Zpráva o příměstském šachovém táboře Lokomotivy Brno

V týdnu od 8. do 12.srpna jsme uskutečnili příměstský tábor ve spolupráci s TJ Sokol Rajhrad pod vedením Honzy Dvořáčka a Aničky Vavřínkové. Tábor byl určen pro šachisty a šachistky všech výkonností od 8 do 15 let. Nakonec se sešlo 9 dětí, což bylo pro dva vedoucí víc než dost. Pracovali jsme v sokolovně v Rajhradě, které nám s přispěním pana Hurty propůjčil Sokol.

Pondělí V pondělí byl jako každý den sraz v 8:25 na hlavním nádraží nebo v 8:55 u klubovny v Rajhradě. Následovala rozcvička a trénink. Byly dvě tréninkové skupiny. Každá pro jednoho trénéra. Ti menší dopoledne hodinu trénovali, a potom hráli celotýdenní turnaj. Potom byly děti obeznámeny s celotáborovým posláním, kterým byla cesta kolem světa. Děti jsme rozdělili do tří skupin po třech a dostali za úkol vymyslet vlajky pro své výpravy a básničky. Následoval oběd, řešení diagramů a první celotáborová hra. Jelikož se výpravy v pondělí dostaly do Austrálie, tak měly za úkol jako klokani posbírat indície, podle kterých poskládaly diagram a následně ho vyřešit. Potom už nás čekal jen trénink a míčové hry. Před pátou byl zahájen hektický úklid a běh na vlak. V 17:17 už všichni seděli ve vlaku, směr Brno hlavní nádraží.

Úterý Úterý probíhalo podobně jako pondělí a po prvním tréninku byla celotáborová hra. Děti se v úterý dostaly do Asie, takže nemohla chybět právě končící šachová olympiáda v Indii. Týmy proti sobě hrály olympijským způsobem, ale jelikož byly týmy 3, tak jeden tým hrál simultánku s trenérem Honzou. Potom se všichni naobědvali a snažili se vyřešit logické úlohy se sirkami. Při druhé celotáborové hře stavěli týmy mrakodrap v Šanghaji pomocí hracích karet, které museli donést bez pádu čínskými hůlkami. Po hře už byl jen jeden trénink a míčové hry. Tentokrát jsme si na odchod dali pozor a proběhl bez větších problémů.

Středa Ve středu jsme se všichni sešli ráno na klubovně a zahájili den rozcvičkou. Ranní trénink probíhal ve volnějším duchu. Ve středu se děti dostaly do Jížní Ameriky. Samozřejmě tedy nemohl chybět fotbalový turnaj, který se stal naśí aktivitou po zbytek dopoledne. Odpoledne se hrála rajhradská verze pantomimy. Potom byl druhý trénink a den jsme zase zakončili míčovými hry.

Čtvrtek Čtvrtek byl velký den výletu. Sešli jsme se v klubovně a stihli ještě ranní trénink, ale po rychlé svačině jsme vyrazili na vlak směr Židlochovice. V Židlochovicích jsme vyšlapali na Akátovou věž. Výlet nám zabral zhruba 3 hodiny, ale to i proto, že jsme po cestě hráli hry jako je schovávaná nebo kvíz do celotáborové soutěže. Po návratu na základnu se dojedly zbytky jídla a byl druhý trénink. Potom už jsme stihli jen míčové hry. Děti už odpoledne vypadaly unaveně a bylo poznat, že už je čtvrtý den tábora.

Pátek Jde se do finále a týmy dorazily do Evropy. Ráno po tréninku měly týmy jednu z posledních šancí, jak získat body do celotáborovky. Úkolem bylo vymyslet pro vedoucí představení podobné těm Československo má talent. Týmy se rozhodly pro tuto aktivitu spojit a vymyslet společné představení, což bylo lehce nestrategické od týmů dotahujících leadera, jelikož jsme museli všem rozdat stejný počet bodů. Odpoledne měl být turnaj v holandském šachu, ale z technických důvodů jsme museli sehrát turnaje dvojiček jiným způsobem. Děti byly namíchané, aby mladší byly ve dvojici se staršími. Potom proběhl poslední trénink tábora, sčítání bodů a o vítězi bylo jasno. Týmy si rozebraly ceny, otevřelo se dětské šampaňské a hurá domů.

Příští rok se na všechny účastníky těší Honza Dvořáček a Anička Vavřínková

1 komentář u „Zpráva o příměstském šachovém táboře Lokomotivy Brno

  1. Dobrý den, ke čtvrtku je uvedena pozoruhodná věta: Děti už odpoledne vypadaly unaveně a bylo poznat, že už je čtvrtý den tábora. A co vedoucí? Ti měli ještě dost síly?

Komentáře nejsou povoleny.