniorské hvězdě Václavu Buchtovi a kapitánovi Miroslavu Lisikovi. Lokomotiva Brno B – Lokomotiva Brno A 1 : 7.

Ještě nemilosrdnější byli Kuřimáci. Tam si remízu vysloužil jen Tadeáš Boček. ŠK Kuřim A – ŠK Kuřim B 7,5 : 0,5.

Ostatní souboje už byly vyrovnané, nejlépe se dařilo Lipovci, který v okresním derby přehrál nováčka z nedaleké Rudice. Rozhodly 3 výhry ve středu pole, na které hosté dokázali odpovědět jen jednou. Garde Lipovec – Sokol Rudice 5 : 3.

Jundrovští Jezdci sehráli vyrovnanou bitvu s hlavním favoritem Durasem. Ačkoliv se jim povedlo několik pěkných výsledků – např. remíza Cyrila Slepova s IM Neklanem Vyskočilem, zápas neudrželi. Jezdci Jundrov C – Duras Královo Pole B 3,5 : 4,5.

Další vyrovnaný mač běžel ve Veselí nad Moravou. Hosté z Letovic to měli na Slovácko poctivé 2 hodiny jízdy a tak byli s bodem určitě spokojeni. Všechny 4 rezultativní partie (po dvou na obou stranách) vyhráli bílí. ŠK Veselí nad Moravou – ŠK Letovice 4 : 4.

K poslednímu zápasu na Universitě poslal domácí kapitán nejen zprávu, ale i partie.

„Překvapivé výsledky na některých šachovnicích. Někdo ještě formu nenabral a někdo už ano 🙂. Utkání vrcholilo za stavu 3,5 : 2,5 pro domácí na druhé a osmé šachovnici. Na druhé šachovnici stála remíza, na osmé byl hostující hráč vyhraný. Pak ale jezdcovou koncovku nezvládl a partii dovedl pouze do remízy. A tak už to vypadalo, že domácí těsně vyhrají. Jenže domácí hráč na druhé šachovnici to tak dlouho lámal až prohrál. Tak asi nakonec spravedlivá remíza.“ Universita Brno – ŠK Hodonín 4 : 4.

Na první desce sehrál pěknou partii domácí lídr. Po neopatrném 14. … Dc7 se bílý dostal ke hře na královském křídle a svou šanci už nepustil.

Druhá deska rozhodla o osudu zápasu. Černý oprávněně toužil dovést svůj dlouhodobý tlak do vítězství, ale přihodilo se mu to, co mnoha jiným. Ačkoliv se pozice okolo časovek srovnala, dál ji tahal na výhru až do fatální chyby ve 49. tahu. Kdyby místo tahu králem šachoval věží, byla by to remíza.

Další pěkná partie se hrála na pětce. Domácí borec přesně vystihl chvíli, kdy bylo třeba přejít od manévrování k drsnému 19. g4 a 20. h4. S menší dopomocí soupeře stál bílý v několika tazích hladce na výhru.

Klasická partie na otráveného pěšce se hrála na šestce. Bílý ho sebral v 18. tahu a pravděpodobně si nevšiml, že po 18. … c6 by černý po 19. dxc6 dobíral se šachem.

V příštím kole za 3 týdny 12.11.2023 budou možná nejzajímavější souboje Hodonína s Kuřimí A a Durasu s Veselím. Oba hodně napoví o ambicích v čele tabulky.

ŠK Lokomotiva Brno A – ŠK Kuřim B
ŠK Hodonín – ŠK Kuřim A
Sokol Rudice – VSK Universita Brno B
ŠK Letovice – ŠK Garde Lipovec
ŠK Duras BVK Královo Pole B – ŠK Veselí nad Moravou
ŠK Lokomotiva Brno B – Jezdci Jundrov C

Zpravodaje a partiový sborník si můžete stáhnout na stránce ŠSČR. Výsledky najdete na stránce Chess-Results.