KPIIB 7. kolo: Kuřim padá i postupuje

Proti vedoucímu celku tabulky zajel Jundrov C do Kuřimi se sestavou, kde byli jen dva dospěli, jinak děti, a umožnil tak soupeřům pohodlnou výhru 6:2. Kuřim C tak má postup v kapse (o vedení by mohla být připravena jen neuvěřitelnou souhrou náhod). Jan Pešl na kuřimském webu píše:

„Pozdě přicházející Vláďa Pavlík (prý ani tři budíky nezafungovaly, až můj hovor) jako první vyhrává, když dostal pěšce na d6 a tím umrtvil jakýkoliv vývin černého. Pak se ale začaly dít věci, které rozdílu ela vůbec neodpovídaly, takže ještě že jsme tu silnou sestavu měli…
FM MJM pouští soupeřova pěšce na e6, asi ví, proč to dělá, ale já bych tu pozici za něj hrát nechtěl. Sám jsem sehrál zahájení podivně proti poučkám o vývinu, z útoku na bod f7 nic nebylo.

Jan Číhal (vlevo) v partii proti Prokopu Mojžíšovi

Honza Číhal má převahu na dámském křídle a Laďa Kudla v centru, ale i tyto partie budou na dlouho.

Vladimír Kudla (vpravo) versus Tobiáš Komárek


Uklidnění pro mne přichází ve chvíli, kdy soupeř bere do ruky jezdce, pak zjistí, že zamýšlené sebrání pěšce nejde, a hledá rychle pole, kam ho postavit (místo aby jej postavil zpět a přemýšlel dál). Vybral si pole, kde tu figuru chytám. Dávám za ni raději dva pěšce místo jednoho, abych dohnal handicap ve vývinu a vyměnil dámy.
Druhý bod nakonec přídává Honza na osmé desce, kde tlak vyústil v zisk nějakých pěšců a prosazení těch svých. Laďa svého pěšce prosazoval i za cenu obětí, ale korektních, měl z něj druhou dámu a v pozici dvou dam proti dámě a jezdci si snadno poradil.

Jakub Kala – Jiří Majer ml.

Protihra MJM spočívala v zatoulané bílé dámě na c5, která tam stála v hrozícím šachu střelcem, bílého to stálo figuru a zbytek partie byl formalitou. Já jsem ještě potřeboval najít taktiku získávající kvalitu díky vazbě, poté už ani zde nebylo co hrát a je to 5:0, tedy rozhodnuto.

Jan Košata – Nikita Filindash

Kanár ale Jundrovu rozhodně nehrozil, protože Honza Košata to hraje už záhy po zahájení bez kvality (vypadalo to spíše na nepřipravenou oběť než vynucenou ztrátu). Černý pak sebral ještě nějaké pěšce a protihra skončila, hosté snižují. Pavel Rubeš má ovšem v koncovce nejen pěšce víc, ale i hru proti mnoha slabinám bílého, a když vykryje jeho protihru z týlu, zvyšuje náš náskok.

Jiří Majer st. – Oldřich Šípek

Jako poslední dohrává MJS, který od začátku partie tahá za kratší konec a půjčuje pěšce, které se pak snaží dobrat zpět. Výsledná věžovka je prohraná a zápas končí výhrou domácích 6:2.“

Na druhém konci tabulky je stále bez jediného bodu Kuřim E. Ta hostila Moravskou Slavii D a prohrála vysoko 1,5 : 6,5..

Jiří Prokop – Jaroslav Mrkos (vpravo)

Čestný úspěch za domácí zaznamenal Jaroslav Mrkos, jenž zvítězil nad Jiřím Prokopem.

Karel Řehůřek – Lubomír Adler

Jinak však prohrál Lubomír Adler,

Arnošt Zeman (vlevo) – Miloslav Buček

Miloslav Buček s Arnoštem Zemanem…

Jan Kolařík – Karel Kredl

Jan Kolařík s Karlem Kredlem

Miroslav Tůma – František Laštovička

i František Laštovička s Miroslavem Tůmou .

Pavel Turza – Martin Heneš

Nerozhodný výsledek zapsal Martin Heneš černými proti Pavlu Turzovi.

Petro Zaporozhets – Jan Blahák

Třetím zápasem v kuřimské kotelně bylo utkání Kuřim D se Střelicemi. Tomáš Keprt píše na kuřimském webu: Skóre otevírá přehlednou výhrou Petro.

