Ořechovské boje – střípky z turnaje

V neděli 24.dubna se opět po roce uskutečnily tradiční Ořechovské boje – turnaj v bleskovém šachu. Devátého ročníku tohoto stále více populárního turnaje se zúčastnilo úctyhodných 105 hráčů všech výkonnostních kategorií! Turnaj byl uspořádán ku příležitosti 77. výročí jedné z největších bitev, která se kdy na území Jižní Moravy odehrála– tankové bitvy u Ořechova, která do historie vstoupila jako bitva o Brno. Tentokrát se také bojovalo, ale formou královské hry, bitvou důvtipu, soubojem mozků .Hvězdou turnaje byl GM Vojtěch Plát, zastoupeni byli také hráči většiny brněnských klubů, domácí borci z ligového Orla Ořechov, přespolní a zahraniční hráči. Dobrou devizou tohoto turnaje je , že pořadatelé umožnili účast také amatérským hráčům a mládeži. Nad šachovnicemi se tak střetly všechny věkové a výkonnostní kategorie. Proto, když jsem od Standy Messerschmidta obdržel pozvání na turnaj, tak jsem ani chvíli nezaváhal a dali jsme dohromady slušnou výpravu čítající devět šachistů z našeho klubu. Na místo turnaje jsme dorazili krátce před desátou a po prezenci se nás ujal Jirka Prokop z Morendy s nabídkou občerstvení formou jednohubek a kalíšku kvalitního rumu, pro nezletilce byly připraveny čokoládové bonbóny.

Pohled do hrací místnosti

Po úvodním proslovu pořadatele Standu Messerschmidta hlavní rozhodčí Ondra Zámečník turnaj nalosoval a krátce po desáté se účastníci pustili do klání. Jedenáctikolový bleskáč hraný tempem 2x10minut odsýpal svižným tempem, po každém kole se losovalo o hodnotné ceny. Fortuna se tentokrát usmála na Michala Relicha, který v dárkovém balíčku obdržel mimo kvalitního rumu a vína také kapesní svítilnu a knihu Jána Plachetky Osem stretnutí s Michailom Talom. Z alkoholu Michal radost mít nebude, to spíš rodičové, nicméně kniha mu jistě pomůže v šachovém růstu!

Ředitel turnaje Dr. Stanislav Messerschmidt s výhercem tomboly Michalem Relichem

Klukům švýcar přisoudil v prvním kole silné hráče, Filipovi Petra Skácelíka, Michalovi Lukáše Řehůřka a hoši tak mohli změřit svoje síly s předními brněnskými šachisty . Já se v prvním kole utkal se sympatickou WIM Marinou Lupik a jak jinak v pokažené věžovce partii prohrál. Marek Peroutka se v jednom kole střetl se slavným šachovým historikem panem Kalendovským, který byl tak laskav a po skončení hry s Markem partii analyzoval a vysvětlil všechny chyby, kterých se Marek dopustil. Po pátém kole následoval oběd a hrálo se dál.

Krátce před pátou hodinou znal turnaj svého vítěze – velmistra Vojtěcha Pláta, stříbrnou získal slovenský šachista Vlado Jacko a bronz trenér mládeže a předseda ŠŠ Hříbata IM Jaroslav Bureš. Jak se dařilo nám? Nejlépe si vedl Filip Čtveráček a Jakub Molík se šesti body.

Nejmladší účastnice teprve osmiletá Adélka Karafiátová
Šachový historik Jan Kalendovský

Co dodat závěrem? Sluší se poděkovat pořadatelům na čele se Standou Messerchmidtem a Pavlem Kubátem za skvěle organizovaný turnaj. Personálu restaurace Plzeňský dvůr za pohostinné prostředí, sponzorům a svazu za finanční podporu a věcné ceny. Už se těšíme na další ročník!

Turnajový servis

Příspěvek byl publikován v rubrice Turnaje a jeho autorem je Radek Skoumal. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.