KPIIB – 9. kolo: už o nic nešlo

Brněnské derby II. ligy v rajhradké základce

Pohledem do jedné ze tříd rajhradské základní školy na utkání vyšší soutěže – II. ligy – začínáme článek o závěrečném kole KPIIB družstev, jež už nemohlo na sestupech ani postupech nic změnit. Zuřivý stoupenec tabulek, grafů, koeficientů a statistik byl zklamán, šachista však nikoli: hrálo se jen o radost ze hry, a o tu by v soutěži mělo jít především.

Postupující tým Kuřim C jel podle kuřimského webu do Rajhradu na utkání proti ŠK 64 v podstatě na výlet. Soupeři jako již tradičně nastoupili nekompletní, takže hosté již od počátku vedli 1 : 0. A dáke již citujme kuřimského zpravodaje Bronislava Horáka:

Tadeáš Boček (vlevo) a Miloš Bezdíček

„Velmi brzy remízuje Jirka Majer a Tadeáš Boček na 2:1. Na jedničce i na trojce mají Honza

Jan Košata – Jaroslav Mareš

a Vašek vyrovnanou pozici. Honzův soupeř v 39. tahu překročí čas, a tak získáváme další bod. Vašek dostává nabídku remízy.

Jan Masařík a Václav Šetina

Chce hrát dál, ale jeho soupeř vše vymění, a tak je z toho další remíza.

Pavel Blažek – Bronislav Horák

Já hraji Evansův gambit, ztrácím hodně času a zakončím to ztrátou kvality.

Petr Krejčí a Bohuslav Křena. Vpravo stojí Jiří Majer starší, který remizoval tak rychle, že ho fotograf nestihl zachytit při partii.

Slávek uplatňuje svůj nejsilnější tah. Nabízí remízu, avšak soupeř odmítá. Po chvíli se přepočítá v kombinaci a ztrácí věž. Pokouší se dát Slávkovi mat, ale ten vše hlídá, a tak se soupeř vzdává.

Vladimír Kudla a Milan Všetečka.

Laďa má prostorovou převahu, ale je z toho remíza.“ ŠK 64 – Kuřim C tedy 3 : 5.

Oldřich Šípek a Václav Buchta

Ve vedlejší místnosti se odehrával zápas Lokomotiva Brno C versus Jundrov D, který lokálka vysoko projela 2,5 : 5,5. Zajímavostí utkání je, že o výsledcích partií rozhodovaly z velké většiny hrubé chyby.

V pozici na diagramu se po 1. – Kxh5 mohlo ještě bojovat. Pan Šípek se však rozhodl pro 1. Vd6?? bílý zcela správně přešel do hladce vyhrané pěšcovky 2. Vg6+!

Daniel Zavřel a Jan Kalendovský

V této partii nadějný jundrovský žák v páně Kalendovském oblíbeném královském gambitu zahrál neopatrné 1. – Sc5?, načež po 2. Dc3 mohl bílý získat materiál. Neučinil tak a partie po 2. c3 Nc6 3. d4 dospěla do pozice na diagramu, kdy

černý zcela nepochopitelně odevzdal figuru 3. Bxd4?? 4. cxd4 Nxd4 a prohrál.

Milan Šlégl a Bronislav Chmelíček

Hrubých chyb se nedopouštěli jen hráči Jundrova, daleko víc jich „vyrobili“ reprezentanti Lokomotivy, což i nakonec spravedlivě rozhodlo o konečném výsledku zápasu. Pan Šlégl v partii s panem Chmelíčkem nekorektně obětoval figuru.

Gustav Nikodém – Petr Škaroupka

V pozici na diagramu černý Petr Škaroupka měl již v horší pozici ustoupit 1. – Ke7. Přišlo však chybné 1. – Ke6?? a po 2. Ve8+ černý přišel o celou věž.

Miroslav Kureš a Pavel Vojtek

Pan Kureš černými na diagramu zahrál 1. – Va6? Že to při oslabených černých polích v černém táboře nebyl nejlepší nápad, se ukázalo ihned po 2. Jxd7 Sxd7 3. Jc5.

Jan Gorčák – Antonín Továrek

Bílý Jan Gorčák docílil vyhrané pozice, kterou mohl zakončit elegantní kombinací 1. Vxd7+  Kxd7 2. e6+. Obrat však neviděl a prohrál.

Prokop Mojžíš – Stanislav Krasovskyi

V pozici na diagramu měl zástupce černých lokomotivní žák Stanislav Krasovsky zahrát 1. – Sf5 a celkem by se nic nedělo. Došlo však k impulzívní chybě 1. – f5?? a po 2. Jg5 černý nezabránil materiálním ztrátám.

Remíza Maroše Kramára (vlevo s bílými) s Jaromírem Krystlem vítězství Jundrova jen potvrdila.

Zájemce o podrobnosti z utkání Kuřim D – GPOA Znojmo B odkážeme na kuřimský web a z utkání zbývajícíh zápasů žádné komentáře ani fotografie nedorazily. Připomínáme, že podrobné informace o soutěži lze stáhnout na svazovém webu nebo na stránkách chess-results.