Listopadovým Páskem FM David Holemář

Ani v listopadu se nezastavil seriál bleskových turnajů na Bowlingu Brno v Líšni. Po slavnostním říjnovém turnaji si nyní přišlo zahrát skromnějších 14 hráčů, což mohlo být dáno respiračními chorobami nebo souběžně hraným KP družstev mládeže, kterého se kromě mládežníků účastnili jako vedoucí družstev i někteří z našich pravidelných účastníků. Hrálo se tedy systémem každý s každým a jako hrací tempo si hráči tentokrát odhlasovali poměrem 9 : 5 to klasické 2×5 minut. A jak turnaj dopadl?

Výsledky naleznete tradičně na chess-results, fotogalerii pak na Zoneramě Břeti Eichlera.

Hrálo se o čtyři finanční ceny (500-400-300-200) a pět věcných, tedy pouze pět hráčů přišlo zkrátka. Příjemné prostředí salonku na Bowlingu Brno a nepříliš vlídné počasí venku bylo naopak ideálním pro hru.

O tyto ceny se hrálo

Turnaj byl vyrovnaný a před posledním kolem měli FM David Holemář, moje maličkost IM Neklan Vyskočil a Filip Nezval svorně 10,5/12. David poslední partii vyhrál a já hrál zrovna proti Filipovi, přičemž pro vítězství v turnaji musel jeden z nás zvítězit. Korektní partie ale skončila ve věžovce spravedlivou remízou, a tak se výsledkem 11,5/13 mohl radovat David. Já měl při remízové vzájemné partii s Filipem lepší druhé pomocné hodnocení (SonnenBorn), končím tedy druhý a Filip třetí (oba 11/13).

Zleva Filip Nezval (3), FM David Holemář (1) a IM Neklan Vyskočil (2)

Nemuselo tomu však být, kdyby… David hrál totiž v předposledním 12. kole bílými figurami proti Tomáši Pospíšilovi a stál v koncovce úplně na prohru. O chvíli později mu soupeř vyměnil jeho jedinou figuru (věž) a už mu zůstalo jen pár pěšců. Tomáš měl střelce, hodně pěšců a dotahoval si pěšci a+h dvě (!) dámy. Mohl si to dovolit, měl ještě dobrou půlminutu na hodinách. Jenže – když došel pěšcem na h1, zapomněl ho vyměnit za dámu a zmáčkl Davidovi hodiny. David okamžitě vyreklamoval nepřípustný tah (před turnajem jsme odhlasovali prohru už při prvním prohřešku) a já jako rozhodčí, který stál přímo u toho, musel jeho nárok uznat. Bylo mi Tomáše líto (a svých nadějí také), ale pravidla se musí dodržovat. David tak tuto partii kuriózně vyhrál a tím nakonec i celý turnaj. Tomáš byl přirozeně naštvaný a nezůstal pak ani na vyhlášení. David mu ale při vyhlášení slíbil revanš v podobě panáka, tak pokud Tomáš čte tyto řádky, nechť v prosinci určitě přijde a nezanevře na nás. K sobě uvedu, že jsem prohrál asi po pěti měsících teprve druhou partii, a to s Andrejem Součkem z Kuřimi. Partii jsem měl sice dobře rozehranou na pozici i čas, ale pak jsem nějak „usnul“ a i přes závěrečné zrychlení jsem prohrál na čas o jednu vteřinu. Nicméně Andrejovi gratuluji, bojoval statečně a výhru si zasloužil.

Na 4. místě skončil Ladislav Urbanec, a to díky vítězné vzájemné partii nad Vlastíkem Chládkem (oba 9,5/13). Vlastík si přišel zahrát po půl roce a hrál velmi dobře. Mimochodem, po skončení turnaje jsme mohli s Petrem Piskem, který se přišel podívat na závěrečné boje, pozorovat Vlastíkovo umění na golfovém hřišti, konkrétně na „neřešitelné“ Venuši. Za touto pěticí již zela veliká propast.

Zleva Ladislav Urbanec (4), Jan Pokorný (6) a Vlastík Chládek (5)

Na 6. – 8. místě se ziskem 6/13 umístila trojice Jan Pokorný, Petr Fiala, který jakožto neregistrovaný hráč zaznamenal pěkný úspěch a Jan Brož z Durasu. Posledním oceněným byl na 9. místě již zmíněný Andrej Souček z Kuřimi, který uhrál 5/13.

Zleva Andrej Souček (9), Petr Fiala (7) a Jan Brož (8)

Turnaje se rovněž zúčastnil 85-letý Vendelín Hafrovič z ŠK 64 Brno, který je snad od nepaměti nedílnou součástí brněnských šachových turnajů, o nichž činí pravidelné záznamy do své papírové podoby. Tentokrát se nechal „ukecat“ ke hře, aby nás byl sudý počet a kromě uhrané remízy s Janem Pokorným málem způsobil senzaci v předposledním 12. kole, kdy měl na lopatě Filipa Nezvala. Jak jsme se ale po turnaji shodli s Vlastíkem a Petrem, Vendelín vypadá i po těch mnoha letech až neuvěřitelně stále stejně, jako by zde zub času ani neexistoval.

Vendelín Hafrovič (vlevo) proti Tomáši Pospíšilovi

Tolik tedy k listopadovým Páskům a pro ty prosincové si určitě vyhraďte volný čas. Hrát se bude v sobotu 3. prosince od 9.30 a na základě Vlastíkova pozvání také o hodnotné ceny.