Srpnoví Pásci kořistí IM Neklana Vyskočila

Také ve druhém letním měsíci pokračovali na Bowlingu Brno v Líšni tradiční Pásci a účast byla ještě o něco lepší než v měsíci předchozím. Celkem 24 hráčů si to rozdalo na 15 kol švýcarským systémem, a to tempem 2x 3 minuty + 2 vteřiny / tah. Zajímavé jsou proměny hlasování o hracím tempu. Zatímco v červnu vyhrálo drtivě tempo 2×3 minuty + 2 vteřiny / tah (17 : 6), v červenci se vše totálně otočilo a tempo 2x 5 minut triumfovalo poměrně výrazným rozdílem 13 : 7. No a nyní opět otáčka, když moderní „trojky“ přehlasovaly klasiku poměrem 16 : 8.

Výsledky naleznete na chess-results, fotogalerii na Zoneramě Břeti Eichlera a pro zajímavost také vybrané partie zapsané Janem Kalendovským, jenž je za svou dlouholetou publikační činnost aktuálně navržen na cenu města Brna.

Jan Kalendovský

Hrálo se o 6 finančních cen (700-500-400-300-300-200) a čtyři ceny věcné, tedy na své si přišla bezmála polovina zúčastněných.

Hrálo se o deset cen

V turnaji startovala plná třetina zcela nových hráčů. To je poměrně neobvyklé a je jen dobře, že si tento formát vyzkouší co největší počet hráčů bez ohledu na věk, výkonnost či vzdálenost. Průběh turnaje nenasvědčoval žádným výraznějším překvapením a i když se občas vyskytly dílčí zaváhání favoritů, byly zase dohnány. Přece jen, 15-kolový turnaj dává dostatek prostoru pro nápravu. V závěrečném účtování se tedy prosadili favorité.

Hrálo se v prostorném salonku BB Brno, na plátně jsou pak zobrazovány výsledky, pořadí i nasazení pro jednotlivá kola

Vítězem se stal autor těchto řádků IM Neklan Vyskočil, který k deseti výhrám přidal pět remíz a výsledkem 12,5/15 samostatně zvítězil. Ohrožen byl pouze v partii se svým týmovým parťákem Břeťou Eichlerem, který s figurou více na posledních vteřinách raději opakoval „věčný“ šach mé dámy, přičemž přemístění krále na opačné křídlo by zřejmě znamenalo Břeťovo vítězství. Druhý skončil FM David Holemář, který ztratil o jednu remízu více, tedy 12/15. David tentokrát nezahrál úplně na 100%, nicméně i přes ohrožení v partiích s FM Pavlem Švandou a Zdeňkem Roušarem dokončil turnaj bez porážky a druhé místo bylo zasloužené. Výkyvům se naopak nevyhnul Vít Bureš, který utrpěl dvě porážky (přemožitelé Ladislav Urbanec a trochu nečekaně Martin Žaža) a měl co dělat, aby sérií výher dohnal ztracený terén. To se mu ale nakonec podařilo a i díky zaváháním dalších konkurentů z toho bylo samostatné 3. místo výsledkem 11/15.

Zleva Vít Bureš, IM Neklan Vyskočil a FM David Holemář

Bramborovou medaili bral výsledkem 10/15 můj dobrý kamarád z Jihlavy FM Pavel Švanda, který se zpočátku jen těžce rozehrával, ale ve druhé polovině turnaje to již bylo mnohem lepší. Pavel je nejen dobrý šachista, ale také muzikant a příznivec keltské hudby, především pak skupiny Jethro Tull s fenomenálním hráčem na píšťalu Ianem Andersonem. Pátý skončil výsledkem 9,5/15 můj mladý oddílový spoluhráč Filip Nezval, který střídal lepší okamžiky s horšími, nakonec ale bylo více těch lepších. Nejlepší pomocné hodnocení z devítibodových měl Ladislav Urbanec, který po skončení turnaje doplnil energii ještě v hrací místnosti vlastním obědem a flaškou vína.

Zleva Ladislav Urbanec, Filip Nezval a FM Pavel Švanda

Na místě sedmém skončil stejným výsledkem 9/15 druhý z jihlavských hostů David Kučera, který hrál zajímavě a jeho bleskový rating 1670 je určitě výrazně podhodnocený. Dobře se na turnaj vyspal Arnošt Zeman a stejným výsledkem obsadil pěkné 8. místo. Mimochodem Arnošt je původním povoláním lékař a dnes vykonává práci zahradníka právě na zdejším Bowlingu Brno. Velmi neobvyklá situace nastala na posledních dvou honorovaných místech. Jundrovští Michal ŠípekWFM Míšou Svobodovou měli totiž svorně 8,5/15 a k tomu shodná i všechna tři pomocná kritéria (vzájemný zápas nerozhodný, stejný Sonnenborn i počet výher). Naštěstí to vyšlo akorát na počet cen, jinak bych asi musel přejít k losování. Michal jako správný gentleman dal Míše na výběr jednu ze dvou sladkých cen a výsledek pak vidíte na fotografii.

Zleva WFM Michaela Svobodová, Michal Šípek, David Kučera a Arnošt Zeman

Trochu smůlu měl Břeťa Eichler, který měl rovněž 8,5/15. V porovnání s předchozí dvojicí měl ale nejhorší pomocné hodnocení, tedy zůstal bez ceny. Břeťa přitom velmi dobře odstartoval (4,5/6), když měl za sebou již mě, Urbance, Bureše a Nezvala. Pak však přišla nešťastná prostřední pasáž (0/4) a až závěrečný finiš 3/3 trochu zalepil předchozí nezdary.

Břeťa před partií se mnou

Tolik tedy ve stručnosti k turnaji, jehož pokračování jest naplánováno opět na první sobotu v měsíci. Tedy 3. září od 9.30 si přijďte zahrát!