Červencovým Páskem FM David Holemář

Bleskovky Zdeňka pokračují i v letních měsících, byť to historicky nebylo vždy zvykem. V dnešní nejisté (covidové) době je však třeba využít k pořádání turnajů letních teplot, které by měly ve vyšší míře viry zneškodnit. Turnaj se hrál trochu netradičně v neděli 3. července 2022, jelikož se o den dříve konala v salonku na Bowlingu Brno (v čase turnaje) větší komerční akce. Po červnových 23 hráčích jsem se začátkem prázdnin očekával spíše početní úpadek, žádný dramatický pokles se však nekonal.

Výsledky naleznete na chess-results, zajímavá může být i statistika Pásků na BB s aktuálně stým účastníkem (soubor po otevření nutno zvětšit tlačítkem +).

Na startu se totiž sešlo 20 hráčů a to ještě dva další přihlášení hráči nedorazili. Po kratší diskusi bylo nakonec upuštěno od švýcaru na 11 kol a hrálo se systémem každý s každým. Všichni si tak mohli zahrát do sytosti a nikdo nemohl žehrat například na los. Navíc měl turnaj spád a skončil již krátce před 14 hodinou.

Hrací místnost v salonku na BB

U prezence bylo poměrem hlasů 13 : 7 trochu překvapivě upřednostněno klasické tempo 2x 5 minut před moderním přidávacím tempem 2x 3 minuty + 2 vteřiny / tah. Zajímavé je to proto, že v minulém měsíci zvítězilo přidávací tempo drtivým rozdílem 14 : 3. Inu, sice stejný turnaj, ale s více jinými hráči.

Hrálo se o šest cen finančních (600-400-300-300-200-200) a šest věcných, což bylo s povděkem kvitováno, neb si ceny odnesla nadpoloviční většina hráčů.

Potěšitelné bylo, že se turnaje zúčastnili také dva velmi mladí a nadějní hráči z klubu Jezdci Jundrov, kteří si aktuálně vybojovali postup na MČR mládeže v rapid šachu do Harrachova. Jedná se o Vojtěcha Velíma (roč. 2013) a Daniela Zavřela (roč. 2012). Všiml jsem si, že prvně jmenovaný své mnohem zkušenější soupeře proháněl a na šachovnici měl více než získaných 4,5/19. U druhého jmenovaného se mi při prezenci představila maminka Veronika, která mi připomněla, že jsme před více než 30 lety byli spolužáky na základní škole. Dnes už mi nedělalo žádný problém říct, že jsem si tehdy na tu krásnou holku z céčka prostě netroufal, což skončilo oboustranným smíchem:-).

Daniel Zavřel v jundrovském derby proti Michalu Šípkovi

Ale pojďme již k turnaji, který nakonec nepřinesl žádné velké překvapení, i když se k němu schylovalo. Palmu vítězství si vynikajícím výsledkem 17,5/19 odnesl nejvýše nasazený hráč FM David Holemář, který na začátku odremizoval spolufavority a od 5. kola již své soupeře kácel spolehlivě jako kuželky. Zajímavé je, že pokud by se turnaj započítával na FIDE Blitz Elo, připsal by pouze 3,8 bodu. O půl bodu zpět skončil na 2. místě Ladislav Urbanec (17/19), který sice utrpěl porážku v 6. kole od Víta Bureše a ještě o kolo dříve byl ohrožený s autorem těchto řádků, zbývající partie si však již zkušeně pohlídal. Pomyslný bronz pak bral autor těchto řádků IM Neklan Vyskočil (16,5/19), který sice neprohrál, ale pět remíz prostě na lepší výsledek nestačilo. Fotografii vítězné trojice bohužel nenabídnu, neb můj mladý oddílový spoluhráč Ondra Borkovec sice fotil co mohl, ale na mém foťáku mačkal bohužel nesprávné tlačítko, což jsem zjistil až doma:-). Náhradou tedy fotografie jediného zahraničního hráče, kterým byl pohodový Ital Gabriele Carbonai. Gabriele se statečně bil jak se soupeři, tak s naší češtinou:-).

Gabriele Carbonai

Bramboru si tentokrát odnesl Vít Bureš (15,5/19), který doplatil především na porážku od Břeti Eichlera, na nějž to prostě nějak neumí. V posledních třech turnajích BZP totiž triumfoval vždy Břeťa, byť by se podle Ela mohlo zdát, že by se mělo jednat o jasnou záležitost pro Vítka. No a z textu už tak nějak vyplývá 5. místo, které výsledkem 14/19 obsadil můj parťák z CHESS TEAM BRNO Břeťa Eichler. Zde je potřeba se zastavit a říct, že právě Břeťa mohl být tím překvapením, ke kterému se schylovalo a které mohlo převrátit papírové předpoklady na hlavu.

Na obrázku totiž vidíme pořadí po 11. kole, kde má Břeťa, do té doby nezatížen partiemi s hlavními favority, stoprocentní bilanci!

Úsměvy před začátkem klíčové partie
a na jejím konci vítězství Davida nad Goliášem:-)

Hned v následující partii se však utkal s pozdějším vítězem Davidem Holemářem a po porážce přišla další v následující partii se mnou. Tím se rozplynuly sny o nečekaném triumfu, byť to ještě ve 14. kole odnesl již zmíněný Vít Bureš. Břeťa v závěru nasazené tempo nevydržel a prohrál ještě další tři partie, což mu ale i tak stačilo na pěkné 5. místo. Šestý skončil Stanislav Messerschmidt z Ořechova, který měl stejně bodů jako sedmý Michal Šípek 12/19. O jejich pořadí rozhodla vzájemná partie, v níž byl úspěšnější ořechovský hráč.

Zleva Stanislav Messerschmidt (6). Vít Bureš (4) a Břeťa Eichler (5)

Stejným způsobem se rozhodlo také o osmém a devátém místě, které výsledkem 10,5/19 obsadili jediná žena v turnaji WFM Míša Svobodová, s níž jsem měl mimochodem v partii co dělat, a nejvzdálenější účastník Ladislav Prucek z Přemyslovic.

Zleva Michal Šípek (7). WFM Míša Svobodová (8) a Ladislav Prucek (9)

První desítku uzavřel můj oddílový kolega Václav Fencl (9,5/19), jedenáctý skončil nováček našich turnajů Zdeněk Hurych (9/19) a poslední dvanáctou cenu si odnesl Arnošt Zeman (8,5/19). Zde došlo ke komické situaci. Arnošt totiž věnoval do cen knihu s názvem 13 českých skandálů, kterou si ale před ním nikdo nevzal, a tak si ji zase odnesl zpátky domů:-).

Zleva Arnošt Zeman (12) s knihou, Václav Fencl (10) a Zdeněk Hurych (11)

Příští Pásci se budou konat již tradičně první sobotu v měsíci, tedy 6. srpna 2022 od 9.30. Přijďte si zahrát!