Ligy mládeže – všichni zástupci našeho kraje bez medaile, ale zachráněni

Poslední dubnový víkend proběhl ve znamení ligových bojů mládežnických družstev. Ačkoli žádná medailová žeň se pro jižní Moravu nekonala, může nás těšit, že alespoň pro tuto sezónu se všechna naše družstva zachránila.

Jediný náš zástupce v nejvyšší soutěži Extralize Duras hrál sice skupinu o záchranu, ale v průběhu sezóny nasbíral bodů natolik, že v podstatě již zachráněn byl. a nic na tom nezměnil ani mizerný závěr ve finále, kdy tým utrpěl tři porážky a zaznamenal jen jedinou hubenou remízu. I to však v celkovém sčítání stačilo na celkové čtvrté místo, což je poslední nesestupová pozice, a v Králově Poli tak mohli slavit záchranu v soutěži. Celek se opíral o dobré výkony Filipa Nezvala na první a Jiřího Grausgrubera na poslední šachovnici.

Velká spokojenost se záchranou jistě panuje i ve Vyškově, který hrál I. ligu skupinu D. Konečné deváté (a poslední nesestupové) místo je pro nováčka soutěže splněným cílem, kdy navíc prokázal, že mezi dolním středem tabulky, kam svým umístěním patří, a sestupovými týmy zeje poměrně velká výkonnostní propast. Vyrovnaný tým, kde se snad mohlo čekat trochu více od první desky, neměl vážnějších slabin a má především velký potenciál do budoucnosti.

V I. lize C se Lokomotiva Brno umístila stejně jako loni uprostřed tabulky na šestém místě. Ve vyrovnaném týmu tvrdila muzika Anita Vaceková (8,5 z 11) a dobře zahráli i Vašek Buchta s hostujícím hustopečským Kubou Škňouřilem a Honzou Teplým.

Ve stejné skupině obsadila sedmé místo Kuřim. Ta měla jistě vyšší ambice než prostředek tabulky, ale to by se za prvé musela scházet (několik kontumačních výsledků je v této soutěži ostuda) a za druhé by musely častěji nastupovat přední šachovnice.

O výkonech dětí se pravidelně psalo na Lokomotivy Brno a pak především na skvělém webu vyškovských šachistů, který už jen svým počtem článků o mládežnických soutěžích přesvědčivě dokazuje, že zde práci s dětmi berou smrtelně vážně a že se jim v této oblasti daří. Zato weby Durasu a Kuřimi se této soutěži vůbec nevěnují a tváří se, jako by jejich zástupci tyto významné soutěže ani nehráli…