Jm KP I. – nejlépe odstartovali Kuřimáci

V dnešní krásnou prosluněnou neděli odstartovaly soutěže družstev krajským přeborem I. třídy. Ratingový průměr nejlepších osmiček dlouhodobě klesá. Letos činí 2027, loni byl 2032, předloni 2038. Rekord soutěže před 6 lety byl 2091. Nejlepší sestava Moravské Slavie C má 2126, loni měly Hustopeče 2139. Letos jsou Hustopeče v těsném závěsu za Morendou, průměry přes 2100 mají ještě Kuřim A a Duras. S výjimkou Kuřimi lze u těchto „superfavoritů“ předpokládat hojné použití náhradníků a tak šanci dostanou i další týmy, zejména Jundrov C a Veselí. Ostatní mančafty si budou spíše hlídat, aby se nedostaly do blízkosti propadliště. Nejnižší průměr má Kuřim B 1869, loni to byla Lokomotiva Brno B 1914. V sestavách stejně jako loni nenajdeme žádného velmistra, zato 4 mezinárodní mistry (loni 4 + 1 WIM), 4 mistry a 2 mistryně FIDE (loni 2 + 3).

Nejspokojenější dnes byli v Kuřimi. Exligové Áčko vede úvodní tabulku, když vyhrálo přesvědčivě nad nováčkem z Letovic bez jediné partiové prohry. Selanka to ale nebyla. Kapitán domácích píše: „Dlouho to vypadalo na 4:4, ale v závěru zápasu vyšlo domácím vše co mohlo…“ ŠK Kuřim A – ŠK Letovice 6 : 2.

Kuřimské Béčko je složeno převážně z juniorů vedených trenérem Pavlem Krupicou. Hrát s nimi nebude pro nikoho jednoduché, protože přes nízký věk i ratingy jde o borce protřelé nejvyššími mládežnickými soutěžemi i řadou soutěží dospělých. Dnes to pocítila Universita, jejíž kapitán popsal zápas takto: „Přestože měla Univerzita elovou převahu na všech šachovnicích, průběh zápasu tomu neodpovídal. Zápas byl poměrně vyrovnaný, štěstí se přiklonilo na stranu hostů. Ráz zápasu určila partie na poslední šachovnici. Moc se to nedá komentovat, to chce vidět. Nejprve bílý dal figuru ,,za nic“, ovšem černý to dokázal ještě prohrát (partii si můžete přehrát kliknutím na notaci).

A pak už se to hrálo domácím špatně. Na prvních dvou šachovnicích hráči Univerzity z druholigového áčka ještě dokázali své mladší soupeře ,,vysedět“ v koncovkách, to se ale nepodařilo nikomu dalšímu, naopak se svými mladšími soupeři spíše ztráceli.

A zápas pak byl ukončen hrubou chybou na 7.šachovnici, když domácí hráč zkoušel vyhrát remízovou koncovku, aby alespoň srovnal stav zápasu na 4:4, až to prohrál.

Kdyby bývala partie na poslední šachovnici skončila jak měla, tak by vyrovnanou koncovku musel lámat na výhru hostující hráč, ale na kdyby se nehraje …“

Cennou remízu s nejvýše nasazenou Morendou vybojoval Hodonín. Ovšem… Hosté dorazili s jediným hráčem základní sestavy a tak ratingovou převahu měli spíše domácí. ŠK Hodonín – Moravská Slavia Brno C 4 : 4.

Hustopeče byly proti prořídlému Durasu velkým favoritem a přes brzkou nehodu na poslední desce úkol splnily. Nejdéle se hrála partie na první desce, kde se Martin Nový neúspěšně pokoušel o skalp IM Bureše ve stotahové partii až do třetí hodiny odpolední. ŠK Hustopeče – Duras BVK B 5,5 : 2,5.

Podobně přesvědčivým způsobem s jedinou partiovou prohrou si poradili jundrovští Jezdci s Lipovcem. Jezdci Jundrov C – Garde Lipovec 5,5 : 2,5.

Do Veselí nad Moravou dorazila Lokomotiva Brno jen v sedmi a to je vždy znát. V bojovném zápase s jedinou remízou nakonec uhráli nekompletní hosté s favoritem ještě přijatelný výsledek. Veselí nad Moravou – Lokomotiva Brno B 5,5 : 2,5.

V příštím kole 23.10.2022 bude nejzajímavější souboj Jundrova s Hustopečemi. Uvidíme, v jaké sestavě dorazí Morenda do Lipovce a zda mladíci z Kuřimi B nezatopí vlastnímu Áčku. V Letovicích by mohlo být mírným favoritem Veselí, naopak v Králově Poli domácí Duras. U zápasu Lokomotiva – Hodonín je těžké cokoliv tipovat, hlavně, aby se oba týmy sešly kompletní 🙂.

ŠK Garde Lipovec – Moravská Slavia Brno C
ŠK Lokomotiva Brno B – ŠK Hodonín
ŠK Letovice – ŠK Veselí nad Moravou
ŠK Kuřim B – ŠK Kuřim A
ŠK Duras BVK B – VSK Universita Brno B
Jezdci Jundrov C – ŠK Hustopeče

Zpravodaje a partiový sborník si můžete stáhnout na stránce ŠSČR. Výsledky najdete na stránce Chess-Results.