Vladan Hrdlička (vlevo) – Tomáš Kříž

Na ostatních deskách to nevypadá dobře. Tomovi Křížovi se nepovedlo zahájení a hraje koncovku s figurou méně. Tom Kaderka přehlédl taktiku a má taky figuru méně.

Radovan Smíšek – Antonín Daniel

Na druhém konci zas bojuje Radek s časem. Nicméně Radek i Tom Kaderka nakonec úspěšně nabízí remízu.

Tomáš Keprt – Ladislav Peša

Kuriózní situace nastává u Toma Kříže,který reklamuje 3x opakovanou pozici a po přehrání to dávají za remiz, v tomhle ohledu, musím uznat, může být diskutabilní role rozhodčího coby hráče dané partie.

Pavel Ptáček – Šimon Boháč

Tom Fikejs po zisku materiálu vyhrál, já i přes ztrátu kvality za 3 pěšce taky, Šimon Boháč prohrál střelcovku kvůli horšímu střelci a u Andreje to skončilo remízou.

Luděk Pehal – Andrej Souček

Kuřim D tak vítězí 5 : 3 a posunuje se tak blíže do středu tabulky..

Richard Nekula (vlevo) – Václav Buchta

Lokomotiva Brno v rajhradské základce hostila znojemské gymnazisty a utkání mělo mít z hlediska nasazení jednoznačný průběh, čemuž nasvědčuje i konečný výsledek 5,5 : 2,5. Zdání však klame. Znojemská mládež kladla nečekaně tuhý odpor a Lokomotiva se na výhru dost nadřela. Spolehlivě vyhrál Vašek Buchta na první desce, ale pak přišel výpadek na čtvrté, kdy pan Kureš dal Filipu Čtveráčkovi figuru zcela zadarmo.

Filip Čtveráček – Miroslav Kureš

Neuspěl ani Jan Gorčák s Michalem Relichem

Michal Relich – Jan Gorčák

a v partii dvou nejmladších členů týmů na osmé desce létaly na obou stranách figurky vlevo i vpravo a dělaly se chyby jak na běžícím páse.

Jan Kalendovský k tomu v zápisu partií uveřejněném na webu soutěží ŠSČR trefně píše: „Partie plná omylů – srdce šachisty bolí při jejím přehrávání…“

Jiří Skřenek

A plně na výši nebyl ani autor tohoto článku. V partii s Jiřím Skřenkem jsem v pozici na diagramu měl zahrát 1. – Jxf5, ale pěšce zadarmo jsem neviděl a místo toho ustoupil 1. – Ke7?, načež bílý postupně natahal pěšce, vynutil jejich výměnu za černého piona na f7 a po výměně věží jsem si jezdce, který mi zbyl navíc, mohl jedině zarámovat, ale vyhrát partii s ním už nešlo.

Petr Václavek – Milan Šlégl

Ještěže Lokomotivu podrželi Milan Šlégl,

Pavel Vehlupek – Jaromír Krystl

Jaromír Krystl

Samuel Vančura – Jan Kalendovský

a Jan Kalendovský, ale i ti se na vítězství dost nadřeli.

ŠK 64 Brno již v pěti kolech nastoupil pouze v šesti a je trochu záhadou, že i přes tento nedostatek nevypadá na sestup, ale drží se v horních patrech tabulky. Sestup tedy nehrozí, ale tým se stává na pokutách osvědčeným dodavatelem financí pro krajský šachový svaz. Dnes ovšem šestičlenná sestava na Ivančice nestačila a ŠK 64 prohrál 3 : 5. Přitom šlo o hodně vyrovnané utkání, na prvních třech šachovnicích

Martin Tláskal (vlevo) – Jaroslav Mareš
Jiří Sysel – Jan Masařík
Pavel Blažek – Libor Diviš

se hráči rozešli smírně,

Milan Všetečka – Pavel Porč

nerozhodně skončila též partie na pátém prkně,

Josef Kolek – Petr Krejčí

a když pan Krejčí porazil pana Kolka, Ivančice odpověděly výhrou Petra Doležala. Ale co je to platné, když na konci chybějí dva hráči….

Pavel Rotnágl – Petr Doležal

Podrobné výsledky najdete jako vždy na webu soutěží ŠSČR a na stránkách chess-results.

Příspěvek byl publikován v rubrice Uncategorized a jeho autorem je Miroslav Hurta. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.