3. kolo KPIIB: Kuřimské déčko hrálo jen ve čtyřech

Když ŠK 64 dorazil do rajhradské základní školy ke třetímu kolu KPII jen v sedmi, mnozí si jistě pomysleli, že dávají soupeři zbytečně jeden bod fóra, ale jistě netušili, že na kuřimské déčko to bohatě bude stačit. Tým, který si ve druhém kole tak úspěšně vyšlápla na Lokomotivu C, dorazil totiž jen ve čtyřech, takže bylo štěstí, že se utkání nakonec vůbec mohlo hrát.

Domácím tak stačilo na prvních dvou šachovnicích remizovat (zde nahoře snímek z partie René Přibyl – Tomáš Keprt, dole Tomáš Kaderka versus Jan Masařík),

Pavel Blažek porazil kuřimskou naději Andreje Součka,

zkušený Petr Krejčí s černými porazil Petra Zaporozhetse a bylo vymalováno – ŠK 64 zvítězilo vysoko 6 : 1.

Pokutu za neobsazené šachovnice dostala po zásluze obě družstva, ale Kuřim, pravda, přece jen trochu víc.

Nejslabší kuřimský tým „E“ dorazil do Rajhradu kompletní, le proti výkonnostně silnějším hráčům z Lokomotivy Brno C mohl doufat jen na zázrak. Dejme již ale slovo kuřimskému kapitánu Janu Kolaříkovi:

„Z pohledu soupisek naše Éčko nemělo mít vůbec žádnou šanci, a tak jsme jen doufali, že LokoC bude mít výpadek jako v minulém kole proti našemu Déčku.Tentokrát to vemu po šachovnicích a nikoliv chronologicky:


1. Já (dle domácí analýzy počítačem) hrál antišachy a figurku jsem stavěl snad na ta nejhorší možná políčka. Hrálo se pořád stále skoro s plnou šachovnicí a konečná remíza je pouze vyjádřením situace, kdy se dohrávalo již za rozhodnutého stavu a soupeři se nechtělo ztrácet další nedělní čas na moje „doražení“. Remíza.

2. Laštovičkova partie se slečnou Vacekovou poutala nejvíce pozornosti. Mladý talent zkušeně zavřel Frantovi věž, zkušeně přešel do pěšcové koncovky (ovšem s PLUS VĚŽÍ) a František se smiřoval s prohrou. Nevzdal to, a udělal dobře! Podařilo se mu dotáhnout posledního pěšce na předposlední řadu, odolal pokušení postavit dámu (dostal by mat) a věž proti jezdci se pak prosazuje špatně 🙂 Remíza.

3. Adler proti kapitánovi domácích (Hurta) hrál uvážlivě a dlouho. Soupeř drobné výhody přeměnil v zisk pěšců. Luboš partii vzdává v situaci, kdy po přechodu do koncovky zjistil, že sice má chtěného koně proti soupeřově střelci, ale kůn se zatoulal tak, že ho soupeřův král lehce ulovil.

4. Mrkos s panem Kurešem hrál statečně, partii jsem moc nesledoval. Počáteční nejasná situace ale vyústila ve značnou ztrátu materiálu.

5. Martin Heneš s Janem Gorčákem hraje poklidně, má koně za dva pěšce a výhodu přetavil ve vítězství. Výhra.

6. Režný hraje proti Kalendovskému a vůbec se nebojí zvučného jména soupeře. Už zahájení se mi zdálo, že sehrál lépe. Soupeři se nakonec dohodli. Remíza.

7. Pavel Heneš hraje s Roamen Skřivánkem opatrně, ale to na soupeře nestačilo.
8. Izák Heneš (nejmladší z členů rodiny děd-otec-syn) určitě vyšel lépe ze zahájení, ve střední hře měl lepšího střelce i lepší prostor. Uplatnit výhodu už ale nedokázal. a soupeř Stanislav Krasovskyi vyhrál.“

Partie z prvních sedmi šachovnic tohoto utkání jsou ke stažení i společně s výsledky na webu soutěží ŠSČR, výkony hráčů, pořadí a výsledky lze sledovat i na stránkách chess-results.

Když už jsme v Rajhradě, nahlédneme alespoň na utkání vedlejší skupiny C, kde Lokomotiva D porazila Veselí nad Moravou 5 : 3.

A fotograf v další třídě zachytil Brňákům dobře známého Josefa Mudráka, jenž v sestavě Kroměříže nastupuje ve II. lize.

Vraťme se ale do našískupiny KPIIB. Kuřim C hrála doma s Morendou D a toto utkání můžeme bez uzardění nazva jako předčasné finále. Utkaly se zde totiž celky, které nejvíce aspirují na postup. A již dejme slovo kuřimskému Janu Pešlovi:

Jiří Prokop – FM Jiří Majer ml.

