KPIIB – kontumace stále pokračují

Pohledem do hracího sálu znojemského GPOA začínáme reportáž z KPIIB. Znojmo zde hostilo Jezdce Jundrov D a bohužel nastoupilo pouze v šesti hráčich.

Tím v podstatě o výhře hostí bylo rozhodnuto – Bronislav Chmelíček s bílými proti Petru Václavkovi mohl v klidu pojistit výhru svého celku remízou na čtvrté šachovnici

a totéž na desce sedmé učinil Antonín Továrek st. v partii s Michalem Relichem,

protože František Blata s bílými na šestce Filipa Čtveráčka porazil a i další zbytek Jezdců zvítězil.

Jen na dvojce bodoval s černými domácí Libor Dvořák nad Zdeňkem Tiokou. Znojmo – Jundrov D 2 : 6.

Také v Rajhradě Lokomotiva proti Střelicím nastoupila pouze v sedmi. Když téměř všechny partie začaly končit remízou,

Miroslav Kureš (černé) Pavel Šťastný – remis
Anita Vaceková – Miroslav Buček – remis
Jan Kalendovský – Antonín Daniel – remis
Petr Škaroupka – Ladislav Peša – remis
Jan Gorčák – Radovan Pokorný – remis. Remizovali tak rychle, že fotograf je zachytil až po partii.

zachránil domácí před prohrou Stanislav Krasovskyi, jenž s bílými porazil emeritního ředitele střelické základky Vladimíra Urbance…

V dalším rajhradském utkání „domácí“ ŠK 64 Brno hostil Moravskou Slavii Brno D.

V napínavém a dlouhém utkání byly zaznamenány čtyři remízy: Milan Všetečka versus Pavel Lapúník,

Jiří Šimbera s Pavlem Blažkem (viz obrázek nahoře), Jiří Prokop s Tomášem Petráněm

a Miroslav Tůma (v červeném) s Reném Přibylem. Na třetí desce porazil Peter Procházka (v zeleném) Arnošta Zemana,

Karel Kredl Jaroslava Mareše…

…Jan Masařík s černými Karla Řehůřka

a na sedmé Petr Krejčí Pavla Turzu. ŠK 64 Brno B versus Moravská Slavia Brno 5 : 3.

Informace o utkání kuřimských týmů přebíráme z kuřimského webu. Rozhodčí a kapitán domácího celku v jedné osobě Tomáš Keprt píše:

I přes chladné počasí jsme se sešli v plné sestavě. Teplo domova zkrátka hřeje a přivádí téměř zapomenuté hráče k nevídaným výkonům. A hřeje i doslova, protože zatím ostatní vyzkoušené hrací místnosti takové teplo neměly. Cením.

Skóre otevírám rychlou kapitánskou remízou na první desce. Přece jenom je to zápas kuřimských družstev, kde snad není potřeba si nic dokazovat. Na dvojce se Martin pouští v sicilské do divokých variant, kde získává kvalitu ale má slabého krále.

Andrej Souček – Filip Svoboda

Andy na trojce stojí s dvojicí střelců solidně.

Mezitím se tvrdě bojuje na zadních deskách. Šimon, Adam, Tom Fikejs i nakonec Radek získávají ve stejnou chvíli pěšce a vypadá to nadějně.

František Laštovička – Martin Prokop

O pár chvil později na dvojce po nepřesné hře Franty vyhrává Martin

Adam Boček – František Režný

a vzápětí na něj navazuje výhrou Adam, který pěšce navíc hned zužitkoval. Další bod přidává Šimon, který po chybě soupeře získal v koncovce kvalitu a dal mat.

Čas dál ubíhá a pozice se příliš nemění.

Tomáš Fikejs – Martin Heneš

Tom Fikejs má sice pěšce navíc, ale ve věžovce má pasivnější věž a končí to, myslím si, pěknou remízou.

