KPIIB – Úvodní kolo

Nemůžeme jinak než zprávu o úvodním kole krajských soutěží družstev zahájit obrázkem rajhradské základní školy, která se kvůli tomu, že Moravská zemská knihovna je v neděli zavřená, stala pro nedělní zápasy útočištěm Lokomotivy Brno.

Díky tomu se v Rajhradě sešlo hned šest týmů, aby zde odehrály tři mistrovské zápasy – nejprve II. ligy (vidíte první desku domácích nepřehlédnutelného Karla Kratochvíla v červeno-bilém pruhovaném triku), v němž se lokálka střetla s Vyškovem a přes úvodní velice nadějné vyhlídky nakonec prohrála nejtěsnějším poměrem 3,5 : 4,5.

Ve vedlejší třídě Lokomotiva Brno D zvítězila nad Durasem C 5 : 3 a octla se tak dokonce na čele výsledkové tabulky.

Vraťme se však k naší skupině KPII B. O ambicích jednotlivých týmů jsme již na tomto webu referovali v předchozím článku. Že však papírové předpoklady jsou jen šedivou teorií, nad kterou strom žití se vesele zelená, dokázalo hned toto úvodní kolo. Favorit utkání ŠK 64 Brno proti slabší Lokomotivě nastoupil hned od počátku v šesti, takže domácí vedli hned 2 : 0. Hráči na posledních dvou šachovnicích Stanislav Krasovskyi a Roman Skřivánek tak alespoň mezi sebou sehráli volnou tréninkovou partii. O hodinu později se kontumací revanšovala Lokomotiva, které nedorazil jinak spolehlivý pan Pelikán. Na telefonu byl nedostupný, a tak ho kapitán i přes jeho nepřítomnost do sestavy přece jen napsal v domnění, že je přece jen na cestě a při řízení nemůže brát telefon… Jak se později ukázalo, pan Pelikán se ten den v sedm ráno přece jen omluvil, ale mailem, a kapitána domácích zase nenapadlo se ráno do mailu podívat…

Vítězství se však přesto začalo klonit na stranu domácích. Nejdříve sice prohrál pan Gorčák (na fotce s bílými) s panem Hauptem a bylo to 2 : 2,

pro úspěch domácích však byla důležitá výhra na první šachovnici – talentovaný Vašek Buchta i s kvalitou méně porazil pana Mareše a Lokomotivě se tak vyplatila sázka na děti, které v soutěžích dospělých umisťuje na první šachovnici.

A když i duel kapitánů vyzněl ve prospěch lokálky, bylo vítězství na dosah ruky, a nic na tom nemohla změnit ani prohra pana Kureše s panem Blažkem…

Vítězství lokálky na 5 : 3 zpečetil pan Kalendovský, který dovedl do výhry věžovku s pěšcem víc. Partie z tohoto utkání si můžete ve formátu *.pgn přehrát zde.

Velice podrobné zpravodajství o zápasech je na webu Kuřimi. Odtud jsme zkopírovali následující zprávy i fotky.

(Jan Kolařík, Kuřim E:) Skoro na den přesně jako loni, první kolo a opět do dalekého Znojma. Navíc objížďka před Znojmem není z nejoptimálnějších (cestou zpět nás vedla snad až do Rakouska). Prostor tradičního srazu před nádražím jsme (z důvodu rekonstrukce autobusového nádraží) zvolili z parkoviště u Alberta. Člověk si může aspoň koupit svačinu 🙂 Tradičně je první kolo spojeno s problémem sehnání hráčů (ne všem došlo, že šachová sezóna začala a je třeba si hlídat termínový kalendář). Ale sedm hráčů jelo z Kuřimi a Franta Režný po vlastní ose vlakem. Takže naštěstí jsem jeli komplet.

Co k vlastnímu průběhu? Asi takto:
9:00 Začátek, domácí nastoupili s ELO převahou na prvních deskách a ještě telefonicky shání svého hráče na sedmou desku.
10:30 Na osmé desce v cca 40. tahu prohrává I.Heneš, který někde v průběhu ztratil dámu a pak už to byla samozřejmě hra na jednu branku. Stavu 1:0 pro domácí.
10:45 F. Svoboda má kvalitu za pěšce a svůj tlak o deset minut později proměňuje ve výhru. Srovnává na 1:1
11:15 J. Matula na sedmé hraje proti elově mnohem silnějšímu soupeři, navíc ztrácí dva pěšce a pozice směřuje k prohře. Nicméně, ještě se hraje,
11:20 Laštovička vzdává. Tady jsem nezastihl, co se stalo. Franta vzorně udělal rošádu (dokonce krátkou!), normální vývin, žádná divočina. Dle jeho slov se dostal do vazeb, které postupně už nedokázal řešit. Domácí vedou 2:1.
11:25 J.Matula nějakým zázrakem má zničeho nic kvalitu za pěšce a situace na sedmé desce se tak razantně změnila. F. Režný má pěsce víc. P. Matula na druhé desce ovládl těžkými figurami centrální sloupec. Situace začíná být pro kavárníky příznivá.
11:50 Já na první desce jsem hrál zahájení ve variantě, kterou za černého mám rád. Takže jsem si nestěžoval a chodil jsem utrácet peníze do automatu na kafe. Pak (z teď už nepochopitelného důvodu) jsem zaexperimentoval a vlastní volbou při dočasném zisku pěšce jsem si nechal koně místo střelce. Trest následoval vzápětí, nestihl jsem rošádu a soupeř těžkými figurami obsadil centrální sloupec. Ještě jsem neházel flintu do žita a následovalo zdánlivé vyrovnání po výměně lehkých figur. Moje nabídka remízy byla odmítnuta.
12:10 Vyhrává P. Matula (dle jeho slov soupeř pod tlakem ignoroval hrozbu vidlí a po ztrátě materiálu se vzdal). Stav 2:2
12:15 Někde v této době (vlastně nevím přesně kdy, takže možná dříve, možná později) využívá svoji převahu M. Heneš k zisku bodu. Stav 2:3
12:20 Na první desce vzdávám. Soupeř rutinně využil svoji drtivou dominanci v prostoru a v čase a po nucené výměně všech figur mu zůstal pěšec víc a lepší král. Stav 3:3
12:25 Dohrávají se poslední dvě partie. F. Režný má koncovku K+D+p a J.Matula stále proti silnému soupeři drobnou materiální převahu (avšak v soupeřem kontrolované pozici s postouplým pěšcem). Dávám Kubovi pokyn k nabídce remízy s tím, že by výsledek 4:4 byl pěkný (remíza byla přijata). Než jsem však stejný pokyn dal i F. Režnému, tak jeho soupeř využil toho, že se Franta v koncovce nezorientoval a soupeř tak mohl začít prosazovat pěšce do dámy. Stav 4,5:3,5. Prohráli jsme, ale drama to bylo až do konce. Za bojovnost zaslouží pochvalu všichni.

