V Brně zahájil Veletržní turnaj

V řečkovické sokolovně dnes zahájil již 48. ročník Veletržního turnaje, hraného letos jako krajský přebor ve vážných partiích všech věkových kategoriích, které jen podle svazových regulí existují. Zkratky kategorií (týká se jen hráčů Jihomoravského šachového svazu) je pro neznalého trochu záhadou, proto si je trochu osvětleme: S = senior, J = junior, Ja = juniorka, D = dorostenec, Da = dorostenka, H16 (D16) = žák (žákyně) do 16 let, H14 (D14) = žák (žákyně) do 14 let, H12 (D12) = žák (žákyně) do 12 let a 10 (D10) = žák (žákyně) do 10 let. Výsledky jsou pravidelně aktualizovány na stránkách chess-results.

Sál v sokolovně skýtá pro turnaj dostatek prostoru, parketová podlaha je pokryta černým gumovým kobercem. Celý turnaj je tak trochu „kolektivním dílem“ Lokomotivy Brno – na chystání sálu se sešlo 12 osob (při tomto velkém počtu bylo vše připraveno za 50 minut), přihlášky vyřizoval a údaje na chess-results aktualizoval Milan Šnorek, facebook obsluhuje Markéta Rampulová, bulletin zpracovává Jan Kalendovský. Autora tohoto článku kvůli pracovním povinnostem ve funkci hlavního rozhodčího v úterý a ve středu vystřídá Ondra Zámečník. Zcela je tak naplněno heslo, které před půl stoletím razil zakladatel frýdecko-místecké šachové líhně Karel Kubala: „Pro šachový klub není důležité, aby jeden člověk dělal hodně, ale aby hodně lidí dělalo trochu.“

Jediným nedostatkem je letošní absence bufetu – místní sokolové se pustili do půlroční rekonstrukce svého svatostánku, a tak prostory bufetu jsou „rozbombardované“ a pro přípravu občerstvení naprosto nepoužitelné. A tak pořadatelé alespoň vyhradili koutek pro přípravu kávy a čaje zdarma.

Veletržní turnaj pokračuje až do neděle 3. září. Podrobné informace můžete sledovat na webu Lokomotivy Brno.