Jaroslav Mrkos – Radovan Smíšek

Kuriózní situace nastává u Radka, který sice za svého pěšce navíc získává figuru, ale bohužel nezavršuje partii zrovna aktivně, a tak ztrácí figuru a partie končí holými králi. Andy na trojce mezitím přešel do nestejných střelců, ale díky oběti kvality staví dámu a černý se vzdává. KONEČNÝ VÝSLEDEK 6,5 – 1,5.

Jan Pešl reportuje o vítězství kuřimského céčka nad hosty z Ivančic takto:

Ivančický Jiří Sysel hrál proti Jiřímu Majerovi st.

Nejzkušenější přichází po zahájení konzultovat myšlenku nabídnout remízu. Moc se mi tím nechce zaobírat, spíše přemýšlím, jak je možné, že jsem pustil soupeře tak snadno ke tlaku – vždyť mu tam proti teorii jeden vývinový tah chybí. Až počítač ukázal, že tam byl trest v podobě zisku kvality, ovšem velmi riskantní s ohledem na pozici krále.

Michal má na osmičce sice krále na f7, ale již má figuru za pěšce a když pak mezišachem získává druhou, partie může skončit. A protože si bílý nadává za dvě hrubky, lze usuzovat, že ani ta první ztráta figury nebyla dobrovolná. MJS má tu remízu podpořenou bezproblémovým vyrovnáním hry za černé, takže soupeř ani za nepříznivého stavu neprotestuje.

Roman Patočka – Jan Číhal

Honza Číhal má převahu na dámském křídle, stejně jako Tadeáš.

Tadeáš Boček – Pavel Porč

Každý ze soupeřů to ale řeší jinak – na pětce se pasivně brání a bude se tam šroubovat, kdežto na sedmičce vymýšlí nějaké protiakce na opačné straně bez ohledu na materiál. Nic tam ale nebylo a Honza partii zakončuje vidlí na krále, dámu i věž (a to, že dané pole napadá černý pěšec, nevadí, protože ten pěšec je ve vazbě).

Autor kuřimské reportáže Jan Pešl hrál s černými proti Petru Doležalovi

Mně se daří slabé pěšce nabízet k braní tak, aby je brát nešlo, a bílého to za chvíli přestává bavit – nabízí remízu, kterou i vzhledem ke stavu samozřejmě beru. Pravda je, že tah zahraný s nabídkou veškerou výhodu skutečně vypouští.

Pavel Rubeš – Josef Kolek

Pavel to hraje s izolákem a pak dokonce na různé rošády – vzhledem ke stylu obou hráčů by tohle mělo sedět spíše hostům, ale Pavel spolehlivě mění, co vyměnit má, a protože tím i pokazil pěšcovou strukturu bílého, je výsledná pěšcovka za něj vyhraná, i když pěšců je stejně.

Bronislav Horák – Libor Diviš

Broněk hraje pozici sice bez dam a s různými střelci, ale těch figur tam nezbylo úplně málo a mohlo by to být zajímavé za obě strany. Když ale pak vyměnili všechny figury kromě těch střelců, remíza je víc než jasná, pojišťuje nám zápas.

Martin Tláskal – Jan Košata

Něco podobného (bez dam, ale s bohatou hrou) hraje Honza Košata, ale tam různí střelci jako remízový faktor nejsou. Honzovi se to úplně nelíbí a místo dobírání figury vymýšlí komplikace – pak tu figuru ale už dobrat nestihl a skončil bez ní. Obětovat další za posledního pěšce a zkoušet na této úrovni, jestli soupeř umí matit dvěma střelci, nemělo smysl. Tadeáš mezitím výhru někde vypustil, ale určitý tlak tam má dál, a když dostal v koncovce darem dvě tempa, vynutil vyhranou pěšcovku a završuje výsledek na 5,5:2,5.“

Podrobné informace o soutěži najdete na webu soutěží ŠSČR a na stránkách chess-results.