Šest omluvenek z patnáctičlenné soupisky a k dispozici jedno písmeno „V“ do limitu – využít jej k nasazení FM, když si o to hosté svými dosavadními výsledky koledují? Nakonec bylo rozhodnuto kladně (tímto se omlouvám Jurovi Hrdinovi, který zůstal tím devátým k dispozici). Soupeři nastoupili silní, ale vyšlo to zrovna tak hloupě, že jsme žolíka měli proti ratingově nejslabšímu (i když kdysi měl přes 1800, pokud mne paměť neklame).

Vladimír Kudla – Rostislav Rotrekl

Dřív než na jeho desce dohrává na šestce Laďa Kudla. Dostal nabídku remízy a nebyl moc nadšený z toho, jak to rozehrál – my proti remíze nic nemáme, protože mezitím Broňa Horák útočí na velkou rošádu bílého (příčemž na opačné straně zůstává kufřík), Pavel Rubeš k prostorové převaze zapojil i taktiku k zisku dámy za věž a figuru, Vláďa Pavlík útočí, po šťouchu e6 se láme i pozice na sedmičce a sám si nemohu stěžovat na výsledek zahájení.
Nakonec je to Vláďa, který přes slabý bod e6 zapojuje taktické motivy a vítězí jako první. Hosté korigují na dvojce, přesný důvod prohry Nejzkušenějšího neznám, ale viděl jsem tam bílé centrum, dvojici střelců a mrtvého jezdce na a6 – to už je příliš mnoho výhod pro soupeře.
Pak se to začíná trochu komplikovat. Broňa investoval 40 minut do toho, aby pak sáhl na špatnou figuru (komentář bílého: potáhne se koněm) a z jasně vyhrané pozice se ztrátou té figury dostává do gamblu, kde se hodnocení jeho kompenzace mění každým tahem.

Bronislav Horák – Arnošt Zeman

Nakonec to uhrál na čas (závěrečná pozice je za něj ovšem tak jako tak vyhraná) a protože mezitím vyhrál i náš FM (ačkoliv musel místo přímého útoku na krále jít do koncovky a uplatňovat dva pěšce navíc), je stav 3,5:1,5.
Pavel se zbavil problémů s první řadou vrácením dámy, předtím s její pomocí sebral dva pěšce, takže skoro všechny koncovky by měl vyhrát. Objevili se ale různí střelci a ačkoliv jsou tam ještě věže, bude to těžké.

Pavel Rubeš versus Karel Řehůřek

Já jsem riskantně sebral centrálního pěšce – výpočet, jak se pak dostanu z vazeb, sice zafungoval, ale soupeř toho pěšce mohl získat na taktiku zpět. Neviděl nebo nechtěl, takže mám pěšce víc, ale pasivní pozici (naštěstí už bez dam).
Pak ovšem v ten správný moment nastartoval a-pěšce s maršálskou holí… a zrovna v ten moment je aktivizace věže špatným plánem. Stalo se tak zrovna ve chvíli, kdy Honza z jedničky hlásí remízu (černý se tam snažil o aktivitu, ale Honza ho k ničemu nepustil).

Jan Košata – Karel Kredl

Proto nabízím remízu rovněž, ale ten pěšec už je příliš daleko. Místo zisku figury za něj to bílý krásně vyšperkoval „obětuj všechno a postav si dámu“. Pavel raději pojistil zápasovou výhru půlkou, která nešla odmítnout. Já jsem skončil s věží proti dámě (s dvěma pěšci na každé straně) a ačkoliv jsem byl asi sekundu od výhry (když chtěl soupeř postavit dámu na pole, kde bych mu ji vyšachoval, bohužel si toho před dokončením tahu všiml), nekonala se ani žádná pevnost a vyhráváme nejtěsnějším rozdílem.
Zápas byl z hlediska průběhu celkem pod kontrolou, ale výsledek ukazuje, že jsme možná aktivizovali posilu oprávněně. Jak by to dopadlo se slabší sestavou, to už se nedozvíme.“

A z dalších utkání zajímavosti nemáme. Ne každý oddíl má tak skvělý web jako Kuřim, odkud čerpáme mnohé fotky i komentáře, ale napsat krátkou zprávičku či poslat malou fotečku snad může každý. Pomstěme se tedy těmto „nepřispěvatelům“ tím, že jejich výsledky okomentujeme skutečně stručně: Ivančice – Jundrov D 3,5 : 4,5 a GPOA Znojmo – Střelice 2,5 : 5,5.