Medaile z KP škol do Brna, Vyškova, Neslovic a Tišnova

Ani dvouletá covidová pauza nic nezměnila na nadvládě školních týmů z Brna a okolí nad zbytkem Jihomoravského kraje. Medaile v dnešním krajském kole Přeboru škol putovaly do Brna (5x), do Vyškova (2x) a na Brno venkov (Neslovice + Tišnov).

Kategorie 1. stupeň základních škol

Kategorie 2. stupeň základních škol

Kategorie střední školy

Fotogalerii Radka Skoumala, který pořadatelům vypomohl jako sálový rozhodčí, si můžete prohlédnout zde.

Hrálo se po čtyřiadvacáté v sále Domu školství v Břeclavi. Ve čtvrtek 26. ledna 2023 přijelo bojovat o medaile a dvě postupová místa do červnového celostátního kola ve Zlíně 38 družstev se 186 hráči na soupiskách. Dívek bylo 15, převážně v nejmladší kategorii.

Z oprávněných účastníků se omluvila jen ZŠ Adamov v kategorii 1. stupeň ZŠ, kde na poslední chvíli zaúřadovala chřipka. Pouhý den stačil vedoucímu ZŠ Kunštát Zdeňku Libišovi, aby zajistil náhradu a nemuselo se hrát v lichém počtu!

Počet postupujících byl ve všech kategoriích lichý, už dříve získali k doplnění na sudý počet divokou kartu ZŠ Znojmo Mládeže, Gymnázium na tř. Kpt. Jaroše v Brně a Gymnázium Matyáše Lercha v Brně. Všechny tři turnaje se hrály švýcarským systémem na 7 kol 2 x 20 minut.

Komise mládeže letos požádala o posun začátku soutěže, aby nejvzdálenější účastníci nemuseli tak brzo vstávat. Tím ovšem vzniklo obrovské riziko, že se těsně před koncem prezence objeví v sále stovka soutěžících a fronta u prezence se potáhne až k nádraží. Tak se pořadatelé domluvili s účastníky, že prezenci zruší. Ráno po přepočítání dětí každá škola potvrdila účast telefonicky a nahlásila poslední změny soupisek. Po příchodu do sálu tak mohli soutěžící ihned zasednout k předem vylosovanému 1. kolu a postavit na svůj stůl přivezené šachy. Začínalo se dokonce s mírným předstihem.

V nejmladší kategorii 1. stupeň základních škol ujely zbývajícímu vyrovnanému pelotonu 2 školy – ZŠ Brno Sirotkova a ZŠ Neslovice, které měly nejvyrovnanější týmy bez jediné slabiny. Dalších 6 škol bylo naprosto vyrovnaných a bronzovou medaili si mohl nárokovat kdokoliv. Nakonec měla nejvíce štěstí ZŠ Nádražní 5 Vyškov se stoprocentní slečnou z Ukrajiny Vitalina Slava druhé desce. Na první šachovnici byli dokonce 2 stoprocentní borci – Tobiáš Komárek z Montessori Institutu Brno a Marek Pukowietz z ZŠ Vyškov Purkyňova.

V prostřední kategorii 2. stupeň základních škol to vypadalo podobně. Brzy bylo jasné, že na první dva stoly nikoho jiného nepustí vyškovské gymnázium a ZŠ Brno Sirotkova. Vzájemný duel ve třetím kole skončil remízou 2 : 2 a tak rozhodovaly výsledky proti ostatním. Zatímco Vyškováci zbylé zápasy vyhráli, Sirotkova se zdržela remízami v posledních dvou kolech s Bakalkou a Želešicemi. Vyrovnaný peloton pronásledovatelů přivedlo do cíle Gymnázium na tř. Kpt. Jaroše v Brně, které do turnaje postoupilo na divokou kartu.

V nejstarší kategorii středoškoláků byla převaha prvních dvou týmů drtivá a pokud jim vydrží sestavy do celostátního kola, budou mít slušné šance i tam. Vzájemný zápas ve 3. kole vyzněl jednoznačně pro Jarošku,

za Biskupské gymnázium uhrál jedinou remízu lídr David Němec. Rozdíl 3 bodů zůstal oběma týmům až do konce. Propastných pět a půl bodu oddělovalo „silný střed“ tvořený týmy z gymnázia Tišnov, gymnázia Matyáše Lercha v Brně a Gymnázia Zastávka. Od šestého místa už bylo startovní pole více méně vyrovnané. Specifikou školních soutěží je, že občas na sebe narazí borci, kteří jsou jinak spoluhráči ve svých klubech a žákovských týmech – např. zde přehrál lídr Biskupského gymnázia David Němec svého spoluhráče z Kuřimi Lukáše Petříčka hájícího první desku gymnázia Tišnov.

Nejmladší děti hrály jako obyčejně rychle a předběhly středoškoláky o téměř 2 kola. Tím se vyhlášení výsledků rozložilo do delšího časového úseku a i ti poslední stihli své spoje podle plánu. Turnaj probíhal v tradičně korektní a motivující atmosféře, řádění dětí ve vestibulu (kde běžel normální pracovní den tohoto školského zařízení) bylo méně intenzívní než jindy a tak nezbývá než všem účastníkům i jejich doprovodu poděkovat za příjemně strávený šachový den. Snad za rok na shledanou!

Galerie vítězů – kategorie 1. stupeň základních škol

Vítězná ZŠ Brno Sirotkova
Stříbrná ZŠ Neslovice
Bronzová ZŠ Nádražní 5 Vyškov
Nejlepší hráči na šachovnicích

Galerie vítězů – kategorie 2. stupeň základních škol

Vítězné Gymnázium a SOŠZE Vyškov
Stříbrná ZŠ Brno Sirotkova
Bronzové Gymnázium na tř. Kpt. Jaroše v Brně
Nejlepší hráči na šachovnicích

Galerie vítězů – kategorie střední školy

Vítězný tým Gymnázia na tř. Kpt. Jaroše v Brně
Stříbrné Biskupské gymnázium Brno
Bronzové Gymnázium Tišnov
Nejlepší hráči na šachovnicích
Příspěvek byl publikován v rubrice Mládež se štítky a jeho autorem je David Ciprys. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

1 komentář u „Medaile z KP škol do Brna, Vyškova, Neslovic a Tišnova

  1. Dobrý večer. Ta lahev RC je naša.
    Z kým my můžeme zkontrolovat a domluvit se o vyzvednuti lahve?
    Děkujeme

Komentáře nejsou povoleny.