Prosincové druhé úterý – nejsilnější šachista nakonec nehrál

Titulek jako vypůjčený z bulvárního článku může lákat senzacechtivého čtenáře – co se asi mohlo na turnaji stát, když nejsilnější šachista odmítl účast? Poškodili ho nepřejícní pořadatelé, či namyšlený mistr si za účast řekl tak nehoráznou částku, že ho pořadatelé odmítli?

Všem bulvárním spekulacím ovšem zatneme tipec rovnou tím, že velmistr Radek Kalod (to je onen nejsilnější šachista), nehrál na druhém úterý samozřejmě proto, že na tento dětský turnaj (účast dospělých propozice soutěže nepovolují) pouze jako vzorný rodič přivedl svého synka…

V úterý 13. prosince se v Moravské zemské knihovně sešla třicítka mladých vyznavačů královské a profesor Eduard Lendl,

po němž je tento šachový koutek pojmenován, by z takového počtu měl jistě radost.

Turnaj byl opět rozdělen na dvě samostatné skupiny A a B.

Skupina A se hrála za účasti šesti hráčů systémem každý s každým a absolutním ziskem pěti bodů z pěti zde zvítězil Václav Buchta z Lokomotivy Brno. Na druhém místě se umístil jeho oddílový kolega Jakub Mikoláš a zajímavá situace nastala na třetí medailové pozici, kde se shodným výsledkem a s naprosto stejným pomocným hodnocením skončili hned tři hráči, a to Hanuš Horák (Lokomotiva Brno), Jan Řepka (Lokomotiva Brno) a Daniel Zavřel (Jezdci Jundrov)

Václav Buchta, Jakub Mikoláš, Jan Řepka, Hanuš Horák, Daniel Zavřel

Na fotce jsou seřazeni hezky za sebou.

Skupina B se hrály švýcarským systémem na pět kol a výkony zde byly skutečně rozdílné, od partií plných hrubých chyb až po partie, které již měly docela pěkný ucelený průběh a větší chyby se nevyskytovaly.

To vše za korektního zájmu (většinou) rodičovského doprovodu.

Všechny děti ale hrály s obrovským zaujetím.

Turnaj proběhl bez problémů i díky pomoci a účasti dalších trenérů a rozhodčích z pořádajícího oddílu (zde na snímku vidíme na konci řady Jana Dvořáčka).

Přesvědčivým vítězem se s 5 body stal Marcel Špelda z Lužánek před čtyřbodovými Leo Filipem Temenugovem a Sárou Peškovou.

Leo Temenugov, Marcel Špelda, Sára Pešková

Historický přehled výsledků turnajů celého seriálu najdete zde.