(Jan Pešl, zápas Kuřim C – Kuřim D:) Déčku nějak selhávají náhradníci a tak s mírným zpožděním (způsobeným dohady, zda je potřeba sbírat partiáře, když je to na FIDE ELO) vede céčko kontumačně 1:0. Druhý bod přišel rychle exekucí černého domku bez domovníka na sedmé desce.

Pešl – Temenugov

Všechno ostatní se ale hraje minimálně tři hodiny. Šéftrenér mládeže není ve své kůži, zahrál to divně a Radek Smíšek ho zkouší nabídkou remízy, kde má černý na výběr, jestli opakovat tahy nebo stát hůř. Volí druhou možnost a když o pár tahů později dělá chybu, stojí ho to pěšce.

Smíšek – Krupica

Honza Košata znemožňuje Tomovi Křížovi rošádu, ale bez dam ta pozice krále není až tak hrozná. Asi zbytečný výpad černého jezdce má ovšem za následek ztrátu slabého centrálního pěšáka. Laďa Kudla se snaží svoji mikrovýhodu proměnit v něco hmatatelnějšího proháněním černé dámy. Ta se v jednu chvíli ocitne příliš daleko od svého krále a Laďa trestá taktikou. Soupeř ještě našel protioběť, ale končí to stádem pěšců navíc pro bílého.

Kudla – Zaporozhets

Pavel Rubeš je pod tlakem, ale Andrej za to platí králem v centru a potížemi s dokončením vývinu. I tak je ale Pavel pesimistický, stejně jako Nejzkušenější. Ten přitom rošádu ani nepotřebuje, protože dochází k rychlým výměnám. Po ubránění první fáze útoku Pavel nabízí remízu a Andrej bere, protože si nechal jen minutu plus přídavky a na pokračování tlaku už je poněkud málo materiálu.

Souček – Rubeš

Druhý Pavel – tedy Krupica – doufá ve stejné potíže bílého a také v jeho pasivitu, bílá věž se musela vrátit ze sedmé na slabou první řadu a od té chvíle se dalo doufat v remízu. Jenže Radek osudným čtyřicátým tahem pěšce vrací a ocitá se v horší věžovce. Po výměně věží je pak pěšcovka jasně vyhraná za Pavla na vzdálenějšího volňase a rozhodující bod je na světě.
Vašík dal dvojici střelců za rozbití pěšcové struktury černého, jenže bez dam je otevírání konzervy na dlouhé lokte. Trpělivost ovšem růže přináší – tedy v tomto případě ne růže, ale krajního černého pěšce, kterého už není jak krýt, protože všechny figury musely jít krýt opačné křídlo.

Šetina – Kaderka

V partii Keprt-Majer je nejzajímavější až koncovka věží a střelců, kde si navzájem odmítají nabídky remízy a několikrát hrozí odtažný šach, kde ovšem odtahující figura nemá co sebrat. Nakonec to Tom láme, odevzdává pěšce a musí pak sám bojovat o remízu ve střelcovce – úspěšně. Jura musel uznat, že se Tom v té kavárně nějak zlepšuje…

Keprt – Majer

Těžko prosazuje výhodu pěšce i Honza. Má slabého dvojáka na b-sloupci a pozici není moc jak otevřít. Nakonec mu Tom bere na taktiku toho pěšce zpět – a to mezi fotkami už není, protože tento tah doprovodila nabídka remízy, kterou Honza už asi musel přijmout. Jako poslední dohrává Vašík, který toho svého pěšáka navíc uplatnil ve věžovce díky tomu, že mnoho dalších černých pěšců bylo slabých.

Košata – Kříž

Celkově tedy jasná výhra céčka 6,5:1,5, ale přední desky déčka mají budoucnost a ostatní týmy v soutěži by se jich měly začít obávat.

Podrobné informace o soutěži najdete na stránce soutěží ŠSČR, výkony hráčů, pořadí a výsledky lze sledovat i na stránkách chess-results.

2 komentáře u „KPIIB – Úvodní kolo

  1. Moc krásný a vyčerpávajícím způsobem okomentovaný průběh 1.kola. Děkuji za inspiraci 🙂

    • A vidíte, že to jde s tradičním zápisem výsledků „3,5-4,5“ apod 😉

Komentáře nejsou povoleny.