Zářijovým Páskem FM Josef Kratochvíl

Bleskovky Zdeňka Páska si po prázdninách (2.9.2023) přišlo zahrát úctyhodných 35 hráčů, z toho bylo hned devět nováčků. Celkový počet líšeňských účastníků se tak již blíží magické hranici 200 (187). Hrálo se švýcarským systémem na 13 kol, tempo hry 2x 3 minuty + 2 vteřiny / tah si hráči odhlasovali u prezence v poměru 21 : 14 proti klasickému 2x 5 minut.

Výsledky naleznete na chess-results, fotogalerii pak na Zoneramě Břeti Eichlera a k dispozici je také 14 partií zapsaných neocenitelným reportérem brněnských turnajů Janem Kalendovským.

Jan Kalendovský zapisuje partii FM Josef Kratochvíl – FM Ivan Markovič

Venku bylo příjemných 20°, a tak se mohlo stejně příjemně hrát i v salonku Bowlingu Brno. Ceny byly i tentokrát rozdělené na finanční (800-700-600-500-400-300-200) a 6x věcné (bonboniéru věnoval Václav Fencl), tedy hrálo se o celkem 13 cen.

Proti minulému měsíci jsem si již dal pozor na lichého hráče a již doma jsem navolil jedničku za kontumační výhru. Turnaj pak již pěkně odsýpal a končili jsme ještě v mírném předstihu okolo 12.40. A jaký byl jeho průběh?

Ratingovým favoritem byl opět Milan Smištík (2293), který přišel jako úplně poslední v 9.35 s tím, že prezence je přece do 9.30:-). Povídám, že turnaj v 9.30 už začíná, nicméně se i přes rozlosování ještě nehrálo. A tak jsem v dobré vůli přelosoval a Milan mohl hrát od 1. kola. Favority byli kromě Milana ještě moje maličkost IM Neklan Vyskočil, FM David Holemář, Ondřej Havelka a FM Josef Kratochvíl. Turnaj byl od počátku hodně vyrovnaný, favorité se hlídali vzájemnými remízami a nikdo tedy nešel do trháku. Nakonec vše skončilo dělbou prvního místa, o němž mezi trojicí hráčů musela rozhodnout minitabulka vzájemných zápasů. Z té vyšel nejlépe jihlavský FM Josef Kratochvíl před FM Davidem HolemářemMilanem Smištíkem (oba Moravská Slavia). Všichni tři docílili zisku 10/13.

Zleva FM David Holemář (2), FM Josef Kratochvíl (1) a Milan Smištík (3)

Nepopulární bramboru jsem bral já IM Neklan Vyskočil (9,5/13). O vítězství v turnaji jsem se připravil v partii s Milanem Smištíkem, s nímž jsem prohrál vyhranou věžovku. Na 5. místě skončil Petr Kapusta z Vlčnova, který měl lepší pomocné hodnocení před šestým FM Ivanem Markovičem z Hustopečí (oba 9/13).

Zleva IM Neklan Vyskočil (4), FM Ivan Markovič (6) a Petr Kapusta (5)

Na 7. místě vidíme velké překvapení v podobě mého svěřence Martina Lúče (Duras), který jako jediný získal 8/13, a to až z pozice 29. nasazeného hráče! Velmi cenný úspěch, který Martin ještě vyšperkoval v posledním kole remízou s FM Davidem Holemářem (černými!) a připravil jej tak o vítězství v turnaji. Osmý skončil další mladý hráč Durasu Filip Nezval a devátý David Kučera z Jihlavy (oba 7,5/13).

Zleva Martin Lúč (7), Filip Nezval (8) a David Kučera (9)

Na další fotografii vidíme sympatického táborského hosta Luďka Mészárose (7,5/13), který uzavřel první desítku. Luděk hraje náš turnaj vždy v září jako účastník týdenního Veletržního turnaje, jehož 8. kolo začínalo v 16.00. Na 11. – 13. místě skončili hráči se 7/13. Nejlepší pomocné hodnocení z této početné šestičlenné skupiny měl na 11. místě Andrej Souček, který pro nadcházející sezónu přestoupil z Kuřimi do Starého Města, aby mohl hrát mládežnickou extraligu. Na 12. místě skončil jeho oddílový kolega Adam Vylíčil, který nepochopil několikavteřinové zastavení pro fotografii a i přes mé volání mazal urychleně domů:-). No a posledním oceněným byl na 13. místě čtvrtý nasazený Ondřej Havelka, který si to zase namířil z Hošťálkové do Sokola Dobrá. Ondra měl určitě vyšší ambice, ale nakonec mohl být rád alespoň za poslední udílenou cenu.

Zleva Ondřej Havelka (13), Andrej Souček (11) a Luděk Mészáros (10)

Zmíním ještě početnou znojemskou výpravu (5 hráčů) vedenou Radkem Skoumalem, jejichž účast je vždy přínosná a kluci si pak po skončení zahrají bowling, adventure golf nebo beach volejbal.

Radek Skoumal (v modrém)

Dále nováčky, jmenovitě Ivan Markovič, Vlastimil Urban a Miroslav Polívka z Hustopečí, Vlastimil Oharek z Vlčnova, Sára Pešková z Lokomotivy Brno, Michal Čapoun ze Znojma, neregistrovaní Vladimír Užík s Danielem Janákem a další z mých svěřenců Ondřej Hrádek z Durasu, který hraje šachy třetím rokem a ve svých deseti letech uhrál vynikajících 6/13.

Vlastimil Urban
Sára Pešková
Vladimír Užík (vpravo) v souboji s Václavem Fenclem
Ondřej Hrádek

Tolik tedy k zářijovému turnaji, na jehož konci byla účastníkům sdělena zajímavá novinka. Jedná se o Grand Prix, která odstartuje v lednu 2024 a která se bude hrát jako celoroční soutěž. Započítávat se bude zřejmě osm nejlepších výsledků a na konci budou nejlepší hráči samostatně odměněni. Podrobnosti se samozřejmě včas dozvíte.

Příští klání proběhne v sobotu 7. října 2023 od 9.30 a pokud budete mít chuť a čas, přijďte si zahrát pohodový turnaj s příjemným cenovým fondem.